Kostfibre fra havregryn har vist sig at kunne sænke kolesteroltallet. 

© iStock

Havregryn

De små gryn er rige på kostfibre af en helt særlig slags, der sænker både totalkolesterol og LDL-kolesterol (det lede kolesterol).

21. juni 2013 af Martin Kreutzer

Vigtigste effekt

Din lever producerer ca. 80 pct. af det kolesterol, du har i kroppen. Ved at spise havregryn kan du påvirke dit kolesteroltal i en sundere retning.
Havregryn indeholder nemlig en del vandopløselige kostfibre af den slags, som kaldes betaglukaner. De binder nogle særlige stoffer til sig i leveren, der hedder galdesalte. Når dine havregryn arbejder sig gennem kroppen, tager de altså galdesalte med sig. For at danne nye galdesalte til at erstatte dem, snupper leveren en stor del af det skadelige LDL-kolesterol fra dit blod, Modsat de fleste andre korn er der en del fedt i havregryn. 40 % af dette er hjertevenligt enkeltumættet fedt.

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/kolesterolforstyrrelser/hoejt-kolesterol-hjaelper-kostaendringer-og-traening/

Sådan spiser du dem sundest

Brug 25-30 gram gryn som drys oven på surmælk, eller kog lidt grød eller bland havregryn i din smoothie.

Beslægtede madvarer

Ud over havre er det især byg, som indeholder en del betaglukaner.

Så positivt påvirker havregryn dit hjerte

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor ofte køber du nyt tøj eller udstyr til træning?

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: