Kvinde spiser Cultura for at styrke sit immunforsvar.
Styrk dit immunforsvar

Ja, du kan spise dig til et stærkere immunforsvar, fx via en portion Cultura hver dag. 

© iStock

8 råvarer, der styrker dit immunforsvar

Tanker du op med de rigtige råvarer, kan du i den grad give dit immunforsvar et spark opad, så det lettere kan bekæmpe virus og bakterier.

6. februar 2018 af Inge Eriksen

Faktisk kan det siges superkort. Spiser du Cultura, kål, fede fisk, fuldkorn og mørke bær – så har du taget et stort skridt i retning af et stærkere immunforsvar og færre sygedage. 

Vil du gerne have den lidt udvidede version, får du her 8 konkrete råvarer, der alle indeholder mindst ét potent og aktivt stof, der kan gøre en forskel.

1. Styrk dit immunforsvar med CULTURA

Derfor: Over 50 procent af din krops immunforsvar er knyttet til tarmfloraen. Derfor er det en rigtig god ide at flette probiotiske bakterier ind i din kost. De kan nemlig udkonkurrere skadelige bakterier og dermed holde dit indre immunforsvar i topform, så det bedre kan bekæmpe virus. Bedst virkning giver mælkesyrebakterier af arten Lactobacillus acidophilus, som du finder masser af i Cultura. Vælg naturel-udgaven uden frugt og sukker.

Sådan kan du spise det: Spis det som morgenmad med frisk frugt eller mysli, brug det I din smoothie eller i dips og dressinger til dine salater og grøntsagsstave. 

Anbefalet mængde: Gå efter at få 2-3 dl Cultura om dagen.

Alternativer: Andre yoghurter syrnet med probiotika giver dig samme effekt. Det gælder fx for A38, ylette og Actimel. Er du slet ikke til surmælksprodukter, kan du kaste dig over fermenteret kål som fx sauerkraut, der også indeholder mange probiotiske bakterier.

2. Styrk dit immunforsvar med MAKREL

Derfor: Makrel bugner af D-vitamin, som aktiverer kroppens meget vigtige T-celler, der bedst kan beskrives som immunsystemets dræberceller, der er klar til at gå i flæsket på din vinterinfluenza. Desuden byder makrellen også på masser af omega-3-fedt, der også styrker immunforsvaret, idet de påvirker kroppens produktion af hormonet prostaglandiner.

Sådan kan du spise den: Grill den, og servér den til aftensmad. Spis den røget sammen med en god salat, eller snup en rugbrød med makrel i tomat til frokost.

Anbefalet mængde: 200 gram fed fisk om ugen, fx fordelt på en omgang aftensmad og tre gange frokost. 


Alternativer:
Alle former for fed fisk, fx sild, laks, ørred, ål og hellefisk, gemmer på det vigtige D-vitamin samt omega-3-fedtsyrer. Variér gerne mellem de forskellige varianter.

LÆS OGSÅ: Makrel mindsker risiko for åreforkalkning

3. Styrk dit immunforsvar med GRØNKÅL

Derfor: De mørkegrønne, krøllede blade strutter af C-vitaminer, der er med til at beskytte kroppen mod virus og bakterier. 

Sådan kan du spise det: Den nemmeste løsning er at smide grønkålsblade i blenderen til din smoothie. Ellers kan du spise den finthakket i salater, fx med appelsiner i tern og granatæbler, eller med bær, nødder, bacon og hvidløg, der også klæder den bitre grønkål. Grønkål er også fin i supper og madtærter eller hvad med en hjemmelavet grønkålspesto? 

Anbefalet mængde: 50 g grønkål giver dig den daglige, anbefalede mængde C-vitamin, men du må gerne tygge dig gennem mere. 

Alternativer: Andre i kålfamilien har også et højt indhold af C-vitamin og kostfibre, for slet ikke at tale om rød peberfrugt og hyben, der ligger helt i top.

Læs mere om den supersunde grønkål

4. Styrk dit immunforsvar med BLÅBÆR

Derfor: De små, blå bær er spækket med antocyaniner, en aktivt antioxidant, der udretter små mirakler for dit immunforsvar. De fleste af de sunde stoffer sidder i skallen, og da bær har en stor skal-overflade i forhold til dens indre, er bær i særklasse. Blåbær indeholder desuden masser af C-og E-vitamin, der også styrker dit immunforsvar.

Sådan kan du spise dem: Spis dem som slik, prop dem på skyr, havregryn, pandekager og grød eller i dine smoothies og salater.

Anbefalet mængde: Du kan ikke spise for mange blåbær. Mellem 100 og 250 gram blåbær eller ca. 2 dl om dagen ser ud til at kunne give en målbar gevinst for din sundhed.

Alternativer: Alle blålige bær indeholder maser af antocyaniner, så prop dig også med solbær,
brombær og boysenbær.

5. Styrk dit immunforsvar med PARANØDDER

Derfor: Paranødder har et højt indhold af selen, som mange af os får for lidt af. Mineralet sætter skub i produktionen af hvide blodlegemer, der forsvarer kroppen mod angreb fra fx virus og bakterier.

Sådan kan du spise dem: Spis dem allernemmest som snack, eller grofthakkede på din Cultura eller på dine salater.

Anbefalet mængde: Hold dig til 30-50 gram nødder om dagen.

Alternativer: Du finder masser af selen i indmad, torskerogn og tun samt generelt i fisk, æg og skaldyr.


6. Styrk dit immunforsvar med HVIDE BØNNER

Derfor: Kostfibre er en vigtig faktor, når det gælder om at spise sig til et optimalt immunforsvar. Fibre er nemlig næring til dine tarmes sunde bakterier. Det giver dig en stærk tarmflora, hvilket er en vigtig forudsætning for at holde dit immunforsvar i topform. Tørrede bønner har et fiberindhold, der ligger helt i top, og allerflest har de hvide af slagsen. 

Sådan kan du spise dem: I salater, supper og gryderetter.

Anbefalet mængde: Den anbefalede daglige mængde kostfibre er 25-35 gram om dagen. 100 gram hvide bønner giver dig 18,6 gram.

Alternativer: Alle bælgfrugter har et højt fiberindhold ligesom fuldkornsprodukter, grønne ærter og de fleste typer kål og grove grøntsager.

7. Styrk dit immunforsvar med RAPSOLIE

Derfor: Rapsolie giver dig godt med E-vitamin, en meget effektiv antioxidant, der stimulerer dit immunforsvar., bl.a. ved at beskytte kroppen mod de frie radikaler fra bla. røg og forurening.

Sådan kan du spise den: Brug rapsolie i olie-eddikedressinger, marinader, i bagværk og til stegning.

Anbefalet mængde: 2-3 tsk. olie til et hovedmåltid.

Alternativer: Andre planteolier, mandler, hasselnødder, æggeblommer og brombær er alle gode kilder til E-vitamin.

8. Styrk dit immunforsvar med MØRK CHOKOLADE

Derfor: Det høje kakaoindhold i chokolade giver dig store mængder fenoler, der bl.a. får immunsystemet til at yde sit bedste i kampen mod virus.

Sådan kan du spise det: Spis det, som det er, drik en kop hjemmelavet kakao lavet på mørk kakopulver, eller dryp frugt som fx jordbær og ananas i smeltet, mørk chokolade.

Anbefalet mængde: Hold dig til 20-30 gram mørk chokolade, min. 70 pct. kakao, dagligt. 

Alternativer:
Drik et glas rødvin, det indeholder samme mængde fenoler som 41 g chokolade.


LÆS OGSÅ: 8 fantastiske grunde til at spise chokolade

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler