Sådan opdager du brystkræft

Brystkræft er den mest almindelige kræftform blandt danske kvinder. I langt de fleste tilfælde er det kvinden selv, som mærker en knude i sit bryst, men sygdommen kan også manifestere sig på andre måder.

Kvinde undersøger sig selv for symptomer på brystkræft

SYMPTOMER PÅ BRYSTKRÆFT? Mærker du uforklarlige forandringer i dine bryster, er det vigtigt, at du får det undersøgt af en læge, så du kan slippe mistanken eller blive behandlet, hvis der er tale om brystkræft.

© iStock

Kend symptomerne på brystkræft

Ca. 4.600. Så mange danske kvinder rammes hvert år af brystkræft.

Det gør brystkræft til den hyppigste kræftform blandt kvinder herhjemme. Risikoen for at udvikle brystkræft stiger med alderen, men uanset alder gælder det, at chancen for helbredelse stiger, jo tidligere sygdommen bliver opdaget.

Derfor er det en god idé at kende symptomerne på brystkræft, også de mere sjældne af slagsen, så eventuel sygdom kan blive fanget så tidligt som muligt.

Symptomerne behøver ikke nødvendigvis være tegn på kræft, men du bør alligevel tage dem alvorligt, da det kan være tegn på, at du er ved at udvikle kræft.

Her får du overblik over symptomer, der kan være tegn på brystkræft.

LÆS OGSÅ: Sådan spotter du modermærkekræft

De almindelige symptomer på brystkræft

 • Knuder i bryster Når kvinder selv opdager brystkræft, er det i de fleste tilfælde en knude, der får dem til at gå til læge. Knuder kan sidde overalt i brystet og desuden i den udløber af brystvævet, der løber op mod armhulen. Reager derfor altid, hvis du finder en knude eller en fortykkelse i dit bryst, men vent med at bekymre dig, før du har været hos lægen. Selv om du skulle mærke en knude i dit bryst, kan den nemlig sagtens være godartet.
 • Rynker i huden En knude, som ligger dybt, kan få huden på brystet til at trække sig indad eller danne rynker. Huden kan også blive nubret som skrællen på en appelsin.
 • Klart eller blodigt sekret fra brystvorten Hvis der siver væske ud af brystvorten – enten spontant eller hvis du klemmer på den – skal du reagere. Væsken kan enten være klar eller blodig.
 • Indtrukne brystvorter
  Hvis dine brystvorter i forvejen vender indad, er det ikke nødvendigvis tegn på brystkræft, men går vorterne pludselig fra at være udadrettede til at være indtrukne, bør du reagere.
 • Hævede lymfeknuder Forstørrede lymfeknuder i armhulen eller over kravebenet kan være tegn på en kræftknude i brystet. I langt de fleste tilfælde er lymfeknuder harmløse, men mærker du nye lymfeknuder eller forandringer i allerede eksisterende knuder, bør du søge læge.

LÆS OGSÅ: Sådan tjekker du hævede lymfeknuder

De sjældne symptomer på brystkræft

 • Smerter i brystet Smerter i brystet, som ikke kan forklares ved menstruationscyklus, er også et tegn, du bør være opmærksom på. Kræft kan ikke mærkes i de tidlige faser, men en dybtliggende knude kan øge det indre tryk i brystet og på den måde give smerter.
 • Sår på brystvorten Sår eller eksem på brystvorten kan også tyde på brystkræft eller forstadier til brystkræft. En særlig kræfttype ved navn 'Paget’s disease' viser sig på den måde.
 • Sår på selve brystet Brystkræft, som er stærkt fremskreden, kan vise sig ved, at der bliver dannet sår på selve brystet.
 • Rødme, varme og hævelse Bliver brystet rødt, varmt og hævet på en måde, så det ser betændt ud, kan det skyldes inflammatorisk brystkræft. Symptomerne udvikler sig ofte i løbet af uger og nogle gange dage.

  *Kilder: Kræftens Bekæmpelse, sundhed.dk m.fl.*