Undervandsbillede af kvinde
© iStock

6 ting, der holder slidgigt i skak

Ud over at leve et aktivt liv med regelmæssig træning er der en lang række andre ting, som du selv kan gøre for at holde slidgigten på afstand – eller reducere smerterne, hvis du allerede er ramt.

15. september 2016 af Gorm Palmgren
Ved slidgigt ødelægges brusken mellem knoglerne. Herved gnider knoglerne mod hinanden, hvilket giver mange smerter. Der er som sådan ingen medicinsk kur mod sygdommen, og den bliver kun værre og værre med årene. Derfor gælder det om at forebygge, og det kan du blandt andet gøre ved fysisk træning, som også forsinker symptomerne i at udvikle sig.


Disse 6 ting hjælper til at holde slidgigt på afstand

Få masser af vitaminer og omega-3
En sund og vitaminrig kost er et godt værn mod slidgigt. Undersøgelser har vist, at et moderat indtag af C-vitamin (120-200 mg pr. dag) kan reducere risikoen for slidgigt til en tredjedel, og det kan du opnå ved at spise masser af frugt og grønt hver dag. Fisk er også effektivt i kampen mod slidgigt, for de indeholder både gavnligt D-vitamin og fiskeolier som omega-3. Husk, at der også er masser af omega-3-fedtsyrer i raps- og hørfrøolie og valnødder.
Undgå overvægt
For hvert kilo, du tager på, øges din risiko for slidgigt i knæene på grund af tyngden fra din kropsvægt. Hvis du allerede har slidgigt i knæene, vil sygdommen forværres hurtigere, hvis du er overvægtig, mens den vil udvikle sig langsommere, hvis du smider nogle kilo. Med et BMI på 30, hvilket er lige på grænsen mellem overvægtig og fed, har du en 8 gange større risiko for slidgigt, end hvis du er normalvægtig med et BMI på omkring 20.

Beregn dit BMI her.

Få hurtigt styr på dine sportsskader

Har du et aktivt træningsliv, kan det ikke undgås, at du af og til får skader. Sørg for, at alle dine småskader heler helt op så hurtigt som muligt, for hvis de får lov til at ligge og ulme, kan de lige så stille udvikle sig til slidgigt, som du aldrig slipper af med. Den slags småskader går ofte først og fremmest ud over brusken i leddene, og det kan hurtigt føre til inflammation i kroppen, hvilket er første skridt på vejen mod slidgigt.

Tænk leddene ind i din træning
Selv en relativt mild belastning af leddene kan føre til slidgigt, hvis belastningen gentager sig eller varer længe ad gangen. Så hvis du træner intenst og langvarigt, kan du overveje at skifte til en sportsgren, der ikke er så hård ved dine led. Det gælder fx svømning, cykling eller sågar løb, hvis det vel at mærke foregår på et blødt underlag og med gode, stødabsorberende sko. I hverdagssituationer skal du undgå at sidde på hug eller på knæ i lang tid ad gangen, da det kan føre til slidgigt i knæ og hofter.


Overvej hormonterapi
Efter overgangsalderen falder østrogenniveauet i din krop. Da det kvindelige kønshormon har en beskyttende effekt på leddenes brusk, nedbrydes brusken hurtigere, hvilket kan føre til slidgigt. Flere undersøgelser har vist, at kvinder, som får eller har fået hormoner for at afhjælpe hedeture eller forebygge knogleskørhed, har en lavere risiko for at få slidgigt i hoften.
Prøv dig frem med kosttilskud
Generelt er der begrænset videnskabelig dokumentation for den gavnlige effekt af kosttilskud mod slidgigt, men mange mennesker oplever alligevel en positiv effekt. Det gælder i særlig grad glukosamin, et sukkerstof, der findes naturligt i brusk. Andre undersøgelser viser, at hybenpulver sænker stivheden i leddene, men ikke begrænser smerterne, mens ingefær har en vis dokumentation for at kunne reducere både stivhed og smerter.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler