Spis bare brød til
I madpakken, på morgenbordet, til suppen og salaten eller som et sundt alternativ til søde sager. Nybagt brød kan få mundvandet til at løbe hos de fleste. Alligevel melder supermarkederne om nedadgående salg, for mange af os har klappet døren i for det lækre bagværk for at undgå at få for mange kalorier, kulhydrater, gluten – eller alle tre dele. Men faktisk er der intet videnskabeligt belæg for, at du bliver sundere af at droppe brødet. Langtfra!
Brød kan sagtens være sundt
Om brød er sundt, kommer helt an på, hvad for noget brød du vælger. Hvis du snupper et snehvidt flute eller bløde krydderboller, er der ikke meget sundhed at hente i brødkurven. Vælger du derimod smart, kan brød være propfyldt med fibre, der mætter og holder maven i gang, give dig et væsentligt bidrag til dit proteinindtag og fylde dig op med B-vitaminer, magnesium, zink og jern.
Store studier slår da også fast med syvtommersøm, at de af os, der spiser mest fuldkorn, har en væsentligt lavere risiko for at udvikle sygdomme som diabetes, blodpropper og tarmkræft. Det formoder man dels skyldes kombinationen af de mange gode indholdsstoffer i kornet, dels at hvis vi undgår brød, spiser vi noget andet i stedet.
Ofte bliver det andet, vi spiser, til kød, og vælger du at spise bacon i stedet for rugbrød, har du ikke opnået nogen sundhedsfordele. Så spænder du i stedet ben for dit helbred.
Brødspisere er slankest
Ja, du læste rigtigt nok. De af os, der spiser mest fuldkornsbrød, er ikke bare sundest, men også slankest. Ofte er brødet det første, vi skipper, når vi gerne vil smide nogle kilo, men manglen på gode kulhydrater kan meget vel betyde, at du ikke har energi til at træne, at du bliver forstoppet, og at dit vægttab i sidste ende udebliver.
Det, du tager på af, er sjældent brødet, men snarere det, du vælger at putte ovenpå: smør, ost og fedt pålæg. Vælger du i stedet fjerkræ, fisk, æg, grøntsager eller hytteost, kan det grove brød sagtens indgå i en sund koststrategi.
Du kan selvfølgelig ikke bare vælte brød inden for vesten, uanset hvor groft det er, hvis du gerne vil holde vægten. Grøntsager skal stadig fylde mest på tallerkenen. Fuldkornsbrødet kan du derimod nyde som en del af en varieret kost, hvor råvarerne og næringsstofferne virker i samspil med hinanden. Lad det grove brød fylde cirka en fjerdedel af din tallerken.
I alt anbefales vi at spise minimum 75 gram fuldkorn dagligt, men det får kun 30 procent af os. Derfor vil vi gerne inspirere dig til at flette lidt mere fuldkornsbrød ind i din kost.
LÆS OGSÅ: Sådan laver du nemt din egen surdej