(12 stk.)
15 g gær
5 dl koldt vand
½ dl surmælksprodukt
2 tsk. groft salt
1 tsk. olie
150 g havregryn
250 g groft speltmel
Ca. 250 g hvedemel
Sådan gør du:
- Alt undtagen hvedemel røres grundigt sammen.
- Tilsæt melet lidt ad gangen, til dejen er meget sej, men stadig klistret og på grænsen til det flydende. Ælt igen i 5 minutter.
- Lad det hele stå koldt natten over, og tag så med ske og skraber og afsæt boller på bagepapir.
- Forvarm ovnen til 225 grader, og lad pladen stå inde i ovnen, så den også er varm.
- Sæt bollerne på pladen, og bag dem i ca. 15-20 minutter, til de er lysebrune og lyder hule.
- Bollerne kan fryses, mens de endnu er lune – så smager de som nybagte, når de tøs op – gerne direkte fra fryser til ovn.
Mange begynder dagen med havregryn – og med god grund! Havregryn er nemlig fyldt med sunde sager.