Taljemålet er vigtigt: Sådan måler du det
Frem med målebåndet: Det er desværre ikke nok kun at kende dit BMI-tal. Dit body mass index kan sammen med dit taljemål fortælle dig meget mere om din sundhed, end dit BMI-tal kan alene.
Frem med målebåndet: Det er desværre ikke nok kun at kende dit BMI-tal. Dit body mass index kan sammen med dit taljemål fortælle dig meget mere om din sundhed, end dit BMI-tal kan alene.
Selvom din BMI, body mass index, viser du er normalvægtig, så er det desværre ikke nogen trøst, hvis du alligevel har lidt for meget af det gode på siderne. Der kan være en klar sammenhæng mellem taljemålet og risikoen for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme, kræft og åndedrætsproblemer.
Sammenhængen mellem taljemål og risiko for sygdom ses også hos folk med et normalt BMI. BMI kan dog være misvisende, da det hverken siger noget om muskelmasse eller om, hvordan fedtet er fordelt på kroppen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder holder sig på et taljemål under 80 centimeter, hvor mænd bør holde sig under 94 centimeter rundt om taljen. Ved mellem 80 og 88 centimeter for kvinder, og 94 og 102 centimeter for mænd, er der let forøget risiko for at blive ramt af diabetes 2 og hjerte-kar-sygdomme.
Viser taljemålet over 88 for kvinder og 102 centimeter for mænd, er risikoen markant forøget. Læs hele Sundhedsstyrelsens vejledning her.
Ja, taljemål og livvidde er det samme, nemlig en måling af din omkreds midt imellem dit nederste ribben og over din hoftekam.
LÆS OGSÅ: Stram maven op på kun 8 uger
Mål dig selv om morgenen efter toiletbesøget
Brug et helt almindeligt målebånd. Har du kun en tommestok, så brug en snor, som du bagefter kan måle med tommestokken.
Du finder dit taljemål, eller rettere sagt livvidden, som det reelt handler om at afdække, ved at måle omkredsen af din krop lige midt imellem det nederste ribben og det øverste af din hoftekam. Sæt en hånd i siden, og føl dig frem til underkanten af dit nederste ribben. Med en anden finger finder du overkanten af dit hofteben. Slå målebåndet (eller snoren) rundt om maven midtvejs mellem de to steder.
For at få en præcis taljemåling skal du puste ud og prøve og slappe af i mavemusklerne, mens du måler.
Tabellerne for taljemål er dog - som med BMI-tallet - heller ikke en 100 % sikker metode til at afgøre, om man har en sund vægt. Er du fx meget høj og har kraftig knoglebygning, kan dit taljemål godt snige sig over de 80 cm (for kvinder) eller 94 cm (for mænd) - uden at du dermed har en usund mængde fedt eller fedtfordeling.
En måde at nuancere billedet på er ved at supplere taljemålet med en måling af din hoftes omfang. Ud fra disse kan du udregne den såkaldte talje-hofte-ratio, THR.
Det mål fortæller, om du har en sund fedtfordeling på kroppen. Altså om den har den usund æbleform, hvor fedtet er koncentreret rundt om livet – eller den sundere pæreform, hvor tyngden er omkring hofter og lår.
Her er der - som med det rene taljemål – også forskel på, hvad et sundt mål er for hhv. mænd og kvinder.