Skål med rødkålssalat
Rødkålssalat er en vaskeægte vintervinder

En lækker, mættende rødkålssalat med både æbler, hvide bønner, rødbeder og ristede hasselnødder.

© wichmann+bendtsen

9 sunde og lækre rødkålssalater

En rødkålssalat giver dig kostfibre, antioxidanter og C-vitaminer – og er perfekt både som tilbehør og selvstændig ret. Få inspiration til 9 lækre rødkålssalater her.

31. oktober 2019 af Inge Eriksen

En rødkålssalat er en fryd for øjet, men i mindst lige så høj grad for din krop, din pengepung og dine smagsløg. Rødkål smager nemlig godt, det er billigt, det mætter, og det tanker dig op med masser af sunde stoffer.

Find opskrifter på rødkålssalat her

Spørgsmål og svar om rødkålssalat

Er rødkålssalat sundt?

Er der mange kalorier i rødkålssalat?

Hvorfor skal jeg bruge rå rødkål til min rødkålssalat?

Hvordan snitter jeg nemmest rødkål til rødkålssalat?

Hvordan laver jeg rødkålssalat?

Hvor længe kan rødkål holde sig?

 


Er rødkålssalat sundt?

Det kan du tro! Det runde, røde kål bugner af sunde stoffer, så derfor er det en rigtig god idé at smække en rødkålssalat på bordet flere gange om ugen.

  • Kostfibre: Rødkål giver dig godt med kostfibre, der gør gavn, så snart du får den sprøde kål ind i munden. Fibrene giver dig nemlig noget at tygge på, hvilket er med til at øge din mæthed. Nede i mave-tarm-systemet er fibrene også dine venner, idet de fylder godt op i mavesækken og gør dig yderligere mæt, ligesom de nærer de gode tarmbakterier og styrker din fordøjelse. Forskning viser, at en fiberrig kost er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme.
  • Antioxidanter: Du finder masser af de mikroskopiske plantestoffer i de røde kålblade. Både glucosinolater, der findes i alle kåltyper, og som i forsøg har vist sig at virke decideret kræftforebyggende, og antocyaniner, der giver rødkålen den flotte farve, og som virker antiinflammatorisk i din krop og styrker dit immunforsvar.
  • Vitaminer: Rødkål har især et højt indhold af C-vitamin – så højt, at det giver appelsinen baghjul. C-vitamin styrker dit immunforsvar og øger din evne til at hive jern ud af din kost. Desuden får du også et fint tilskud folat, som er afgørende for, at din krop kan danne røde blodlegemer. 


 

Er der mange kalorier i rødkålssalat?

Når du tygger løs på en rødkålssalat, behøver du ikke at bekymre dig om kalorier – ikke fra rødkålen i hvert fald. De røde kålblade er nemlig yderst fattige på kalorier – 100 gram rødkål giver dig sølle 32 kcal.
Derimod kan de øvrige ingredienser i salaten godt give dig en del kalorier, især hvis du er gavmild med de fede indslag som nødder og olier. 

 

Hvorfor skal jeg bruge rå rødkål til min rødkålssalat?

Der er mange flere fordele ved at spise rå rødkålssalat fremfor at indtage den varme version. Rå rødkål indeholder nemlig mange flere vitaminer, mineraler og antioxidanter end den klassiske udgave på glas, som vi alle kender, og som oftest er tilsat en masse sukker.

Varmebehandler du din rødkål, som fx i denne rødkålssalat med æbler og løg, så gør det hurtigt for at bevare de sunde stoffer.

Rødkålssalat med æbler og løg til kødboller og perlebyg
Rødkålssalat med æbler og løg til kødboller og perlebyg

Se opskriften her

© wichmann + bendtsen
 


Hvordan snitter jeg rødkål til min rødkålssalat?

En skarp kniv og et skærebræt er alt, hvad du skal bruge. Del rødkålshovedet i halve og derefter i kvarte. Skær den groveste del af roden væk, og kassér den. Snit herefter det kvarte rødkål i de størrelser, som du foretrækker. Jo finere du snitter, jo nemmere at spise, men også mindre tyggeri og dermed mindre mæthed.

Har du en foodprocessor, kan du bruge denne til at klare snittearbejdet for dig – vælg i så fald den tyndeste “snitter”.
Skal du selv klare snittearbejdet, så tjek evt. denne video:

VIDEO: Sådan snitter du rødkål 

 

Hvordan laver jeg rødkålssalat?

Det er supernemt at lave rødkålssalat, for typisk bruges der rå, snittet rødkål, så du skal hverken have fat i gryder eller pander.

Du kan nøjes med at lade rødkålen være den eneste grøntsag, eller du kan blande den med stort set alle andre grøntsager. Det er kun din fantasi, der sætter grænser for, hvad du kan komme i en rødkålssalat, men andre kåltyper som spidskål, hvidkål og blomkål er meget velegnede.

Prøv fx denne opskrift.

 
Rødkålssalat med kylling, blomkål, edamamebønner og æble
Rødkålssalat med kylling, blomkål, edamamebønner og æble

Se opskriften her

Rodfrugter som rødbeder, gulerødder og persillerødder er også et både godt og sundt indslag i din rødkålssalat.

Prøv fx denne:

Rødkålssalat med rødbeder, hvide bønner, æbler og hasselnødder
Rødkålssalat med rødbeder, hvide bønner, æbler og hasselnødder

Se opskriften her

© wichmann + bendtsen

Eller prøv denne farvestrålende variant.

Rødkålssalat med ovnbagte persillerødder og saftige appelsiner
Rødkålssalat med ovnbagte persillerødder og saftige appelsiner

Se opskriften her

Gode animalske proteiner til din rødkålssalat: Skal salaten spises som en selvstændig ret, er det en god idé at sørge for, at der kommer en mættende proteinkilde med i salatskålen. Spiser du kød, er kylling et godt match til kål, men det samme er parmesan, fetaost og mozzarella.

Prøv fx denne rødkålssalat, hvor kylling og mozzarella er mikset med kikærter og avocado:
Rødkålssalat med kylling, avocado, kikærter og mozzarella
Rødkålssalat med kylling, avocado, kikærter og mozzarella

Se opskriften her

Gode vegetabilske proteiner til din rødkålssalat: Foretrækker du en rødkålssalat uden kød, er der mange andre gode proteinkilder, du kan hælde i salaten, fx kikærter, hvide bønner, linser og edamamebønner. Animalske proteinkilder som fetaost og parmesanost er også lækre i en rødkålssalat og kan samtidig også være din fedtkilde.

Rødkålssalat med røde linser samt granatæble og spinat,
Rødkålssalat med røde linser samt granatæble og spinat,

der her serveres til et stykke laks. Se opskriften her

© wichmann + bendtsen

Gode fedtstoffer til din rødkålssalat: Da rødkål i sig selv indeholder så få kalorier, er det godt at flette lidt sundt fedt ind i din rødkålssalat. Avocado eller en topping af nødder og mandler er et supersundt valg, men en dressing lavet på ekstra jomfruolivenolie eller rapsolie vil også være en god løsning.

Prøv fx denne mættende salat, hvor du ud over avocado og valnødder også finder både kylling, hvide bønner og friske figner.

Rødkålssalat med kylling, avocado, hvide bønner og valnødder
Rødkålssalat med kylling, avocado, hvide bønner og valnødder

Se opskriften her

Gode frugter til din rødkålssalat: Da kål har en lidt bitter smag, klæder det generelt en kålsalat rigtig godt med lidt sød frugt eller en god dressing med lidt sødme fx fra honning. Velegnede frugter er appelsiner, clementiner, æbler, pærer og granatæbler.

Prøv fx denne rødkålssalat, hvor pærer får følgeskab af edamamebønner, valnødder og parmesan.

Rødkålssalat med pærer, edamamebønner og valnødder
Rødkålssalat med pærer, edamamebønner og valnødder

Se opskriften her

© wichmann + bendtsen
Rødkålssalat med granatæble, fennikel og valnødder
Rødkålssalat med granatæble, fennikel og valnødder

Prøv også denne sprøde rødkålssalat, hvor granatæblekerner er i selskab med fennikel, valnødder og parmesan. Se opskriften her

 

Hvor længe kan rødkålssalat holde sig?

Et rødkålshoved kan holde sig flere i uger, hvis det opbevares køligt i en pose fx på en altan. I snittet tilstand kan rødkål opbevares ca. 4 dage på køl uden at blive kedeligt, hvis du bruger plast- eller glasbeholdere med tætsluttende låg.

De sunde stoffer i kål er følsomme over for iltning, så det er vigtigt, at den snittede rødkål kommer i bokse med det samme, og at låget slutter helt til. 

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor kan du bedst lide at træne?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: