Kend forskel på hudkræft og modermærkekræft

Din hud kan huske solskader fra ungdommen, men hudkræft kan heldigvis helbredes, hvis du fanger det i tide. Se, hvad du skal holde øje.

Kvinde med lys hud og modermærker

KRÆFT – 90 procent af alle hudkræfttilfælde skyldes skadelige UV-stråler fra sol eller solarie.

© Getty Images

Forår og sol betyder øget opmærksomhed på solbeskyttelse. Og når UV-indekset er 3 eller derover, er det tid til at smøre sig eller søge skygge. Men for nogle kan det allerede være for sent. Huden har nemlig en kedelig tendens til at huske solskader fra ungdommen.

Derfor er det rigtigt godt nyt, at danske og hollandske læger har set lovende resultater med T-cellebehandling på patienter med fremskreden modermærkekræft. I et nyligt forsøg blev hele 20 pct. af i alt 168 patienter kræftfri med behandlingen, mens halvdelen oplevede en halvering i metastaser. Patienter, som ikke ellers kunne behandles med almindelig immunterapi.

Celler puttes ind igen

Ved T-celleterapi får patienten transplanteret sine egne immunceller ind i kroppen. Lægerne starter med at skære små stykker af den syge kræftsvulst ud. Efterfølgende behandles de med signalstoffer, som får T-cellerne til at søge ud af det syge væv. De udvundne T-celler bearbejdes i 4-6 uger, hvor én mio. T-celler bliver til 100 mia. Herefter opereres de ind i patienten igen, hvor de slår kræftceller ihjel.

Resultaterne har været så gode, at forskerne har søgt om tilladelse til at fremskynde adgangen til behandlingen

2 TYPER HUDKRÆFT

Der skelnes mellem to slags hudkræft. Den mest udbredte er almindelig hudkræft, som næsten altid kan helbredes. Modermærkekræft derimod skal du fange så tidligt som muligt, da den spreder sig hurtigere og er mere ondartet.

SYMPTOMER

Almindelig hudkræft:

  • En fast eller glinsende knude på huden
  • Et sår, der ikke vil hele
  • Sår med glinsende rand
  • Rød plet, der skæller og eventuelt bløder lidt

Modermærkekræft:
Et modermærke, der:

  • ændrer størrelse, form eller farve
  • bliver ujævnt eller tykkere
  • danner skorpe eller bløder
  • klør vedvarende eller føles ændret
  • danner et sår, der ikke vil hele

NYE TILFÆLDE OM ÅRET*

Almindelig hudkræft:
Ca. 17.900

Modermærkekræft:
Ca. 2.680

HVOR MANGE DØR OM ÅRET*

Almindelig hudkræft:
Ca. 69

Modermærkekræft:
Ca. 270

BEHANDLING

Almindelig hudkræft:
Den kræftramte hud skæres væk, og huden sys sammen. Ofte i lokalbedøvelse. Det kan blive nødvendigt med en hudtransplantation, hvis kræften fx sidder i ansigtet eller i et stort område. Dette udføres typisk af plastikkirurger.
I nogle tilfælde bruges også strålebehandling, hvis området fx er svært at komme til med operation.

Modermærkekræft:
Modermærket og den omkringliggende hud skæres væk. Oftest i lokalbedøvelse. Afhængigt af hvor dybt kræften er nået ned i huden, kan det også være nødvendigt at operere lymfer væk og eventuelt følge op med strålebehandling.
Strålebehandling bruges også til steder, der er svære at operere, fx i næsen og bihulen.

Gennemsnit for årene 2016-2020. Kilde: Kræftens Bekæmpelse