Nem og sund tunmousse uden husblas

10 minutter
149 kcal

Den fede 80'er-favorit tunmousse får du her i en let og lækker udgave med rødløg, rød peber og dild. Samtidig serverer vi masser af inspiration og tips til, hvordan du kan lave, variere og bruge tunmousse.

To wraps med tunmousse.

TUNMOUSSE – Er du også vild med tunmousse? Så glæd dig til vores version, som har både smag og ‘bid’, og som kan laves på få minutter.

© wichmann+bendtsen

Tunmousse med rødløg og dild – uden husblas

Tunmousse findes i mange forskellige versioner, og selvfølgelig har vi på I FORM også et bud på en sund, nem og lækker opskrift. Vores udgave er uden husblas – lavet med græsk yoghurt, rødløg, rød peber og dild. Et sikkert hit. Synes vi i hvert fald selv.

10 minutter
149 kcal
Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 1 dl græsk yoghurt, 2 %, eller skyr
  • 2 tsk. ketchup
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 tsk. havsalt
  • sort peber, friskkværnet
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 rødløg
  • 2 spsk. dild
  • 1 ds. tun i vand

Sådan laver du tunmousse uden husblas

  • Rør græsk yoghurt med ketchup, sennep, salt og lidt peber sammen
  • Skær peberfrugt og rødløg i små tern, klip dilden fint, og vend det hele i dressingen
  • Dræn tunen godt, og klem den i hånden, så moussen ikke bliver vandet
  • Vend tunen i dressingen, og stil moussen på køl, eller servér

Tunmoussen kan eksempelvis serveres i hjemmelavede æggewraps – dem finder du opskriften på her


Tunmousse er et hit – hos mange. Moussen blev for alvor kendt af danskerne i 1980, da Karolines Køkken begyndte at husstandsomdele kogebøger, og hurtigt blev den beigefarvede fiskeret fast inventar på diverse buffet- og frokostborde.

Der er formentlig mange årsager til, at tunmoussen blev så populær – fx at den både smager godt og er virkelig nem at lave. Bruger du en opskrift uden husblas, kan du røre den sammen på få minutter.

Vi giver dig inspiration og tips til, hvordan du kan lave, variere og bruge tunmousse.

Læs mere om tunmousse:

1 Er tunmousse sundt?


Det afhænger helt af, hvilken opskrift du bruger. Bruger du I FORMs opskrift med græsk yoghurt, er svaret ja. Bruger du en af de klassiske og meget populære opskrifter med smør og cremefraiche, bliver retten klart mindre sund.

En lille kugle smør til tunmousse

Tunmousse med smør

Klassisk opskrift med smør:

315 kcal

pr. 100 g

En lille skål yoghurt til tunmousse

Tunmousse med græsk yoghurt

I FORMs opskrift med græsk yoghurt:

82 kcal

pr. 100 g

2 Skal man lave tunmousse med eller uden husblas?


Hmm ... det afhænger mest af, hvilken konsistens du foretrækker, at din mousse har – og så selvfølgelig også, om du føler dig tryg ved at bruge husblas.

Husblas til tunmousse

Med eller uden husblas?

  • Vælg tunmousse uden husblas ... hvis du gerne vil have en blød mousse, der fx serveres i en skål eller “kugles op” med en ske og portionsanrettes.
  • Vælg tunmousse med husblas ... hvis du gerne vil have en mousse, der kan skæres i fine skiver, eller som kan anrettes som fx en fast “firkant” på et fad.

3 Skal man lave tunmousse med eller uden smør?


Du bestemmer selvfølgelig selv. Men spørger du os, stemmer vi klart på tunmousse uden smør.

For det første synes vi, at det smager rigtig godt og lidt mere friskt. Og for det andet skal vi helst ikke have for meget mættet fedt (som der er rigtig meget af i smør), idet det kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

4 Kan man fryse tunmousse?


Ja, generelt kan du godt fryse tunmousse – både med og uden husblas. Der findes dog mange forskellige varianter, så skal du lave en stor portion til en kommende fest, kan du evt. fryse en lille prøveportion først.

Retten kan holde sig et par dage i køleskabet, så som alternativ til fryseren kan du også vælge at lave din mousse dagen før, at du skal bruge den.

I FORMs opskrift på tunmousse kan godt fryses, men både rødløg, rød peber og dild mister lidt bid og smag i fryseren, så tilsæt gerne dette efter optøningen.

5 Hvor længe kan tunmousse holde sig?


Tunmousse kan holde sig 2-3 dage i køleskabet. Har du mere tilovers, end du kan nå at spise inden for et par dage, må du fryse det ned.

Har din mousse været ude af køleskabet og fx stået på en buffet i en time eller mere, skal den ikke tilbage på køl, men kasseres.

For at undgå madspild kan du evt. starte med en mindre portion mousse på buffetbordet og så supplere fra køleskabet løbende.

6 Skal man bruge tun i vand eller olie til tunmousse?


Du kan bruge begge dele. Der er mere smag i tun i olie, men omvendt også næsten dobbelt så mange kalorier. Vælger du at bruge tun i vand, kan du kompensere for smagen ved at bruge ekstra krydderier og evt. krydderurter.

Bruger du tun i olie, så gå efter dåser med olivenolie frem for fx solsikkeolie.

Kalorier i dåsetun

en dåse tun i olie
  • 1 dåse tun i olie:

    283 kcal

  • 1 dåse tun i vand:

    150 kcal

Dåse med 140 g tun

7 Hvordan gør man sin tunmousse sund?


Det er ret nemt at lave en sundere version af tunmousse. Se her, hvordan du med små ændringer kan hæve sundhedsværdien.

Har du en klassisk opskrift, ligger den største sundhedsgevinst i at udskifte et eller flere af opskriftens fede mejeriprodukter med et magert. Dermed får du mindre af det usunde mættede fedt samt færre kalorier.

Tunmousse med avocado anrettet på tallerken

TUNMOUSSE – Sundt og lækkert: tunmousse rørt med rød peber, rødløg og ærter og anrettet med avocado.

Sådan gør du din tunmousse sundere

  • Ud med: Smør, cremefraiche, fløde eller flødeost.

  • Ind med: Græsk yoghurt, skyr eller hytteost.

Du kan også gøre din mousse sundere ved at tilsætte krydderurter og finthakkede grøntsager. Det giver samtidig også din tunmousse mere smag, flotte farver og mere at tygge på.

  • Grøntsager til din mousse: Rød eller gul peber, rødløg, avocado, forårsløg, kapers, chili, ærter eller majs.

  • Krydderurter til din mousse: Dild, purløg, brøndkarse eller basilikum.

8 Hvordan kan jeg bruge tunmousse?


Tunmousse er bedst sammen med "noget". Er du i tvivl om, hvordan du egentlig kan servere den lækre mousse, er der lidt inspiration at hente her.

  • Som forret
    Portionsanret tunmousse på en tallerken, fx med rejer og skiver af avocado. Kværn lidt peber hen over, og servér. Du kan også vælge at servere moussen i halve peberfrugter eller halve avocadoer.

  • Som appetizer
    Servér moussen på små trekanter af ristet (rug)brød eller i små hjertesalatblade. Anret med friske krydderurter og syltede rødløg.

    • Prøv I FORMs tunmousse med rejer som er serveret i sprøde salatblade – se opskrift her
  • På buffet
    Kom tunmoussen på et stort fad, drys med hakket rødløg og en masse krydderurter, fx brøndkarse. Stil en kurv med grovflutes i skiver ved siden af.

  • I wraps
    Bruger du færdigkøbte wraps, kan du lave aftensmad på 10 minutter. Lun dine wraps, placér fintsnittet kål, tunmousse og halve cherrytomater på din wrap, fold eller rul, og servér. Wraps er også gode i en madpakke, men så skal du isolere tunmoussen fra selve wrappen, fx med store kålblade, så moussen ikke gør din wrap våd.

  • I sandwich
    Tunmousse er godt i sandwich, fx til din frokost. Skal du have sandwichen med i madpakken, så sørg også her for, at salatbladene "isolerer" moussen fra bollen. Ellers risikerer du en "våd" bolle.

  • På spinatvafler
    Laver du af og til usødede spinatvafler til aftensmad? Så prøv tunmousse og dit favoritgrønt som topping.

  • På rugbrød
    Enkelt, men godt og mættende: Rugbrød med tunmousse og lidt grønt på toppen, fx avocado, tomat eller rød peber. Er du ekstra sulten? Så snup et hårdkogt æg til.

Sandwich med tunmousse

TUNMOUSSE I SANDWICH – Så er der sandwich! Grovbolle med radicchio, syltede rødløg og tunmousse rørt med majs, forårsløg og peberfrugt.

© wichmann+bendtsen

9 Er for meget tun usundt?


Elsker du tunmousse, skal du være opmærksom på, at der kan være en sundhedsrisiko ved at spise meget tun. Som udgangspunkt er tun en både mager og proteinrig fisk med vigtige vitaminer og mineraler.

Men på grund af forurening i havene kan der dog være en risiko for at få fx kviksølv ved at spise rovfisk som tun. Det er derfor generelt en god idé for os alle at variere indtaget af fisk. Og for bestemte grupper har Fødevarestyrelsen faktisk særlige anbefalinger for tun.

Læs også: Tun – populær og problematisk

grafik over særlige grupper, der skal passe på med tun

Hold igen med tun, hvis du tilhører en af disse grupper:

  • Børn under 3 år: Undgå helt at spise tun.

  • Børn i alderen 3-14 år samt gravide og ammende: Spis max. 1 dåse tun om ugen, og undgå tun af typen albacore/ hvid tun samt frisk tun, fx sushi med tun eller tunbøffer.

10 Serverer man dressing til tunmousse?


Det kan du godt, men det er ikke nødvendigt, da retten er ret cremet i sig selv. Er du vild med dressing, skal du dog ikke snydes for en opskrift.

En lille skål dilddressing til tunmousse

Dilddressing til tunmousse

5 minutter
111 kcal
Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Personer

  • 1 spsk. dild
  • 1 dl græsk yoghurt, 2 %
  • 1 spsk. mayonnaise
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 nip nip havsalt
  • sort peber, friskkværnet

Sådan gør du

  • Hak dild fint
  • Rør alle ingredienserne sammen til en dressing
  • Smag til

Dressing er især velegnet til "skærefast" tunmousse lavet med husblas.


Artiklen blev bragt i I FORM nr. 06/2023