To kvinder cykler
Solbriller mod kræft

Solbriller kan andet end at se godt ud. De beskytter dig også mod kræft og en række andre øjensygdomme.

© iStock

Tag solbriller på og forebyg kræft i øjnene

Vi får altid at vide, at vi skal huske at passe på vores hud i solen og bruge rigeligt solcreme. Men UV-strålerne kan ikke bare gøre skade på huden, men også føre til kræft og andre sygdomme i øjnene.

De fleste af os ved godt, at vi risikerer at få kræft i huden, hvis vi ikke beskytter den mod solens skadelige stråler. Til gengæld er det de færreste af os, der ved, hvor skadelige UV-strålerne kan være for vores øjne. Faktisk viser en undersøgelse fra Optikerforeningen, at hele 75 % af danskerne ikke ved, hvad UV-stråling betyder for eventuelle øjenskader. 

Så skadelige er UV-stråler for øjnene

Kræft på øjenlågene er blot én af de sygdomme, vi risikerer at få som følge af UV-stråling. Heldigvis er de fleste tilfælde godartede og ikke-dødelige, men sygdommen kan føre til kroniske sår og skamferinger, hvis den ikke bliver behandlet. UV-strålerne kan også føre til kræft i selve øjet, men det ses heldigvis sjældent.

Grå stær er endnu en skavank, der kan kædes sammen med UV-stråling. Øjensygdommen rammer os alle før eller siden, men de skadelige stråler fra solen kan i høj grad sætte skub i processen. Faktisk vurderer verdenssundhedsorganisationen WHO, at ca. hvert femte tilfælde af grå stær i Danmark skyldes UV-stråling. 

Og det stopper ikke her. Solens stråler kan nemlig også føre til lidelsen pterygium, som også kaldes "surfers eye". Her ses forandringer på øjets overflade, hvor en slimhindefold i øjet vokser ind over hornhinden. "Det er en meget generende lidelse, som i høj grad kan tilskrives solens UV-stråler", fortæller øjenlæge Maria Voss Kyhn. 

Solbriller er den bedste beskyttelse

Konklusionen fra Optikerforeningen, Kræftens Bekæmpelse og øjenlæge Maria Voss Kyhn er klar: Solbriller er din bedste allierede, når det handler om at beskytte øjnene mod UV-stråling. Men det er altså ikke ligegyldigt, hvilke solbriller du køber. Herunder kan du se, hvad du skal være opmærksom på, når du går på solbrille-shopping!

LÆS OGSÅ: Sådan spotter du modermærkekræft

6 gode råd til øjne i solen

  • Solbrillerne bør findes frem, når UV-indekset er på eller over tre.
  • Husk at det er mængden af lys og refleksion af UV-stråler, der skal afgøre, hvornår solbrillerne tages ud af etuiet og ikke temperaturen udenfor. Solen kan være skarp året rundt.
  • Solbriller handler ikke om mærke eller pris. Solbriller skal til gengæld beskytte 100 procent mod både UVA- og UVB-stråler. Det gør CE-mærkede solbriller.
  • Vælg de rigtige farver til den rette aktivitet. Man kan få solbriller i mange farver, der filtrerer lyset forskelligt alt efter, om man er ved vandet eller bag rattet.
  • Pas på børnenes øjne. Børns øjne er særligt følsomme over for UV-stråling, da linserne er klarere og pupillerne større end hos voksne.
  • Tjek dagens UV-indeks. Er UV-indekset på tre eller derover, er det en meget god idé at finde de fire S’er frem: Solbriller, skygge, solhat og solcreme. Du kan følge dagens UV-indeks på dmi.dk og via app’en ”UV-INDEKS”, der kan downloades gratis via App Store og Google Play.

Kilde: Øjenlæge Maria Voss Kyhn, Kræftens Bekæmpelse og Optikerforeningen.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad hjælper dig til at slappe af i en travl hverdag?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: