Har du fået forkølelsessår?

Det prikker og spænder i læberne, og vupti springer der en klynge af små blærer frem! Du er blevet indehaver af et forkølelsessår. Forlig dig med det. For den virus, der fremkalder såret, slipper du ikke af med. Her guider vi dig til, hvordan du kan forebygge og behandle herpes-udbrud.

Mund med synlig rød plamage, der udvikler sig til et forkølelsessår. Tip til forebyggelse og behandling.

FORKØLELSESSÅR – Det fylder minimalt, men det kan svie af H til. Få tip til behandling af herpes ved munden.

© iStock

De dukker altid op, når du har allermindst brug for dem: Forkølelsessår. De små svidende sår, der både kan sidde ved munden og på kønsdelene, har det nemlig med at bryde frem, når immunforsvaret i forvejen er i bund på grund af fx sygdom, travlhed eller mensturation. En-to-tre og så har du også et forkølelsessår at trækkes med. Unfair!

Heldigvis findes der gode råd til, hvordan du kan slippe af med de væskefyldte blærer – og senere sår – igen. Vi har sat en hudlæge stævne for at guide dig gennem både forebyggelse og behandling, så du hurtigst muligt kan blive kysse-klar!

1 Hvad er forkølelsessår?


Et forkølelsessår er et hævet, ømt sår med væskefyldte blærer, der typisk sidder på læberne eller omkring munden. Det er meget generende, men det går væk af sig selv efter et par uger.

Trods navnet skyldes forkølelsessår ikke en forkølelse. Det fremkaldes af virussen herpes simplex, som forkortes HSV. Virussen findes i to varianter: HSV-1 er den, der giver forkølelsessår på læberne, som også kaldes herpes labialis. Og så er der HSV-2, herpes genitalis, som giver sår på kønsdelene.

Herpes labialis er langt den mest omkringfarende. Faktisk er over otte ud af ti danskere smittet med HSV-1. Dog får under halvdelen af os sår af det. Hos flertallet lever herpes labialis nermlig et hemmeligt liv uden at vise sig. Men trofast er den. Når først du er smittet, er den en livslang følgesvend. Dog brænder virus ofte ud med årene, så udbruddene bliver mildere og mere sjældne.

Læs også: Hvad er helvedesild – og hvad gør jeg ved det?

2 Hvordan ved man, at man har fået et forkølelsessår?


Der går typisk op til tre uger, fra du er blevet smittet med HSV-1-virus, til du får de første symptomer på, at et forkølelsessår er på vej. Hvis det altså overhovedet kommer. For måske er du en af dem, der har herpesvirus i kroppen, uden at den viser sig som et sår. Det sker for hele seks ud af ti smittede.

De første tegn på, at der er optræk til et forkølelsessår, er prikken på læberne og en fornemmelses af, at de spænder op. Det udvikler sig til små væskefyldte blærer på et afgrænset område – ofte ved mundvigene. Nogle får også influenzalignende symptomer som hovedpine, feber og utilpashed, før såret bryder frem. Det er især børn og folk, der har deres første udbrud af forkølelsessår, som reagerer sådan. Symptomerne går væk, når såret bliver synligt. Selve forkølelsessåret forsvinder i løbet af et par uger, hvis du altså ikke forkorter processen med en behandling.

Forkølelsessår

HVORDAN VED MAN AT DET ER ET FORKØLELSESSÅR? Et forkølelsessår er et hævet, ømt sår med væskefyldte blærer, der typisk sidder på læberne eller omkring munden.

© iStock

3 Hvordan udvikler forkølelsessår sig?


VIRUS VÆKKES

Når et udbrud af forkølelsessår går i gang, er det, fordi virus, der ellers ligger i dvale ved nerverødderne, begiver sig mod overhuden, hvor den skaber de karakteristiske og smertefulde blærer.

VIRUS TRÆKKER SIG

Efter et par uger begynder såret at hele. Det sker, i takt med at virus søger væk fra overhuden og ned til nervernes rødder, hvor den kom fra. Der lægger den sig til at sove

VIRUS ER I DVALE

Mens virus tager sig en skraber, har du ingen symptomer. Og dit immunforsvar vil gøre, hvad det kan, for at virus ikke bliver vækket. Men der kan komme perioder, hvor det ikke lykkes. Og så starter cirkusset forfra med sårdannelse som ved tidligere udbrud.

Forkølelsessår

Er du smittet med herpesvirus, vil den det meste af tiden ligge i dvale ved nerverødderne. Hvis den bliver vækket, begiver den sig op til overhuden og danner rødmen og små væskefyldte blærer, der udvikler sig til et sår.

4 Hvordan smitter forkølelsessår?


Det er ikke en stor bedrift at rage et forkølelsessår til sig. For selvom herpesvirus ikke smitter gennem luften, men kun ved tæt fysisk kontakt, så er det en virus, som let spreder sin smitte. Du får primært smitten ved direkte berøring af sår mod hud. Indirekte smitte via toiletsæder, håndklæder, bestik og lignende sker sjældnere. Mange indleder det livslange bekendtskab med herpesvirus tidligt i livet, fx i børnehaven eller i skolen. Men også senere kan både kærlighed og venskab give forkølelsessår som bonusgave. Kys, sex og anden form for berøring af de områder, hvor forkølelsessåret sidder, er nemlig meget almindelige smitteårsager.

Forkølelsessår

UNDGÅ SMITTE – Smitte sker i langt de fleste tilfælde via fysisk kontakt som et kys. Men har du ligefrem et forkølelsessår i udbrud, bør du ikke dele håndklæde med andre.

© iStock

5 Hvornår smitter forkølelsessår?


Når over 80 pct. af os er bærere af herpesvirus, så er det naturligvis lidt af en kunst at undgå den. Men du navigerer bedst uden om smitten ved at have styr på, hvornår forkølelsessår er mest gavmilde med at dele virus ud.

Generelt, så smitter et forkølelsessår mest, mens det væsker, og blærerne brister. Når der er kommet skorpe på såret, og det er tørret ud, er smitterisikoen mindsket betragteligt. Men HSV-virus er en lumsk fætter. Faktisk kan bærere af virussen også smitte i de sårfrie perioder. Denne symptomfrie smitte ses dog mest ved herpes genitalis – altså HSV-2. Men det hænder også, at smitte med herpes labialis overføres fra personer uden synlige symptomer.

6 Kan forkølelsessår smitte til kønsdelene?


Ja, forkølelsessår kan godt sprede sin smitte til de nedre regioner. Herpes labialis sætter sig ganske vist oftest på læberne, mens herpes genitalis foretrækker kønsdelene. Men selvom de to virustyper har deres foretrukne territorier, så kan de sagtens komme på afveje, således at labialis smitter på kønsdelene, og genitalis breder sig til andre steder end underlivet.

Derfor er det vigtigt ikke at dyrke oralsex, hvis du har et forkølelsessår på læberne. Du skal også være opmærksom på, at du kan sprede smitten på dig selv ved at berøre herpessåret uden at vaske fingre efterfølgende.

SÅDAN UNDGÅR DU AT SMITTE DIG SELV OG ANDRE

  • Berør kun forkølelsessåret, når du behandler det med salve.
  • Vask altid hænder efter berøring af såret.
  • Undlad kys og anden nærkontakt, når du har et forkølelsessår.
  • Dyrk ikke oralsex, når du har et forkølelsessår.

7 Hvad fremprovokerer forkølelsessår?


Dit immunforsvar sørger det meste af tiden for, at herpesvirussen ligger i døsig dvale uden at gøre skade. Men virus kan vækkes og føre til sår på læben. Hvornår virus vågner, er ikke helt til at forudsige. Man ved dog, at der er nogle forhold, som kan sætte fut i sårdannelsen.

Blandt andet kan forkølelse og influenza tirre virussen, så den kommer op til hudoverfladen. Det er faktisk derfor, at herpes labialis bliver kaldt forkølelsessår. Når du er syg, er dit immunforsvar nemlig travlt beskæftiget med at gøre dig rask. Og så har virus frit lejde til at bryde ud i et smertefuldt sår. Der er også en række andre forhold, som kan vække virus.

DET KAN UDLØSE ET UDBRUD

Forkølelsessår

STÆRKT SOLLYS

Forkølelsessår

STRESS

Forkølelsessår

KULDE

Forkølelsessår

MENSTRUATION

Forkølelsessår

GRAVIDITET

Forkølelsessår

SYGDOM

8 Hvordan forebygger man forkølelsessår?


Har du herpesvirus i kroppen, så slipper du ikke af med den igen. Men du kan gøre dit for at undgå hyppige og aggressive udbrud ved at styrke immunforsvaret, så det bedst muligt holder virus i dvale.

LÆS OGSÅ: Karsprængninger – sådan forebygger og behandler du

DET KAN DU GØRE

  • Lev sundt – spis varieret og grønt, drik masser af vand, få nok søvn, og dyrk motion.

  • Tag kosttilskud med vitamin B, C og D og aminosyrer, der styrker huden og immunforsvaret

  • Pas på solen. Brug en solstift med høj SPF på læberne. Søg skygge, og undlad at solbade.

  • Beskyt læberne mod frost og blæst. Dæk dem til med et halstørklæde, og smør med en fed læbepomade.

  • Undgå så vidt muligt at blive stresset, da især længerevarende stress påvirker immunforsvaret.

  • Skær ned på tryptofanholdige fødevarer som fx nødder og chokolade. Tryptofan kan fremprovokere udbrud.

9 Hvordan behandler man forkølelsessår?


Først den nedslående melding: Der findes ingen vacciner eller lægemidler, som kan fjerne herpesvirus. Når du først har fået HSV-1 ind i kroppen, så er virus din for altid. Og så til det mere opløftende: Du kan med den rette behandling minimere udbrud af forkølelsessår. Det, du skal bruge, er et antiviralt middel – altså et stof, som bekæmper virusinfektionen.

Til behandling af forkølelsessår har de fleste gavn af indholdsstoffet aciclovir. Videnskabelige undersøgelser bakker også op om stoffets lindrende effekt. Blandt andet har man i et amerikansk studie fundet, at helingen af forkølelsessår gennemsnitlig tager 16 dage uden behandling og 10 dage med behandling med aciclovir. Det er altså en god idé at behandle forkølelsessår og ikke blot lade det gå væk af sig selv. Her er behandlingsmulighederne:

TABLETTER

Er du hårdt angrebet af meget hyppige og kraftige udbrud af forkølelsessår, fx på grund af nedsat immunforsvar, så kan tabletter med aciclovir være en redning. Det er ikke en behandlingsform, man bruger til personer, der ellers er raske. Tabletterne kurerer dig ikke for forkølelsessår, men de kan give dig færre og mildere udbrud. Tabletterne fås kun på recept hos lægen.

SALVE

I de fleste tilfælde er den bedste behandling en salve med aciclovir. Men du skal være på pletten, så snart du kan mærke, at et udbrud er på vej. Har du haft forkølelsessår før, så kender du de første tegn: prikken, svien og murren i læben. Sætter du ind allerede i det stadie, kan du sandsynligvis begrænse eller måske helt undgå udbruddet. Venter du med salven, til der kommer rødmen der, hvor såret er på vej, så kan du nok ikke afværge det, men du kan minimere udbruddet. Salve med aciclovir køber du i håndkøb på apoteket.

PLASTER

Når forkølelsessåret er sprunget ud i fuldt flor, så handler det om at begrænse smitten, forkorte udbruddet og dække plamagen i ansigtet. Til det formål kan du bruge et særligt plaster – en lille diskret anordning, som er tilsat et antibakterielt middel, så såret holdes bakteriefrit. Plasteret skjuler udbruddet, og det fungerer som et skjold, der mindsker risikoen for, at du smitter dig selv og andre. Men vent alligevel med kysseriet, til såret er tørret ind. Herpesplaster kan købes i håndkøb på apoteket og hos materialisten.

Læs også: Sådan slipper du af med en nedgroet negl

10 Hvornår skal man gå til lægen med forkølelsessår?


Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at søge læge for et almindeligt forkølelsessår. Men hvis der kommer stafylokok-infektion i såret, skal du straks gå til lægen for at få antibiotika. Lider du af atopisk eksem – også kaldet børneeksem – kan forkølelsessåret brede sig til større dele af ansigtet og kroppen. Det kræver også lægebehandling. Og oplever du, at dit forkølelsessår ikke er gået væk efter en måneds tid, så er det ligeledes en god idé at få en læge til at kigge på det.

Kilde: Flemming Andersen, klinikchef, speciallæge i hud- og kønssygdomme, ph.d.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 11/2022