Marengs – sprøde, søde og helt skøre
Sprød marengs, lækker blød creme og søde, modne nektariner – mums! Tjek vores nemme opskrift, og få alle vores gode tips til at bage den fine dessert.
Sprød marengs, lækker blød creme og søde, modne nektariner – mums! Tjek vores nemme opskrift, og få alle vores gode tips til at bage den fine dessert.
Æggehvider og sukker. Bum. To ingredienser er alt, hvad du behøver for at kunne bage verdens sødeste kage – nemlig marengs. De er hvinende søde, mere skrøbelige end det fineste porcelæn, og med den rette topping er det en af de mest festlige desserter, du kan servere.
Vi guider dig nemlig hele vejen til flotte, luftige marengs. Tjek fx bare vores lækre opskrift på mandelmarengs med vaniljecreme og marinerede nektariner.
Æggehvider er lidt sarte, når de skal piskes, så hvis de ikke vil blive stive, har der sikkert sneget sig ubudne gæster med i skålen.
I en tætsluttende kagedåse kan marengs holde sig i flere uger. Det er vigtigt, at de opbevares tørt.
Marengs har ikke godt af fugt, så opbevar dem først og fremmest tørt, fx i en tætsluttende kagedåse eller anden beholder. Stil aldrig marengs i køleskabet.
Sørg gerne for, at de ikke rører ved hinanden i beholderen, ellers kan du risikere, at de klistrer sammen.
Ja, det kan du godt. Opbevar den fx i en lukket ovn eller en lukket beholder, fx en stor kagedåse. Vær forsigtig, hvis marengsbunden skal ned i en dåse, løft den evt. op og ned via et et stort stykke bagepapir.
Lader du en marengsbund stå på køkkenbordet til dagen efter, vil marengsen suge fugt fra luften – især på en fugtig regnvejrsdag – og den kan derfor blive blød. Marengs skal heller ikke opbevares i køleskabet.
Der skal ikke nødvendigvis eddike i marengs, men du kan sagtens støde på det i en opskrift. Eddike gør dem mere blanke og giver også en lidt mere sej konsistens. Syren i eddiken gør tilmed din marengsmasse mere stabil – og bare rolig, du kan slet ikke smage den sure eddike.
Ja, det kan du godt. Er du til alternative sødestoffer, kan du fx bage med sødemidlet Sukrin, der smager og ser ud som sukker, men som er helt uden kalorier. Sukrin er baseret på sødestoffet erythritol.
Du kan også bage marengs med dadler i stedet for sukker. De bliver ikke hvide og heller ikke lige så luftige som almindelige marengs, men de er et forsøg værd, hvis du gerne vil bage uden sukker.
Mandelmarengs uden sukker – med mango-hindbærtopping: tjek I FORMs opskrift her
JA – marengs er en af de kager, du som glutenallergiker trygt kan sætte tænderne i. Marengs består typisk kun af sukker og æggehvider, så alle ingredienser er helt glutenfri. Det samme gælder, hvis du tilsætter mandler eller nødder.
JA – marengs indeholder ikke laktose, så tåler du ikke dette, er det den perfekte kage.
Skal der topping på, er det dog en anden sag. Her kan du ikke bruge almindelige mejeriprodukter som flødeskum eller skyr, men du kan nemt finde laktosefri versioner i supermarkedet.
Det kan du sagtens, og marengsene bliver faktisk lidt mere glatte i overfladen med flormelis. Samtidig skal du ikke tænke over, om du har fået pisket sukkeret længe nok til, at det ikke længere “knaser”.
I klassiske marengs er der kun æggehvider og sukker, men holder du af variation, kan du sagtens tilføje både smag og farve.
Går du efter en fin sart pastelfarve til dine marengs, kan du blot tilføje et par dråber frugtfarve til den stiftpiskede æggehvidemasse.
Hvis du gerne vil have knald på farverne, så brug farvepasta i stedet. Hvis du hælder for meget frugtfarve i ægehvidemassen, risikerer du nemlig, at den bliver fortyndet så meget, at dine marengs flyder ud på bagepladen. Farvepastaer kan fx købes på særlige bagehjemmesider.
På grund af sukkerindholdet i marengs er kalorieindholdet ret højt.
Pga. det relativt høje kalorieindhold i marengs, er det ekstra fornuftigt at skele til kalorierne, når du skal vælge topping til dem.
Her kan du se kalorietallet pr. portion af I FORMs mandelmarengs såvel uden topping som med en mager vaniljeskyrcreme og med flødeskum.
Kalorier i I FORMs mandelmarengs, pr. person:
Hvor mange dl er fx 200 g sukker? Tjek I FORMs omregnerliste fra gram til dl her
Nej, det kan man ikke påstå, eftersom de indeholder store mængder sukker - til gengæld indeholder de hverken smør eller mel. Vælger du den rette topping, vil marengs også typisk være et lidt sundere valg end fx en flødeskumskage eller et stykke wienerbrød, der ud over sukker også indeholder meget mættet fedt fra smør, margarine og fløde.
Du skal dog ikke spise marengs for sundhedens skyld, men for din fornøjelses. Den er til gengæld stor!
JA – da marengs stort set kun indeholder sukker og æggehvider, kan du godt spise dem, hvis du lider af irritabel tyktarm.
Marengs er således på ja-listen i den komplekse low FODMAP-diæt, som er udarbejdet til patienter, der bøvler med mave-tarm-problemer.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2023