5:2-kuren – tab dig med to dages faste
På 5:2-kuren skal du spise helt normalt 5 ud af ugens 7 dage – til gengæld må du kun få 2 mini-måltider de sidste 2 dage. Gør du det, kan du se frem til et sikkert vægttab. Se her, hvordan kuren virker.
På 5:2-kuren skal du spise helt normalt 5 ud af ugens 7 dage – til gengæld må du kun få 2 mini-måltider de sidste 2 dage. Gør du det, kan du se frem til et sikkert vægttab. Se her, hvordan kuren virker.
5:2-kuren er en perfekt kur til dig, der gerne vil tabe dig, men ikke orker at være på kur uafbrudt alle ugens dage. Hvis du delvist faster 2 dage om ugen, kan du spise, som du plejer ugens øvrige 5 dage – og alligevel se frem til et stabilt vægttab.
Her kan du læse alt om 5:2-kuren, hvad du må spise og drikke samt hvilke fordele og ulemper, der er ved den populære kur.
5:2-kuren er en såkaldt intermittent fasting-kur (periodisk faste), hvor du skal spise sundt og normalt 5 dage om ugen og delvist faste 2 dage om ugen. På fastedagene må du kun spise, hvad der svarer til 500 kcal pr. dag – fordelt på to små måltider á 250 kalorier. Er du en mand, kan du spise 100 kalorier ekstra – altså 2 måltider á 300 kcal.
Du vil tabe dig, uanset hvad du spiser til de 2 x 250 kcal-måltider på fastedagene. For at blive nogenlunde mæt og sikre, at din krop trives, er det dog en god idé at gå efter de sunde råvarer.
Prioritér gerne frugt og grønt, sunde fedtstoffer fra fx avocado, hummus, nødder og olivenolie, samt en sund proteinkilde i stil med kylling, skyr, skaldyr eller tofu – og eventuelt også lidt fuldkorn i form af rugkerner, havregryn m.m. Se masser af forslag til sunde 5:2-måltider her:
Opskrifter til 5:2-kuren – på 250 kalorier
Der er ingen fast regel for, hvornår du skal lægge dine 2 måltider på fastedagene. Er du vant til at spise morgen- og aftensmad med familien, så fortsæt med det, så du ikke skal give køb på de sociale måltider. Passer det dig bedre, kan du dog lige så godt spise fx morgenmad hjemme og frokost på jobbet og så skippe aftensmaden.
Fordi mænd i gennemsnit har et større energibehov end kvinder, har manden bag 5:2-kuren, Michael Mosley, valgt at differentiere, så mænd må få 2 x 300 kcal på fastedagene – og kvinder 2 x 250 kcal. I praksis er forskellen dog så lille, at alle vil have succes med at spise 250-300 kcal to gange om dagen.
Hvis du skal have succes med dit vægttab på 5:2-kuren, er der afgørende at du ikke spiser mere, end din krop har brug for på de normale dage. Du skal altså have det antal kalorier, som din krop skal bruge for at holde sig selv ved lige – uden at hverken at tabe sig eller tage på (det man kalder dit ligevægtsindtag).
Præmissen for 5:2-kuren er, at din vægt er nogenlunde stabil til at begynde med. Hvis din vægt op til kuren bare er steget og steget, skal du formentlig også justere dine kostvaner på de "normale" dage, så du får dit kalorieindtag ned på et niveau, som svarer til det, din krop skal have for at bevare sin nuværende vægt.
Hvor mange kalorier, vi hver især har brug for, varierer fra person til person. En ikke særligt aktiv kvinde på 70 kg skal fx have godt 2000 kalorier om dagen. Du kan beregne dit eget ligevægtsindtag med vores beregner her:
Kalorieberegner: Hvor mange kalorier har jeg brug for om dagen?
Du kan forvente at tabe omkring et halvt kilo om ugen, hvis du følger 5:2-kuren.
Årsagen er ren matematik: En gennemsnitlig kvinder forbrænder måske omkring 2200 kcal om dagen. De to dages faste med kun 500 kalorier (= et dagligt kalorieunderskud på 1700 kalorier) svarer til et ugentligt underskud på 3400 kalorier.
For at tabe et kilo fedt skal man forbrænde 7000 kalorier – så de 3400 kaloriers underskud på 5:2-kuren svarer omtrent til et halvt kilos vægttab om ugen.
2 fastedage ≈ minus 3400 kalorier ≈ minus ½ kg om ugen
Er du stor og/eller meget fysisk aktiv kan dit kalorieunderskud – og dermed dit vægttab – snildt blive større.
Med udsigt til fem "fridage" og kun to ugentlige fastedage er det vigtigt, at du ikke spiser mere, end du normalt har brug for på ”fridagene”, hvis du vil tabe dig. Diæten må altså ikke tolkes som en carte blanche til at spise hvad som helst, når ikke lige der står faste på programmet.
Hvis du fx "fridagene" belønner dig selv for din flotte indsats og drikker to glas rødvin, spiser en halv plade mørk chokolade, snupper et stykke kage eller nyder en Magnum is ekstra, ja, så ryger der 1500 kcal den modsatte vej, og dit vægttab efter en uge bliver kun halvt så stort som ellers.
Så hvor meget du reelt vil tabe dig på 5:2-kuren, afhænger af rigtig mange faktorer, fx hvad og hvor meget du spiser på de normale dage, hvor meget du bevæger dig i hverdagen, hvad dit daglige kaloriebehov er osv.
Ja, det er den. Siden 5:2-kuren kom frem i 2012 i kølvandet på den populære BBC-læge Michael Mosleys sundhedsprogram, hvori han på egen krop testede effekten af faste og efterfølgende konceptualiserede det til 5:2-kuren, har tusindvis af mennesker anvendt kuren med succes. Også i dag er der mange, der vælger denne strategi, fordi den er så dejlig nem og effektiv.
Modsat striks faste i 24 timer er det for de fleste nemmere at komme igennem dagen, når der trods alt er to små måltider at støtte sig til – og effekten er stadig god. ALLE vil opnå vægttab på fastedagene og dermed kunne nedbringe en vægt, der hårdnakket har hængt fast på et lidt for højt niveau.
Da der kun er to ugentlige "kur-dage", hvor man tilmed må spises lidt, er der ingen sundhedsmæssige betænkeligheder knyttet til kuren. Måske tværtimod, for siden 5:2-kuren kom frem, er der kommet flere undersøgelser til, der peger på, at det er måske kan være sundt for kroppen med en periodisk faste.
Måske. Der er forsket en del i faste, herunder også intermittent fasting, som 5:2-kuren repræsenterer. Og resultaterne er gennemgående positive.
Problemet er mangel på standardisering. Der findes utallige måder at faste på, og der er stor forskel på, om man undersøger effekten på fx overvægtige, diabetikere, unge, gamle eller gravide. Det gør det svært at sammenligne de undersøgelser, der er lavet på faste, og komme med en klar konklusion. Samtidig er mange af de positive resultater, forskerne er kommet frem til, lavet på dyr og kan derfor ikke overføres direkte til mennesker.
Nogle af de mulige positive effekter, som undersøgelser tyder på, at periodisk faste kan have, omfatter:
Men forskningen bag disse resultater er som sagt stadig for svag til, at man kan konkluderer, at 5:2-kuren og andre periodiske faste-kure har en klar positiv effekt på vores sundhed.
5:2-kuren er god til dig, der vejer for meget og i forvejen lever rimeligt sundt og ligger vægtmæssigt nogenlunde stabilt.
Hvis du har virkelig dårlige kostvaner, eller din vægt er tordnet opad det sidste stykke tid, er det tvivlsomt om to fastedage vil gøre den store forskel. Her skal der formentlig en gennemgribende kostomlægning til.
Vær samtidig OBS på, at du ikke skal vælge en fastekur, hvis du er gravid, ammer, er ældre og skrøbelig eller lider af visse sygdomme (fx diabetes 1). Snak med din læge, hvis du er i tvivl.
Der er som sådan intet til hinder for at placere de to fastedage i halen på hinanden. Opfinderen af kuren, Michael Mosley, argumenterer dog for, at det er unødvendigt hårdt med to fastedage i træk – og anbefaler derfor at du lægger fastedagene adskilt.
Hvis det passer dig bedst, kan du dog godt lægge dem samlet – bare være OBS på, at det måske vil virke hårdere og mere ubehagelig, så din risiko for at falde fra 5:2-kuren måske stiger.
5:2-kuren er et koncept, og vil du følge den, er princippet to ugentlige fastedage kombineret med fem almindelige dage.
Du kan dog sagtens eksperimentere med din egen strategi og fx faste 3 dage om ugen. På samme måde er en enkelt fastedag om ugen populær, når vægten skal holdes, eller der lige skal strammes lidt op efter endt kur.
Nej, ikke nødvendigvis. Det er meget forskelligt, hvordan folk reagerer på selve fasten. De fleste vil dog opleve en eller anden form for sult og muligvis også kæmpe med et blodsukker, der går lidt i knæ. Det er heller ikke usædvanligt at være ekstra træt om aftenen og måtte gå tidligere i seng.
Men efterhånden som krop og psyke vænner sig til at blive udsat for faste, klinger bivirkningerne af, og det er ikke usædvanligt, at du faktisk kommer til at opleve et forhøjet energiniveau. Årsagen er, at en faste-trænet krop ganske gnidningsfrit switcher over til at hente sin energi fra sine egne fedtdepoter og i processen producerer ketonstoffer, som virker opkvikkende. Det er samme effekt der opnås ved at gå på den meget kulhydratreducerede keto-diæt.
Effekten kan have en afsmittende effekt på de efterfølgende ikke-fastende dage, hvor mange faktisk får lettere ved at tøjle appetitten. Derfor er det heller ikke almindeligt at se folk overkompensere madmæssigt dagen efter en fastedage.
Dit eget mindset er dog helt afgørende for, om dagen efter en fastedag bliver helt almindelig eller en kalorie-fest. Tænker du “Yes, det var det! Nu fortjener jeg vin, slik og kager”, bliver det svært at opnå det samlede kalorie-minus, der skal sikre dig dit ønskede vægttab.
Ligesom med alle andre slankekure er der en risiko for at tage det hele på, når kuren er slut. Her adskiller intermittent fasting-kure som 5:2-kuren sig ikke fra andre kure, viser undersøgelser.
Hvis du lærer at faste som på 5:2-kuren, står du dog med et godt kort på hånden, hvis din vægt efterfølgende begynder at stige. Her vil du nemlig relativ nemt kunne eksperimentere med at proppe en ugentlig fastedag ind i kalenderen og dermed skabe et lille kalorieunderskud, der kan bremser vægtnålens himmelflugt.
Hvordan er det at være på 5:2-kuren? Og taber man sig? Vi har bedt Anne om at teste kuren i 7 uger. Se hendes resultater her: