Marengs – sprøde, søde og helt skøre

140 minutter
388 kcal

Sprød marengs, lækker blød creme og søde, modne nektariner – mums! Tjek vores nemme opskrift, og få alle vores gode tips til at bage den fine dessert.

Marengs med vanillecreme og frugt

MARENGS – Uanset, om du mangler en kage til kaffen eller en festlig dessert, er marengs et perfekt valg. Disse mandelmarengs er så lækre, at du sagtens kan servere dem helt uden topping.

© wichmann+bendtsen

Æggehvider og sukker. Bum. To ingredienser er alt, hvad du behøver for at kunne bage verdens sødeste kage – nemlig marengs. De er hvinende søde, mere skrøbelige end det fineste porcelæn, og med den rette topping er det en af de mest festlige desserter, du kan servere.

Vi guider dig nemlig hele vejen til flotte, luftige marengs. Tjek fx bare vores lækre opskrift på mandelmarengs med vaniljecreme og marinerede nektariner.

Mandel-marengs med vaniljecreme og hyldeblomstmarinerede nektariner

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Vaniljecreme:

  • 1 vaniljestang
  • 2 dl skyr
  • 1 tsk. koncentreret hyldeblomstsaft

Marinerede nektariner:

  • 2 spsk. koncentreret hyldeblomstsaft
  • 1 citron, saften
  • 2 nektariner

Mandelmarengs:

  • 2 æggehvider, pasteuriserede
  • 1 knsp. havsalt
  • 50 g lyst rørsukker
  • 50 g mandler

Topping:

  • Lakridspulver
  • Evt. rød skovsyre, citronmelisse eller mynte

Sådan gør du

  • Skrab vaniljekornene fri. Læg stangen til side, og bland kornene med skyr og 1 tsk. hyldeblomstsaft.
  • Lav en marinade af 2 spsk. hyldeblomstsaft, vaniljestang og citronsaft.
  • Skær nektariner i fine både, og læg disse i marinaden. Stil vaniljecreme og frugter på køl i et par timer.
  • Tænd ovnen på 175 gr. (ikke varmluft).
  • Kom æggehviderne i en helt ren skål, gerne af metal, og pisk dem halvstive sammen med salt. Tilsæt sukkeret lidt efter lidt, og pisk, til marengsmassen er helt stiv, og der danner sig et “fuglenæb”, når du løfter piskerisene op fra skålen.
  • Hak mandlerne, og vend dem forsigtigt i æggehviderne.
  • Fordel marengsmassen til fire kager på et stykke bagepapir på en bageplade. Bag marengsene i 20 min., og lad dem køle af på en bagerist inden servering.
  • Anret de fire marengs med marinerede nektariner og vaniljecreme. Drys lakridspulver ud over cremen, og pynt evt. kagerne med skovsyre.

TIP! Vil du gerne have desserten mindre sød, så brug bær, eller undlad at marinere nektarinerne.


1 Hvordan pisker man marengs?


  1. Sørg gerne for, at dine æggehvider har stuetemperatur.
  2. Kom æggehviderne i en ren skål, gerne af metal. Tilsæt evt. salt.
  3. Pisk æggehviderne ved lav hastighed i starten. Skru op på maksimal hastighed, når du kan se små bobler på overfladen. Pisk, indtil hviderne danner bløde skumtoppe – og ikke længere!
  4. Nu tilsætter du sukkeret – lidt ad gangen, mens du pisker. Pisk, indtil der ikke længere er sukker, der “knaser”. Konsistensen skal være sej, og du skal kunne vende skålen på hovedet, uden at din marengsmasse glider ud.
  5. Hvis der skal eddike, farve eller smag i din marengs, vender du det i massen nu med en dejskraber – men gaaaanske forsigtigt.
Piskeris

Hvornår er marengs pisket nok?

Den er nem. Din marengsmasse er klar, når den er pisket så stiv, at du kan vende skålen på hovedet, uden at massen falder ned. Kan den ikke det, skal du piske lidt mere. Regn med, at det tager minimum 10 min. og måske også længere tid.

Du kan teste lidt undervejs i din piskning. Når du løfter piskeriset op fra skålen, skal der danne sig et “fuglenæb”, som bliver stående.

2 Hvorfor bliver min marengs ikke stiv?


Æggehvider er lidt sarte, når de skal piskes, så hvis de ikke vil blive stive, har der sikkert sneget sig ubudne gæster med i skålen.

  • Nul æggeblomme, tak. Der må ikke være så meget som antydningen af æggeblomme i din æggehvidemasse. Hvis du selv skiller dine hvider fra blommen, skal du derfor være meget omhyggelig. Køber du pasteuriserede æggehvider, slipper du for dén bekymring.
  • Ingen fedtstoffer eller vand, tak. Sørg for, at dejskål og piskeris er 100 pct. rene og tørre. Sidder der en smule fedtstof, vand eller rest af opvaskemiddel, kan det forhindre dine æggehvider i at blive helt stive.

3 Hvornår er marengs færdige?


5 bagetips:

  1. Marengs er følsomme over for temperaturskift, så åbn ikke ovnen undervejs, og lad være med at skrue op eller ned for varmen under bagningen.
  2. Lang bagetid ved lave temperaturer giver mere sprøde marengs. Går du efter en lidt sej tyggegummikonsistens inde i midten, skal du bage dem i kortere tid ved højere temperaturer.
  3. Når dine marengs er sprøde på overfladen og slipper bagepapiret, er de ved at være færdige.
  4. Lad dine marengs køle langsomt af på bagepladen inde i ovnen, til ovnen er helt kold. Ellers kan du risikere, at de falder sammen.
  5. Flyt ikke dine marengs fra bagepladen, før de er helt kolde. Ellers risikerer du, at de går i stykker.

Godt bageudstyr til marengs

Håndmixer

En håndmixer

Du kan til nød også bruge et piskeris, men det kræver altså stærke overarme, for marengsmassen skal piskes helt stiv.

Metalskål

En metalskål til at piske i

Æggehvidemassen bliver kun stiv, når den piskes i en 100 pct. ren skål. Og hvor en plastikskål godt kan binde fedtstoffer, er det lettere at gøre en metalskål helt fedtfri.

Bagepapir

Bagepapir

Bagepapir til bagepladen er helt uundværligt, når du skal bage marengs.

Sprøjtepose

Evt. en sprøjtepose med tyl

Hvis du skal bage små marengskys, bliver de klart flottest, hvis du sprøjer dem ud af en sprøjtepose med en rillet tyl. Det giver et flot mønster.

Hvis du foretrækker et mere rustikt look, kan du bare sætte marengsmassen på bagepladen med to skeer.

4 Hvor længe kan marengs holde sig?


I en tætsluttende kagedåse kan marengs holde sig i flere uger. Det er vigtigt, at de opbevares tørt.

Hvordan opbevarer man bedst marengs?

Marengs har ikke godt af fugt, så opbevar dem først og fremmest tørt, fx i en tætsluttende kagedåse eller anden beholder. Stil aldrig marengs i køleskabet.

Sørg gerne for, at de ikke rører ved hinanden i beholderen, ellers kan du risikere, at de klistrer sammen.

5 Kan man lave en marengsbund dagen før?


Ja, det kan du godt. Opbevar den fx i en lukket ovn eller en lukket beholder, fx en stor kagedåse. Vær forsigtig, hvis marengsbunden skal ned i en dåse, løft den evt. op og ned via et et stort stykke bagepapir.

Lader du en marengsbund stå på køkkenbordet til dagen efter, vil marengsen suge fugt fra luften – især på en fugtig regnvejrsdag – og den kan derfor blive blød. Marengs skal heller ikke opbevares i køleskabet.

6 Hvorfor skal der eddike i marengs?


Der skal ikke nødvendigvis eddike i marengs, men du kan sagtens støde på det i en opskrift. Eddike gør dem mere blanke og giver også en lidt mere sej konsistens. Syren i eddiken gør tilmed din marengsmasse mere stabil – og bare rolig, du kan slet ikke smage den sure eddike.

  • Beregn ca. 1⁄2-1 tsk. eddike til en portion med 3 æggehvider.

7 Kan man bage marengs uden sukker?


Ja, det kan du godt. Er du til alternative sødestoffer, kan du fx bage med sødemidlet Sukrin, der smager og ser ud som sukker, men som er helt uden kalorier. Sukrin er baseret på sødestoffet erythritol.

Du kan også bage marengs med dadler i stedet for sukker. De bliver ikke hvide og heller ikke lige så luftige som almindelige marengs, men de er et forsøg værd, hvis du gerne vil bage uden sukker.

Mandelmarengs uden sukker – med mango-hindbærtopping: tjek I FORMs opskrift her

Uden sukker – med mango-hindbærtopping

MARENGS UDEN SUKKER – Prøv I FORMS opskrift på mandelmarengs uden sukker, men med dadler og mango-hindbærtopping.

© David Frenkiel

Er marengs glutenfri?

JA – marengs er en af de kager, du som glutenallergiker trygt kan sætte tænderne i. Marengs består typisk kun af sukker og æggehvider, så alle ingredienser er helt glutenfri. Det samme gælder, hvis du tilsætter mandler eller nødder.

Er marengs laktosefri?

JA – marengs indeholder ikke laktose, så tåler du ikke dette, er det den perfekte kage.

Skal der topping på, er det dog en anden sag. Her kan du ikke bruge almindelige mejeriprodukter som flødeskum eller skyr, men du kan nemt finde laktosefri versioner i supermarkedet.

8 Kan man bruge flormelis i stedet for sukker?


Det kan du sagtens, og marengsene bliver faktisk lidt mere glatte i overfladen med flormelis. Samtidig skal du ikke tænke over, om du har fået pisket sukkeret længe nok til, at det ikke længere “knaser”.

9 Sådan laver man italiensk, fransk og schweizisk marengs


Pynt med bær

3 lande – 3 slags marengs

Der er tre forskellige måder at bage marengs på; den franske, den schweiziske og den italienske. Tjek forskellen her.

Italiensk marengs 🇮🇹

– den mest besværlige metode. Den kræver et termometer. Til gengæld får du en superstabil marengsmasse, der holder formen, hvilket er perfekt til flødeboller og topping på kager, fx en fransk citrontærte.

Først skal der laves en sukkerlage eller sirup af vand og sukker. Denne skal varmes op til 116 grader. Sukkerlagen hældes ganske langsomt i stiftpiskede æggehvider, mens du pisker. Du må ikke ‘koge’ æggehviderne, så du skal virkelig tage den med ro her. Fortsæt med at piske, til marengsmassen er afkølet.

Fransk marengs 🇫🇷

– den letteste metode, og den, som de fleste opskrifter bruger. Er fin til kyskager og ‘fuglereder’. Du pisker æggehviderne sammen først, og tilsætter så sukker lidt efter lidt, mens du pisker.

Schweizisk marengs🇨🇭

– her skal du have gang i vandbad, altså en skål over en gryde med lidt kogende vand i bunden.

Den schweiziske metode går ud på, at sukkeret skal smeltes i æggehviden over et vandbad. Her er kunsten, at sukkeret skal få nok varme til, at det smelter, uden at æggehviderne samtidig begynder at blive tilberedt.

Derefter fjerner du skålen fra vandbadet, og først nu skal hvider og sukker piskes sammen til en sej marengsmasse. Denne type marengs bliver mere fast i konsistensen end ved den franske metode.

10 Marengs med chokolade, hasselnød eller lakrids


I klassiske marengs er der kun æggehvider og sukker, men holder du af variation, kan du sagtens tilføje både smag og farve.

Sådan kan du variere dine marengs:

Hasselnødder
© gettyimages

Hasselnødder

Giver en skøn smag. Hak eller blend nødderne fint, og vend dem forsigtigt i den stiftpiskede æggehvidemasse med en dejskraber.

Vil du have optimal smag ud af dine hasselnødder, så rist dem i ovnen først i ca. 10 min. ved 175 gr. Herefter kan du nemt nulre de tynde skaller af i et viskestykke, inden du blender.

Mørk chokolade
© gettyimages

Mørk chokolade

Hak, eller smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovnen. Vend det forsigtigt i den stiftpiskede æggehvidemasse med en dejskraber. Vend endelig ikke for meget – det er meningen, at marengsene skal få flotte, brune chokoladestriber. Beregn ca. 50 g chokolade til en marengsportion med 3 æggehvider.

Lakridspulver
© gettyimages

Lakridspulver

Vend lakridspulver med sukker, og pisk så æggehvider og sukker. Marengsene får en lysebrun farve og en skøn lakridssmag.

Til en marengsportion med 3 æggehvider skal du bruge 2 tsk. lakridspulver, hvis du går efter en mild lakridssmag. Er du vild med lakrids, kan du fordoble til 4 tsk. og få en ret kraftig smag af lakrids.

Kokosmel
© gettyimages

Kokosmel

Vend forsigtigt kokosmel i den stiftpiskede æggehvidemasse med en dejskraber. Kokosmelet giver en skøn smag og tilfører lidt at tygge på.

Saltkaramel
© gettyimages

Saltkaramel

Er du vild med karamel? Så prøv marengs med saltkaramel. Lav din egen saltkaramel, eller køb den færdig, og vend den forsigtigt i den stiftpiskede æggehvidemasse med en dejskraber.

Du kan også vente med saltkaramellen, til dine marengs står klar på bagepladen. Kom lidt karamel på hver af dem, og vend lidt rundt med et grillspyd eller en strikkepind.

Giv dine marengs farve

Går du efter en fin sart pastelfarve til dine marengs, kan du blot tilføje et par dråber frugtfarve til den stiftpiskede æggehvidemasse.

Hvis du gerne vil have knald på farverne, så brug farvepasta i stedet. Hvis du hælder for meget frugtfarve i ægehvidemassen, risikerer du nemlig, at den bliver fortyndet så meget, at dine marengs flyder ud på bagepladen. Farvepastaer kan fx købes på særlige bagehjemmesider.

11 Marengs opskrifter


Få 3 andre lækre opskrifter på marengs her:

Uden sukker
© David Frenkiel

Mandelmarengs uden sukker – med dadler og mango-hindbærtopping

Ikke ét gram tilsat sukker finder du i disse skønne marengs, der til gengæld er proppet med frugt, dadler og mandler. Mums!

Find opskriften her

Marengsbund
© wichmann+bendtsen

Marengsbund med skyrcreme og bær

En mere sommerlig dessert skal du lede længe efter, og nem er den også. Både marengsbund og skyrcreme kan nemlig forberedes i forvejen.

Find opskriften her

Som æg
© wichmann+bendtsen

Sprøde marengsæg med mango

Er du vild med marengs, så prøv vores supernemme 'spejlæg' med lækkert mangofyld. Bager du marengsene i forvejen, har du desserten klar på få minutter.

Find opskriften her

12 Hvor mange kalorier er der i marengs?


På grund af sukkerindholdet i marengs er kalorieindholdet ret højt.

Pga. det relativt høje kalorieindhold i marengs, er det ekstra fornuftigt at skele til kalorierne, når du skal vælge topping til dem.

Her kan du se kalorietallet pr. portion af I FORMs mandelmarengs såvel uden topping som med en mager vaniljeskyrcreme og med flødeskum.

Kalorier i I FORMs mandelmarengs, pr. person:

  • Uden topping: 262 kcal.
  • Med skyrcreme og nektariner: 388 kcal.
  • Med flødeskum og nektariner: 724 kcal.

Hvor mange dl er fx 200 g sukker? Tjek I FORMs omregnerliste fra gram til dl her

13 Er marengs sunde?


Nej, det kan man ikke påstå, eftersom de indeholder store mængder sukker - til gengæld indeholder de hverken smør eller mel. Vælger du den rette topping, vil marengs også typisk være et lidt sundere valg end fx en flødeskumskage eller et stykke wienerbrød, der ud over sukker også indeholder meget mættet fedt fra smør, margarine og fløde.

Du skal dog ikke spise marengs for sundhedens skyld, men for din fornøjelses. Den er til gengæld stor!

4 TIPS, DER GØR DEM LIDT SUNDERE:

  • Kom finthakkede nødder eller mandler i marengsmassen.
  • Skal dine marengs have en cremetopping, så drop flødeskummet, og lav i stedet en lækker skyrcreme.
  • Servér dine marengs med masser af frugt ovenpå. I vores opskrift bruger vi nektariner, men et mix af forskellige bær er også både lækkert, flot og sundt. Vælg fx jordbær, hindbær, blåbær, brombær og ribs. Bærrenes syrlige sødme er en rigtig god kontrast til den hvinende søde marengs.
  • Anret gerne med krydderurter øverst, fx frisk mynte eller citronmelisse, som begge tilfører en frisk smag og ikke mindst: et flot grønt tvist.

Vild med sunde kager? Tjek vores mange opskrifter her

14 Kan man spise marengs, hvis man har irritabel tyktarm?


JA – da marengs stort set kun indeholder sukker og æggehvider, kan du godt spise dem, hvis du lider af irritabel tyktarm.

Marengs er således på ja-listen i den komplekse low FODMAP-diæt, som er udarbejdet til patienter, der bøvler med mave-tarm-problemer.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2023