Rødhåret kvinde smiler, modermærkekræft
Disse personer har større chance for modermærkekræft

Har du fregner eller en hud, der ikke særligt nemt bliver brun, er din risiko for at udvikle modermærkekræft større.

Hvordan ser modermærkekræft ud?

Flere hundreder rammes hvert år af modermærkekræft. Derfor er det vigtigt at opdage kræften i tide. Det gør du ved grundigt at tjekke dine modermærker. Se her, hvordan du gør.

2. juli 2018 af Redaktionen

Hold dine modermærker i skak

Nu hvor sommeren snart gør sit indtog, er det ekstra relevant at passe godt på huden. For meget sol – og særligt solskoldninger – har nemlig hovedansvaret for, at flere tusinde danskere hvert år rammes af modermærkekræft, og at antallet er steget med over 60 procent de sidste 10 år.

Du er særligt i risikozonen, hvis du har mere end 100 modermærker eller er meget lys i huden. Heldigvis kan du dog selv gøre rigtigt meget for at undgå modermærkekræft, fx ved at holde siesta i skyggen og være rundhåndet med solcremen. Er skaden sket, kan kræften heldigvis bremses, hvis du opdager den i tide. Derfor er det en god idé, hvis du en gang hver tredje måned sætter dine modermærker under lup.

LÆS OGSÅ: Hvor hurtigt modermærkekræft spreder sig

Sådan tjekker du dine modermærker for kræft

Kort fortalt skal du skride til handling, hvis dit modermærke pludseligt begynder at vokse, ændre udseende og form samt klø eller bløde. Du kan også bruge følgende ABCDE-regel, når du skal tjekke huden for faresignaler på modermærkekræft.

Hvordan ser modermærkekræft ud?
 

Hvor hurtigt spreder modermærkekræft sig?

Der findes flere typer af modermærkekræft, hvoraf ca. 20 procent af tilfældene er særligt hurtigtvoksende. Det vil sige, at modemærkekræften kan udvikle sig på få uger og herefter sprede sig i en fart.

Når modermærkekræft spreder sig, sker det ofte til omkringliggende lymfeknuder og herefter mest til lunger, lever og hjerne.


Har du symptomer på modermærkekræft, eller er du stadig i tvivl om, hvordan modermærkekræft ser ud, så anbefaler vi, at du kontakter din læge.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler