Havregryn

De små gryn er rige på kostfibre af en helt særlig slags, der sænker både totalkolesterol og LDL-kolesterol (det lede kolesterol).

Kostfibre fra havregryn har vist sig at kunne sænke kolesteroltallet.

© iStock

Vigtigste effekt

Din lever producerer ca. 80 pct. af det kolesterol, du har i kroppen. Ved at spise havregryn kan du påvirke dit kolesteroltal i en sundere retning.
Havregryn indeholder nemlig en del vandopløselige kostfibre af den slags, som kaldes betaglukaner. De binder nogle særlige stoffer til sig i leveren, der hedder galdesalte. Når dine havregryn arbejder sig gennem kroppen, tager de altså galdesalte med sig. For at danne nye galdesalte til at erstatte dem, snupper leveren en stor del af det skadelige LDL-kolesterol fra dit blod, Modsat de fleste andre korn er der en del fedt i havregryn. 40 % af dette er hjertevenligt enkeltumættet fedt.

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/kolesterolforstyrrelser/hoejt-kolesterol-hjaelper-kostaendringer-og-traening/

Sådan spiser du dem sundest

Brug 25-30 gram gryn som drys oven på surmælk, eller kog lidt grød eller bland havregryn i din smoothie.

Beslægtede madvarer

Ud over havre er det især byg, som indeholder en del betaglukaner.

Så positivt påvirker havregryn dit hjerte

Sund hele sommeren med I FORM!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent får du adgang til både site og app.
Læs mere om I FORM digital

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge

Lige nu har vi et særtilbud, hvor du kan bruge I FORM hele sommeren for kun 49,-

TILBUD: Få 3 måneder for 49 kr.

Newsletter background