Græsk moussaka med mindre kød

70 minutter
509 kcal

Enkel, men lækker hybrid mellem det populære italienske og det eksotiske arabiske køkken. Her laver vi retten med lidt mindre kød, men med masser af protein og kostfibre.

Moussaka

MOUSSAKA – Når man pisker æg i mornaysaucen, bliver moussakaen mere skærefast.

© wichmann+bendtsen

Græsk moussaka med mindre kød

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 portioner

  • ½ auberginer
  • ⅓ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ¼ tsk. havsalt

Kødsauce:

  • ⅓ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ½ løg
  • 1 fed hvidløg
  • 133 g hakket oksekød
  • ½ tsk. kanel
  • ⅓ knsp. muskatnød
  • ⅓ tsk. havsalt
  • ½ tsk. timian
  • ⅓ tsk. rosmarin
  • ½ spsk. akaciehonning
  • ½ spsk. rødvinseddike
  • ½ ds. hakkede tomater
  • laurbærblad
  • ⅓ ds. grønne linser ( a 240 g)

Mornaysauce:

  • ⅓ spsk. smør
  • ½ spsk. mel
  • 1½ dl mælk
  • 25 g parmesan
  • ¼ tsk. havsalt
  • ¼ tsk. peber
  • ⅓ knsp. muskatnød
  • ½ æg

Sådan gør du:

  • Varm ovnen op til 200 gr. varmluft.
  • Skær toppen af auberginerne, og skær dem derefter i skiver a 1 cm tykkelse. Fordél på en bageplade beklædt med bagepapir, og pensl med olie. Drys med havsalt, og bag i ca. 15 min., eller til de er møre.
  • Varm olie op i en stor gryde, og svits finthakket løg og hvidløg heri i 5 min.
  • Tilsæt oksekød, og brun af. Tilføj krydderierne, og giv det et par min. mere. Tilsæt de resterende ingredienser til kødsaucen, og lad simre i 15 min.
  • Smelt smør i en gryde, tilsæt melet, og pisk sammen, til du har en smørbolle.
  • Tilsæt mælken lidt ad gangen under omrøring, og pisk, til saucen er jævn og cremet. Bring i kog under omrøring.
  • Tilsæt friskrevet parmesan og krydderier. Pisk grundigt sammen, og tag gryden af varmen. Lad saucen køle lidt af, inden æggene piskes i.
  • Anret et lag kødsauce, et lag bagte auberginer og et lag mornaysauce i et ovnfast fad, og gentag dette. Bag i ca. 45 min. ved 200 gr. varmluft.
  • Lad musakaen sætte sig i 10 min. før servering. Servér gerne med friske krydderurter, fx bredbladet persille.

TIP: Du kan skære aubergine i tern, hvis det får grøntsagen til at glide lettere ned hos fx dine børn.

TIP: Du kan også bruge hakket lammekød.