Hurtigt grydebrød med ølandshvede

2¼ timer
288 kcal

Med en brandvarm gryde og et låg kan du skabe de perfekte bageforhold for dit brød. Få vores bedste opskrift på et grydebrød, du kan have færdigt på lidt over 2 timer.

Et rundt grydebrød på et skærebræt - opskrift på hurtigt grydebrød

GRYDEBRØD – hemmeligheden bag det populære brød, er den lukkede, fugtige atmosfære, som gryden og og ikke mindst grydelåget skaber i den varme ovn.

© wichmann+bendtsen

Hurtigt grydebrød med ølandshvede

På jagt efter en opskrift på hurtigt grydebrød? Så er du havnet på det rigtige sted! Med vores opskrift kan du på lidt over 2 timer hive et varmt, sprødt og luftigt grydebrød ud af ovnen. Har du gær, mel, sukker og salt – samt en ovnfast gryde med låg OG et par virkelig solide grydelapper? Så har det perfekte grydebrød næsten allerede bagt sig selv.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

  • 60 g gær
  • 2 spsk. sukker
  • 200 g yoghurt naturel
  • 6 dl lunkent vand
  • 500 g ølandshvedemel
  • 400 g hvedemel
  • 2 tsk. havsalt

Sådan gør du

  • Rør gær ud i sukker, yoghurt og lunkent vand, max. 37 gr.
  • Tilsæt mel, og ælt dejen – gerne på røremaskine – i 5 min. Tilsæt herefter salt.
  • Lad dejen hæve tildækket og lunt i 1 time og 15 min.
  • Varm ovnen op til 250 gr., og stil så en ovnfast gryde med låg derind i min. 30 min.
  • Drys godt med mel på bordet, og hæld dejen ud af skålen. Du må endelig ikke ælte dejen nu. Fold siderne nogle gange ind over hinanden, så dejen “strammes ind”. Brug en dejspatel til dette.
  • Drys dejen med mel, og vend den rundt, så foldningerne vender nedad. Form dejen rundt i kanten som en stor bolle.
  • Tag den brandvarme gryde ud af ovnen, og luk straks ovndøren i. Lirk forsigtigt dejen ned i gryden, læg låget på, og stil hurtigt gryden tilbage i ovnen. Bag brødet i 30 min.
  • Tag låget af gryden, og bag brødet i yderligere 15 min. ved 225 gr.
  • Vend forsigtigt brødet ud af gryden, og lad dit grydebrød køle helt af på en rist.

TIP: Servér grydebrødet med ost eller pålæg eller som tilbehør til suppe, salat eller gryderet.


Hvorfor nu bage brød i en gryde? Det lyder måske underligt, men tanken bag er, at du dermed kan efterligne bagerens professionelle dampovne og simpelthen bage et bedre brød. Og hvem vil ikke gerne det?

Dejen kommes i en brandvarm gryde, et låg lægges på, og det hele sættes så tilbage i ovnen, hvor gryden fungerer som en slags ovn i ovnen. Grydelåget sørger for, at fugten fra dejen bliver inde i gryden, hvor det skaber masser af damp. Det udvikler en luftig struktur i dit brød, der får god tid til at hæve, inden skorpen bliver hård. Og hård, det bliver den! Grydebrød er kendt for den supersprøde skorpe, som de høje varmegrader bidrager til – især når grydelåget fjernes efter en halv times tid, og brødet bager færdigt uden.

Tips til det perfekte grydebrød

1 Kan man bage grydebrød med surdej?


Ja, det kan du sagtens. Vil du bage et grydebrød med surdej i stedet for gær, kan du blot erstatte 1/2 dl af væsken med 1 dl surdej.

Kan man bage grydebrød ...

... med frø og kerner

En håndfuld kerner eller havregryn sender dit grydebrød i en sundere retning. Kerner bidrager generelt med sundt fedt og proteiner, mens havregryn indeholder mættende kostfibre. Græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø og sesamfrø er gode valg.

... med kærnemælk

I stedet for vand eller yoghurt kan du bruge kærnemælk i dit grydebrød. Det er med til at give et saftigt brød og en skøn smag – lidt a la surdej. Husk at lune kærnemælken, hvis du bager med gær.

... glutenfrit

Ja, det kan du sagtens, det er dog svært at opnå samme konsistens, som hvis du bager med hvedemel. Som alternativ til hvedemel kan du bruge havremel, der som udgangspunkt er glutenfrit (tjek emballagen), velegnet til bagning og bidrager med sunde kostfibre. Kombinér det evt. med en glutenfri melblanding.

... langtidshævet

Ja da, den originale grydebrødsopskrift, som den amerikanske bager Jim Lahey står bag, er netop langtidshævet. Når dejen hurtigt er rørt sammen, lader Lahey den hæve ved rumtemperatur i min. 12 timer, men helst 18 timer. Du skal bruge et minimum af gær, ca. 5 g. Når dejen er “foldet ind” og formet til et brød, skal den efterhæve i 2 timer, inden den kommer i en gryde og bages.

... koldhævet

Yes, og det fungerer på samme måde som alle andre koldhævede brød. Brug ca. 10 g gær, og opløs den i kold væske. Rør dejen rigtig godt sammen, dæk den til, og stil den på køl natten over eller i ca. 8 timer. Efterhævning er ikke nødvendig.

New York-bager står bag det originale grydebrød

Originalopskriften var et langtidshævet brød, hvor dejen hævede 12-18 timer på køkkenbordet og derefter efterhævede i 2 timer. Manden bag grydebrødet er den amerikanske bager Jim Lahey, der i 1994 åbnede bageriet Sullivan Street Bakery på Manhattan i New York.

Lahey havde en filosofi om, at godt brød skulle være tilgængeligt for alle uden at koste en formue. I 2006 bragte New York Times hans opskrift på grydebrød, og siden er der bagt grydebrød i massevis over hele kloden. Verdens bedste og nemmeste brød omtales det sågar ofte som.

2 Hvilken mel er bedst til grydebrød?


Hvedemel er det foretrukne valg til brød, idet det har et højt indhold af gluten, som er vigtigt, hvis du vil have et luftigt brød, der hæver flot op. Desværre er hvedemel dog ikke det sundeste mel. De dele af kornet, hvor langt de fleste sunde stoffer som kostfibre, vitaminer og mineraler sidder, er nemlig sigtet fra.

Hvis du vil gøre dit grydebrød lidt sundere, kan du erstatte lidt af hvedemelet med fuldkornsmel, fx grahamsmel, fuldkornshvedemel eller havregryn. Det grove mel hæver ikke lige så godt, så du må ikke erstatte alt hvedemelet. Gå efter ca. 1⁄4 fuldkornsmel.

LÆS OGSÅ: Melguide: Bag med det rigtige mel

4 alternativer til hvedemel

Har du lyst til at eksperimentere lidt med andre meltyper, er der masser af muligheder. Disse fire er ikke nødvendigvis sundere end hvedemel, men kan tilføre dit grydebrød smag, farve og konsistens.

Manitobamel

Manitobamel

– har en supergod hæveevne og er især velegnet til langtidshævede brød.

Speltmel

Speltmel

– giver en lækker, lidt nøddeagtig smag. En speltdej skal ikke æltes for kraftigt. Hæveevnen er ikke så god som i hvedemel, så du får lidt fladere brød.

Ølandshvede

Ølandshvede

– giver et lidt rustikt, mørkere brød med masser af smag. Ølandshvede suger meget væske, så pas på, at dejen ikke bliver for tør – den skal være godt blød. Egner sig godt til kold- og langtidshævning.

Tipo 00

Tipo 00

– super hæveevne. Brug lidt ekstra væske, og ælt gerne dejen længe, minimum 10 min.

3 Hvilken gryde til grydebrød?


  • Tjek, at din gryde er ovnfast. Din gryde skal kunne tåle at komme i i en 250 gr. varm ovn. En støbejernsgryde er et populært valg til grydebrød. Det er dog også en ret tung gryde at flytte rundt på. Nogle gryder af det noget lettere aluminium eller stål tåler også de høje grader, men tjek, før du sætter den derind.
  • Grydens håndtag skal kunne tåle en ovntur. Det nytter ikke, at gryden tåler høje temperaturer i ovnen, hvis håndtagene ikke gør. Medmindre altså, at de kan skrues af.
  • 4-5 liter er passende. Gryder – og grydebrød – kan have mange størrelser. Til en almindelig portion dej med 4-5 dl væske passer en gryde på 4-5 liter.
  • Gryden skal være hot. Lad gryde og låg varme op i ovnen ved 250 gr. i minimum 30 min. Det er supervigtigt, at gryden er meget, meget varm, når du kommer dejen i gryden – gerne så varm, at gryden siger “sydelyde”.
  • Ingen smørelse, tak! Det kan være fristende at smøre gryden med lidt olie, inden dejen kommes i, men lad endelig være med det.

2 tips til dit grydelåg

Tjek, at låget er ovnfast

Grydelåget og dets håndtag skal også kunne tåle en hed tur i ovnen. Kan det ikke det, så find et andet, for låget er helt afgørende.

Låget skal passe til gryden

Det er vigtigt, at låget lukker helt til. Fidusen med låget er netop at beholde fugten fra dejen inde i gryden.

4 Kan man bage grydebrød i en stegeso?


Har du ikke en ovnfast gryde med låg, kan du sagtens bage dit grydebrød i en stegeso eller en römertopf. Der er blot et par særlige ting, du skal være opmærksom på – ud over at tjekke, at de tåler meget høje varmegrader.

stegeso eller römertopf

STEGESO ELLER RÖMERTOPF - lavet af terrakotta, altså ubehandlet ler.

GRYDEBRØD I STEGESO

En stegeso er et slags ovnfast fad med låg. Det kan både være lavet af støbejern, glas, metal og glaseret ler.

  • Sæt altid din stegeso i en kold ovn.
  • Varm stegesoen op til 250 gr., inden du kommer dejen i.

GRYDEBRØD I RÖMERTOPF

En römertopf er en stegeso, der er lavet af terrakotta, altså ubehandlet ler.

  • Læg altid din römertopf inklusive låget i blød i rigeligt koldt vand, inden du sætter den i ovnen. Herved suger leret vand, så det kan klare de høje varmegrader i ovnen uden at tørre ud og knække. Lad römertopfen stå i blød i min. 15 min. (gerne længere).
  • Sæt din römertopf i en kold ovn, så den varmer langsomt op.
  • Varm römertopfen op til 250 gr., inden du kommer dejen i.

5 Kan man bage grydebrød på grill?


Det kan du sagtens, uanset om du bruger en gasgrill eller en kullgrill. Hvis du har en grill med låg, fungerer det på samme måde som en ovn.

  • Tænd for grillen, og sæt gryden med låg på grillen.
  • Luk låget i, og varm grillen op til 250 gr. Lad gryden blive gennemvarm i ca. 30 min., før du hælder dejen i.

6 Hvordan får man et flot brød?


  • Rids dejen Det ser ret bageragtigt ud med en eller flere ridser i dit nybagte grydebrød. Brødet hæver ekstra op omkring ridserne, hvilket gør skorpen ekstra sprød. Brug en skarp kniv eller et barberblad på skaft, og rids ca. 1 cm ned i dejen i en vinkel på ca. 45 gr.
  • Drys med mel Pynt gerne toppen af dit brød med lidt mel, inden du bager. Det ser megaprof ud.
  • Tjek farven Et gyldent eller brunt brød ser bare mere lækkert ud. Hvis dit grydebrød ikke har fået nok farve, når bagetiden er slut, så giv det et par minutter mere. Er brødet omvendt ved at blive for mørkt, kan du lægge et stykke stanniol over til sidst.
Flotte grydebrød

GRYDEBRØD – rids dejen, drys med mel og tjek farven for at få flotte grydebrød.

© iStock

7 Hvorfor brænder mit grydebrød fast i gryden?


Den typiske grund er, at gryden ikke har været ordentlig varm. Det er vigtigt, at du lader gryden stå i en 250 gr. varm ovn i ca. 30 min., før du kommer dejen i gryden. Derved bliver gryden nemlig så varm, at grydebrødet straks danner en skorpe i bunden og ikke brænder fast.

En anden årsag kan være, at du har penslet gryden med olie. Selvom det kan virke som en god idé, så virker det stik modsat. De høje temperaturer vil få olien til at brænde brødet fast til bunden og siderne.

Undgå, at brødet brænder fast:

  • Drys dejen godt med mel i bunden, inden du kommer det i gryden.
  • Strø sesamfrø i bunden af gryden, inden brødet lægges i. Ud over at det forhindrer grydebrødet i at brænde fast, giver det også en skøn smag. Andre kerner og frø kan også bruges.

8 Hvad spiser man grydebrød til?


Det korte svar er; alt det, som du ville spise andre gode brød til.

  • Til aftensmad: Servér grydebrød til supper, salater, forretter, pastaretter eller gode gryderetter.
  • Til frokost: Spis det med pålæg på eller brug det til sandwiches. Skal du bruge brødet til frokost, er det en god idé at bage med fuldkornsmel og kerner for at give brødet mere mæthed.
  • Til morgenmad: Spis grydebrød om morgenen med smør, ost, syltetøj eller peanutbutter.

Giv ekstra smag til dit grydebrød

Et friskbagt grydebrød er lækkert i sig selv, men har du lyst, kan du godt toppe smagen ved at tilsætte lidt ekstra.

Krydderurter

Tilsæt friske, grofthakkede urter som rosmarin, timian, eller oregano til dejen. Tørrede krydderurter kan også bruges.

Oliven og soltørrede tomater

Skær oliven og soltørrede tomater i mindre stykker, og bland dem i dejen.

Rødløg

Skær løget i tynde strimler, og vend dem i dejen.

Kardemomme

Skal brødet spises til morgenmad, kan du tilsætte et nip kardemomme. Det giver brødet en lidt sødlig smag.

Øl

Bager du med gær, men er glad for surdejssmagen, kan du udskifte al eller noget af væsken i dit grydebrød med øl – eller kærnemælk.

Sesamfrø

Dæk bunden af gryden med sesamfrø, inden dejen lægges derned. Smagen af ristede sesamfrø gør virkelig noget godt for dit brød.

9 Kan grydebrød fryses?


Det kan det sagtens. Grydebrød kan holde sig i fryseren i 2-8 måneder. Jo flere kerner og dermed jo mere fedt du kommer i dit brød, jo kortere er holdbarheden på frost.

LÆS OGSÅ: Hvor længe kan dine madvarer holde sig i fryseren?

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 18/2023