14 typiske bekymringer hos gravide

Ofte er en graviditet lig med bekymringer om, hvad der er farligt at udsætte sig selv og fosteret for. Læs med her, hvor vi giver svar på de mest almindelige spørgsmål om fx hårfarvning, næsespray, vægt og smertestillende medicin.

Gravid kvinde går en tur langs stranden.

GRAVID – Når du er gravid, skal du gerne kunne nyde den søde ventetid uden for mange bekymringer. Her får du svar på en række af de spørgsmål, som mange gravide ofte bekymrer sig om.

© Steen Evald

Du har netop jublet over, at du er blevet gravid. Og straks vender glæden sig til ængstelse. Du er gravid og bekymret. For har det nu skadet fosteret, at du drak vin sidste fredag? Og skal du droppe alt fra hårfarve og neglelak til parfume?

Det er let at blive overvældet af alle de spørgsmål, der melder sig, når man er ved at lave et helt ægte menneske inde i maven. Men det er også vigtigt at give sig selv ro til at nyde graviditeten uden at være tynget af bekymringer.

Vi har her samlet svar på de spørgsmål, der typisk melder sig, når man er gravid, så du kan stoppe med at surfe efter svar på nettet og i stedet bruge krudtet på at glæde dig over den unikke ventetid.

Få svar på 14 typiske spørgsmål, gravide ofte går og tumler med:

1 Må man bruge neglelak som gravid?


Det korte svar er nej.

Det kan være fristende at pynte neglene med en smuk farve under graviditeten, men neglelak indeholder allergifremkaldende stoffer som fx akrylater, der ikke er tilrådelige at bruge på kroppen, når du er gravid. Det er også almindeligt, at der er benzophenone-1 og triphenyl phosphate i neglelak. Disse stoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Og når du skal have neglelakken af igen, så udsætter du dig selv for sundhedsskadelige opløsningsmidler fra neglelakfjerneren. Opløsningsmidlerne fordamper til luften, og derfor vil du komme til at indånde dem.

Det er anbefalingen fra både Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, at man under graviditeten bør undgå at udsætte sig selv og det ufødte barn for alle unødige kemikalier, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Neglelak må siges at tilhøre kategorien unødig. Trods alt.

Lakerede tånegle med neglelak - ikke godt til gravide

VENT MED NEGLELAK TIL EFTER FØDSLEN – Da du udsætter dig selv og dit foster for unødvendige kemikalier.

© iStock

2 Må man farve hår som gravid?


Nej – at farve hår som gravid er en dårlig idé.

Hårfarver kan indeholde kemiske stoffer, der er stærkt allergifremkaldende og under mistanke for at være hormonforstyrrende. Når man er gravid, er der ingen grund til at udsætte sig selv og barnet i maven for disse unødvendige påvirkninger.

Derfor er anbefalingen fra både Sundheds- og Miljøstyrelsen, at man under graviditeten bør undgå at farve sit hår på grund af påvirkningen fra de kemikalier, som hårfarvningsprodukter indeholder.

3 Må man bruge parfume som gravid?


Skær ned, lyder det officielle råd.

Rigtigt mange af de produkter, vi kommer i kontakt med i løbet af en dag, indeholder parfume. Og parfume kan som bekendt være allergifremkaldende.

Ifølge Miljøstyrelsen er det især den samlede mængde af parfume, du udsættes for, som kan udløse allergi – både hos dig og det ufødte barn. Det er det, man kalder “cocktaileffekten”. Og fosteret er særlig følsomt overfor parfume – blot en lille mængde, kan have en stor påvirkning.

Mens du er gravid, er det derfor en rigtig god idé at skrue ned for den samlede mængde af parfume, du udsættes for i løbet af en dag. På den måde sænker du risikoen for, at du eller dit ufødte barn udvikler allergi.

Undgå parfume - gravid smører mave med parfumefri olie

SKÆR NED PÅ PRODUKTERNE – De produkter, som du ikke kan undvære under din graviditet, bør være parfumefri.

© Steen Evald

4 Må man bruge næsespray, når man er gravid?


Nej, prøv at undgå næsespray som gravid.

Hvis du er gravid og løber ind i en forkølelse, der stopper næsen til, kan det være fristende at bruge en næsespray til at lindre symptomerne. Men det skal du være tilbageholdende med. Man anbefaler nemlig, at gravide undgår næsesprays, fordi de indeholder stoffer, der kan påvirke fosteret.

I det hele taget opfordrer man gravide til at tage så lidt medicin som muligt. Det gælder både håndkøbsmedicin og naturlægemidler.

På den anden side er det vigtigt, at en eventuel sygdom er velbehandlet. Derfor skal du, før du anvender medicin, få din læge til at vurdere behandlingens nødvendighed op imod risikoen for fosteret.

5 Må man tage smertestillende medicin, når man er gravid?


Vær tilbageholdende – også med paracetamol.

Gør hovedet ondt, eller er det lænden, som smerter, så kan en hurtig og effektiv løsning være at snuppe en smertestillende pille. Og selvom Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide bruger så lidt medicin som muligt, har man indtil for nylig regnet det for sikkert og uden fosterskadelige påvirkninger at anvende paracetamol – også kendt som Panodil, Pamol eller Pinex. Så længe det kun er i begrænset omfang og i en kort periode.

Men den praksis har nyere undersøgelser imidlertid sået tvivl om. Og forskere fra en række lande opfordrer nu gravide til at være forsigtige med at tage smertestillende medicin med paracetamol. Et for højt forbrug kan muligvis skade det ufødte barn og fx forårsage misdannelser af kønsorganerne og neurologiske sygdomme som ADHD og autisme.

Den nuværende forskning er dog ikke kommet frem til præcis, hvornår et forbrug af paracetamol er for højt. Men man kan se, at jo mere paracetamol fosteret er udsat for, jo større er risikoen for de nævnte påvirkninger.

pilleglas med forskellige slags smetrtestillende piller – ikke godt for gravide

SMERTESTILLENDE MEDICIN UNDER GRAVIDITET – Skal du så vidt muligt undgå. Hvis ikke du kan undvære det, skal det bruges i så lav en dosis og over så kort en periode som muligt.

© iStock

6 Må man male, når man er gravid?


Nej. Maling indeholder altid kemiske stoffer heriblandt opløsningsmidler, bindemidler som fx acryl, plast, alkyd, epoxy og biocider, der beskytter den malede overflade mod angreb af bakterier, svampe og insekter.

Disse stoffer er sundhedsskadelige for gravide. Derfor fraråder Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, at man maler under sin graviditet.

Særligt skal man gå i en stor bue udenom spraymaling, da den udsætter dig for særdeles store mængder af kemikalierne. Det sker, når du indånder de skadelige stoffer, der spredes i luften.

Man bør desuden aldrig udsætte et foster i udvikling for mineralsk terpentin, da det kan give hjerneskader.

7 Må man bære tunge ting, når man er gravid?


Vær forsigtig – allerede fra dag 1.

Mens du er gravid, bør du holde dig fra at flytte rundt på sofaen derhjemme, og du bør omlægge dine arbejdsopgaver, hvis de indebærer tunge løft. Allerede fra det øjeblik du bliver gravid, kan løft af tunge ting føre til ufrivillig abort. Det viser en stor dansk undersøgelse.

Den øgede abortrisiko indtræder, når du løfter mere end 100 kg om dagen eller ved enkelte løft på 20 kg. Og risikoen stiger, jo mere den gravide løfter. Gravide, der i løbet af en dag løfter over 1.000 kg, har dobbelt så stor risiko for spontan abort, sammenlignet med kvinder, som ikke har tunge løft på jobbet. Størst er risikoen for spontan abort inden 12. graviditetsuge. Men det hårde arbejde kan også medføre abort så sent som i graviditetsuge 12-22.

At undgå tunge løft er ikke det samme som, at du ikke må styrketræne. Men husk, det er ikke nu, at du skal sætte rekorder.

Når du løfter som gravid, skal du være opmærksom på, at både bækkenbund, ryg og mave skal kunne følge med i belastningen. Det vil sige, at du ikke skal få ondt, få tissetrang, opleve tyngdefornemmelse i underlivet eller urinlækage. Dette vil være forskelligt fra kvinde til kvinde, afhængigt af ens fysiske form inden og under graviditeten samt den generelle styrke i ens krop og især bækkenbunden.

Hvis du ikke har løftet eller styrketrænet i særlig grad inden graviditeten, skal styrketræning under graviditeten bygges gradvist op og med respekt for din krop – gerne med lav belastning og flere gentagelser frem for tung belastning.

Gravid der løfter håndvægte

UNDGÅ TUNGE LØFT SOM GRAVID – Du må dog gerne styrketræne, så længe du ikke føler smerter. Gå gerne efter lav belastning og mange gentagelser frem for tung belastning.

8 Må man gå i sauna som gravid?


Måske. Er du i tvivl om, hvorvidt det er en god idé at gå i sauna, mens du er gravid, er det ikke så mærkeligt. Der findes nemlig ingen entydige officielle råd om saunabrug under graviditet, og forskningen på området er sparsom.

Et mindre finsk studie med 100 gravide kvinder viste ingen skadelige virkninger af saunabesøg. Studiet viste dog, at jo længere hen i graviditeten kvinderne kom, jo kortere blev deres ophold i saunaen. I Finland, hvor der er en lang tradition for sauna, er der ifølge The Finnish Sauna Society generel enighed om, at det er sikkert at gå i sauna under graviditet.

Det samme tyder et engelsk studie på. Engelske forskere fra University of Exeter gennemgik i 2018 en række studier af kernetemperaturen hos gravide, der fx trænede eller var i sauna. Hos ingen af kvinderne i disse studier overskred kernetemperaturen 39 grader. På baggrund af dette konkluderede forskerne bl.a., at gravide sikkert kan benytte saunaer med en temperatur på 70 grader i op til 20 minutter.

Anderledes ser man på det i USA. Her fraråder American Pregnancy Association gravide at gå i sauna på grund af risikoen for hedeslag.

Kvinde i sauna

MÅ MAN GÅ I SAUNA SOM GRAVID? Ud fra videnskabelige undersøgelser er der ingen entydige svar på dette. Så lyt til din krop og mærk efter.

© iStock

9 Må man flyve, når man er gravid?


Har du tænkt dig at flyve afsted på en sidste børnefri ferie, inden det går løs med amning og søvnløse nætter, så skal du ikke bekymre dig om sundhedsrisici ved luftfarten. Er du en sund og rask gravid, er der ikke øget risiko for at føde for tidligt i forbindelse med flyrejser.

Dog kan flyveture på mere end 4 timer for nogle give øget risiko for blodprop i benene. Det gælder under hele graviditeten.

Men du kan med fordel bruge noget krudt på at sætte dig ind i reglerne for flyvning for gravide. Flyselskaberne er nemlig ikke ens på det punkt. De fleste flyselskaber tillader gravide at flyve indtil 4 uger før forventet fødsel. Husk, at hjemrejsen også skal være inden for denne periode.

Hvornår skal du føde? Tjek det med vores terminsberegner

10 Er blødninger i graviditeten farlige?


Det kan være mange årsager til blødninger fra skeden under graviditet. Nogle blødninger er ganske harmløse, andre kan skyldes mere kritiske forhold.

Blødninger tidligt i graviditeten sker typisk, når det befrugtede æg sætter sig fast på livmodervæggen. Denne type blødning er helt almindelig og kommer lige før eller samtidig med tidspunktet for den forventede menstruation, som jo udebliver.

Spontane aborter kan også give blødning, men de er ofte ledsaget af smerter i underlivet. Blødning kan desuden være tegn på graviditet uden for livmoderen. Her vil der typisk være smerter i den side af maven, hvor graviditeten har sat sig fast. Optræder der ingen smerter i forbindelse med blødningen, kan det være en forliggende moderkage, der er årsagen.

Ved slutningen af graviditeten er det, der kaldes tegnblødning ganske normalt. Det er en blødning, som indtræder lige før, fødslen går i gang, og som kommer fra livmoderhalsen, der begynder at åbne sig.

I meget sjældne tilfælde skyldes blødning tilstande som livmoderhalspolypper, livmoderhalskræft og betændelse i skeden.

11 Er det farligt at tage for lidt på i vægt under graviditeten?


Det er en del af jobbeskrivelsen at tage på, når du er gravid. Man anbefaler, at kvinder gennem hele graviditeten øger vægten med 8-15 kg.

Det er både kroppen og barnet, der får dig til at rykke op i vægtklasse. Tager du fx 12 kg på under graviditeten, vil cirka 3,5 kg komme fra fostret, og 3,5 kg vil være fostervand, øgning af brysterne, livmoderen og moderkagen. Mellem 2-4 kg kan tilskrives en øget blodmængde og væske i kroppen. De resterende 1-4 kg er fedtdepoter.

For således at kunne ‘folde dig ud’ har din gravide krop brug for cirka 2-300 kalorier mere om dagen end ellers. Mange gravide har ikke noget problem med at honorere det krav, for med svangerskabet følger ofte en glubende appetit.

Men der kan være forhold under graviditeten, som gør, at det er en udfordring at få nok kalorier indenbords. Lider du af svær graviditetskvalme måske ledsaget af hyppige opkastninger, kan det være problematisk at nå op på den ideelle kampvægt. Kvinder, der har spiseforstyrrelser, kan også få en for lav vægtøgning under graviditeten.

Det er vigtigt, at der rettes op på dette, så du tager det anbefalede antal kilo på. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem den gravides vægtforøgelse og barnets vægt ved fødslen. Tager du for lidt på, bliver dit barn simpelthen mindre. Det er især alle organerne, der ikke vokser tilstrækkeligt. Og det kan skabe problemer for barnet senere i livet.

Babyer med for lav fødselsvægt har højere risiko for vejrtrækningsproblemer, sukkersyge, hjerteproblemer og indlæringsvanskeligheder. Der er også enkelte studier, som viser en øget forekomst af spædbarnsdød hos børn med lav fødselsvægt.

Er du hårdt ramt af kvalme under din graviditet? Læs mere om graviditet, kvalme og opkast her

12 Tager jeg for meget på under min graviditet?


Har pilen på badevægten svunget sig drastisk opad, så er det tid til at se dine kost- og motionsvaner efter i sømmene.

For forskning viser, at en for stor vægtstigning under graviditeten øger risikoen for svangerskabsforgiftning og graviditetssukkersyge. Gravide, som tager meget på, har også øget risiko for at føde store børn og dermed større risiko for komplikationer under fødslen. Desuden er der en tendens til, at store babyer bliver overvægtige senere i livet.

Det er altså ikke godt at lade vægten stige ukontrollabelt til vejrs. Men du bør omvendt heller ikke bruge din graviditet til at gennemføre en slankekur. Det tærer unødigt på de næringsstoffer, som fosteret skal bruge.

Find gravid-træningsprogrammer til både begyndere og øvede her

13 Må man drikke alkohol, når man er gravid?


Nej. Det er næppe en nyhed for nogen, at alkohol under graviditeten kan være skadelig for fostret. Punktum.

Faktisk kan det føre til både fosterdød, for tidlig fødsel, misdannelser og mental retardering. Det viser alle videnskabelige undersøgelser inden for området. Fosteret får samme promille som dig, men har langt sværere ved at nedbryde alkoholen og er derfor påvirket i meget længere tid.

Hvad man ikke er sikker på, er, hvor grænsen går mellem et skadeligt og et uskadeligt alkoholforbrug. Sandsynligvis er grænsen forskellig fra kvinde til kvinde og fra foster til foster. Derfor fraråder Sundhedsstyrelsen gravide at drikke nogen som helst form for alkohol gennem hele graviditeten. Så er du på den sikre side.

Men hvad så med den hyggelige middag med vin, som fandt sted, inden du overhovedet var klar over, at der var liv i maven? Har den skadet dit ufødte barn? Det er der ikke noget, der tyder på. Nyere forskning viser, at børn af mødre, der har været berusede enkelte gange, før de vidste, at de var gravide, ikke har lidt skade.

Alkohol + gravid - no go

KAN JEG DRIKKE ALKOHOL NÅR JEG ER GRAVID? Nej! Hold dig til de alkoholfrie drikke under graviditeten, da dit foster ellers risikerer at tage skade.

© iStock

14 Er katte farlige for gravide?


Nej, men kattebakken er.

Måske har du hørt noget om, at katte ikke er det bedste selskab for gravide. Det er både sandt og usandt. I behøver ikke at skille jer af med familiens Garfield, blot fordi der er en ny arving på vej. Gravide kan sagtens være i stue med katten, kæle med den og give den mad.

Men når det kommer til at tømme kattebakken, har du som gravid trukket en fribillet. Det skal du få andre til. Gravide bør nemlig undgå smitte med parasitten Toxoplasma gondii. Det er en parasit, som kan give toxoplasmose, hvilket kan føre til spontan abort, misdannelser og blodforgiftning hos fostret. Katte har ofte parasitten i tarmkanalen, og smitten overføres gennem kattens afføring. Råt kød kan i øvrigt også indeholde toxoplasma gondii.

I langt de fleste tilfælde mærker man slet ikke, at man er blevet smittet med toxoplasmose. Og parasitten forbliver i kroppen resten af livet uden at medføre sundhedsproblemer – medmindre der sker en voldsom forringelse af dit normale immunforsvar, som det kan ses ved fx AIDS.

Man mener, at omkring 25 pct. af os har været udsat for smitten – ofte sker det i barndommen. Har du haft sygdommen før graviditeten, vil fosteret ikke få overført smitten. Får du derimod toxoplasmose under svangerskabet, er der en risiko for, at sygdommen kan blive overført til det ufødte barn. For langt de fleste fostre vil smitten ingen betydning have. Men for omkring en femtedel af fostrene vil toxoplasmose give sundhedsproblemer som fx. spontan abort, misdannelser eller blodforgiftning.

Når det er sagt, så er risikoen for, at dit foster bliver smittet med toxoplasmose ret lille. Årligt får omkring ½-1 % af os smitten. Så det er ganske få gravide, der i de 9 måneder, som graviditeten varer, er i risiko for at give smittet videre.

Kat og gravid

ER KATTE FARLIGE FOR GRAVIDE? Nej, men som gravid skal du holde dig fra kattebakken, da det er her parasitten, der kan give toxoplasmose, er.