Derfor skal du spise (fuldkorns)brød

Brød? Ellers tak! Populære madtrends har dømt enhver form for bagværk ude, og mange af os er mere end skeptiske, når brødkurven bliver sendt rundt. Men faktisk behøver brød hverken skade din vægt eller dit helbred. Tværtimod. Du skal bare vælge det rigtige!

Forskellige typer brød på bord

Grovboller, surdej, hvidløgsflutes eller knækbrød? Her kan du se, hvad du skal gå efter, og hvad du skal begrænse, når du vælger brød.

© Thomas Dahl & Getty Images

Spis bare brød til

I madpakken, på morgenbordet, til suppen og salaten eller som et sundt alternativ til søde sager. Nybagt brød kan få mundvandet til at løbe hos de fleste. Alligevel melder supermarkederne om nedadgående salg, for mange af os har klappet døren i for det lækre bagværk for at undgå at få for mange kalorier, kulhydrater, gluten – eller alle tre dele. Men faktisk er der intet videnskabeligt belæg for, at du bliver sundere af at droppe brødet. Langtfra!

Brød kan sagtens være sundt

Om brød er sundt, kommer helt an på, hvad for noget brød du vælger. Hvis du snupper et snehvidt flute eller bløde krydderboller, er der ikke meget sundhed at hente i brødkurven. Vælger du derimod smart, kan brød være propfyldt med fibre, der mætter og holder maven i gang, give dig et væsentligt bidrag til dit proteinindtag og fylde dig op med B-vitaminer, magnesium, zink og jern.

Store studier slår da også fast med syvtommersøm, at de af os, der spiser mest fuldkorn, har en væsentligt lavere risiko for at udvikle sygdomme som diabetes, blodpropper og tarmkræft. Det formoder man dels skyldes kombinationen af de mange gode indholdsstoffer i kornet, dels at hvis vi undgår brød, spiser vi noget andet i stedet.

Ofte bliver det andet, vi spiser, til kød, og vælger du at spise bacon i stedet for rugbrød, har du ikke opnået nogen sundhedsfordele. Så spænder du i stedet ben for dit helbred.

Brødspisere er slankest

Ja, du læste rigtigt nok. De af os, der spiser mest fuldkornsbrød, er ikke bare sundest, men også slankest. Ofte er brødet det første, vi skipper, når vi gerne vil smide nogle kilo, men manglen på gode kulhydrater kan meget vel betyde, at du ikke har energi til at træne, at du bliver forstoppet, og at dit vægttab i sidste ende udebliver.

Det, du tager på af, er sjældent brødet, men snarere det, du vælger at putte ovenpå: smør, ost og fedt pålæg. Vælger du i stedet fjerkræ, fisk, æg, grøntsager eller hytteost, kan det grove brød sagtens indgå i en sund koststrategi.

Du kan selvfølgelig ikke bare vælte brød inden for vesten, uanset hvor groft det er, hvis du gerne vil holde vægten. Grøntsager skal stadig fylde mest på tallerkenen. Fuldkornsbrødet kan du derimod nyde som en del af en varieret kost, hvor råvarerne og næringsstofferne virker i samspil med hinanden. Lad det grove brød fylde cirka en fjerdedel af din tallerken.

I alt anbefales vi at spise minimum 75 gram fuldkorn dagligt, men det får kun 30 procent af os. Derfor vil vi gerne inspirere dig til at flette lidt mere fuldkornsbrød ind i din kost.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du nemt din egen surdej

Det skal du gå efter, når du vælger brød

Kerner

  • Der er godt med tyggearbejde i kerner, og det fremmer mætheden. Samtidig er dine fordøjelsesenzymer længere tid om at nedbryde kerner end små melpartikler, og det holder dit blodsukker stabilt, så du ikke går sukkerkold mellem måltiderne.
  • Gå efter brød med et kerneindhold på over 30 procent, fx et stenalderbrød eller et kernerugbrød.

Kostfibre

  • Knækbrød har ofte et højt fiberindhold, og det gør den knasende godbid genial til den lille sult mellem måltiderne.
  • Kostfibre suger vand til sig, så maden fylder godt i maven. Når mavesækken er fyldt, sendes der signaler til hjernen om, at du er mæt og ikke behøver at spise foreløbig.
  • Gå efter knækbrød med minimum 8 g fibre pr. 100 g.
  • Husk at drikke godt med vand, for ellers kan fibrene virke stik mod hensigten og give dig forstoppelse.

    LÆS OGSÅ: Hjemmelavet knækbrød med frø og kerner

Hævetid

  • Vælg gerne groft brød, der er langtidshævet. Der sker nemlig det magiske, at en lang hævetid sætter gang i en proces, hvor de vitaminer og mineraler, der er bundet til kornets skaldele, frigives, så du får lettere ved at optage dem i kroppen.

Grøntsager

  • Vælg gerne brød med revne grøntsager – fx rødbede eller gulerod. Grøntsagerne er kaloriefattige og giver en frisk farve.

Havre

  • Havre indeholder særlige fibre kaldet betaglukaner, som kan sænke dit kolesteroltal og dermed din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Fuldkorn

  • Vælg brød med masser af fuldkorn. Rugbrød er Porschen inden for brød. Du skal fx spise næsten halvandet kilo ris for at få lige så mange fibre, som du får ved at spise en halv skive rugbrød, og en enkelt skive indeholder hele 16 g fuldkorn.
  • Når du vælger brød med et højt indhold af fuldkorn, får du ikke alene kostfibre, men også jern, magnesium, kalium, E- og B-vitaminer, antioxidanter og sunde fedtsyrer.
  • Vælg et brød, hvor rug figurerer højt på ingredienslisten, og hvor fiberindholdet er oppe på minimum 7 g pr. 100 g.

Økologi

  • Et økologisk brød er ikke nogen garanti for et sundt brød. Men ved at vælge økologisk får du en garanti for, at dit brød ikke indeholder en masse unødvendige tilsætningsstoffer, og at der er færrest mulige rester af sprøjtemidler i brødet.