Diætistens bedste råd til vægttab

“Jeg vil gerne tabe mig” er det ønske, som diætister oftest møder. De ved nemlig alt om, hvad du bør spise i hvilken mængde, hvis du vil af med overflødige kilo. Selv med en kostplan i hånden, kan du dog blive mødt af benspænd. Vi har spurgt diætisten, hvordan du tackler de typiske udfordringer og taber dig én gang for alle.

Diætist

MELLEMMÅLTIDER – en snack mellem måltiderne kan lægge en lille bund, så du ikke overspiser til hovedmåltiderne.

© iStock

1. Sænk dine forventninger ...

... til dig selv, inden du går i gang med et vægttab. Måske vil du både ændre din kost radikalt, begynde at træne tre-fire gange om ugen og tabe 10 kilo på rekordtid. Men hvis dine forventninger er for høje, er der stor risiko for, at du kommer til at lide nederlag og ender med helt at give op.

2. Tag små skridt ...

... og del dit mål op i mindre, overskuelige bidder. Sats på at tabe cirka et halvt kilo om ugen; så kan både din krop og dit sind følge med, og du behøver ikke at gå og sulte. Når du sætter realistiske mål, oplever du nemmere sejre, og du har brug for sejre, for at vægttabet bliver en succes – ellers kører du sur i det.

3. Et stabilt blodsukker er virkelig vigtigt ...

... når du vil tabe dig. Det gør, at du kan tænke mere rationelt og ikke ender med at gå i kiosken efter slik eller spise den kage på jobbet, som du havde aftalt med dig selv at lade stå. Her kan mellemmåltider være et godt middel for mange. De kan lægge en bund, så du ikke overspiser til hovedmåltiderne og får cravings i løbet af dagen.

LÆS OGSÅ: 13 spørgsmål og svar om blodsukkeret

4. Vær tålmodig ...

... det har taget lang tid at opbygge dine vaner, og derfor tager det også lang tid at ændre dem. Er du 40 år, har du brugt 40 år på at tillægge dig de vaner, du har nu, og de kan ikke ændres på en uge eller en måned. Det er forskelligt fra person til person og fra vane til vane, hvor længe det tager, men det er nødvendigt at være tålmodig, selvom det kan være svært.

5. Fokusér ikke kun på tallet på vægten ...

... for i virkeligheden siger det ikke så meget om din udvikling. Derfor er det godt at finde andre ting, som du kan fejre, selvom vægten måske ikke er gået ned siden sidste vejning. Det kan fx være, at du skal være stolt over, at du sover bedre, ikke længere spiser søde sager efter aftensmaden eller kan gå op ad trappen uden at blive forpustet.

TEST DIG SELV: Hvor stærk er du egentlig?

6. Hold dig til planen ...

... også selvom vægten står stille, til trods for at du har fulgt planen til punkt og prikke. Det værste, du kan gøre, er at skære yderligere ned på din kost. Holder du dig til planen, skal vægttabet nok komme. Stresser du over tallet på vægten, kan det være en god idé ikke at veje dig derhjemme, men nøjes med at blive vejet hos diætisten.

Læs også: 8 myter: Fup og fakta om stofskifte og kost

7. Samme plan duer ikke til alle ...

... for vi er meget forskellige. Nogle vil fx gerne have en kostplan, mens andre synes, at det er alt for restriktivt og hellere vil have nogle delmål at arbejde hen imod. Fælles for alle er dog, at det er vigtigt at være til stede i måltiderne, og at du arbejder på at skabe et afslappet forhold til din kost.

Find flere motiverende tips og sunde kostplaner HER

8. Vægttab kræver overskud ...

... og det har du ikke, hvis du fx har for travlt på jobbet eller mangler opbakning på hjemmefronten. Så ender dine planer om sund kost og træning ofte med at ryge i vasken. Derfor er det vigtigt, at du skaber de bedste rammer for dig selv, når du går i gang med et vægttab, og at du ikke starter på et tidspunkt, hvor du er presset på andre fronter.

9. For lidt mad kan bremse dit vægttab ...

... på længere sigt. Skærer du for voldsomt ned på maden, vil du tabe dig, men efter lidt tid træder kroppens forsvarsmekanisme i kraft og sænker stofskiftet. Du skal helst spise, hvad der svarer til dit basale stofskifte – altså den mængde kalorier, du har brug for til at holde kroppen kørende, når du ikke bevæger dig. Det, du forbrænder, når du bevæger dig i løbet af dagen, gør så, at du taber dig.

10. Spring gerne over, hvor gærdet er lavest ...

... for når du gør det lettest muligt for dig selv, har du større chance for at lykkes. Det er derfor en god idé at finde ud af, hvilke nemme stier du kan tage. Det kan være, at du let kan skifte den fede yoghurt ud med skyr, eller at du kan begynde at spise et mellemmåltid om eftermiddagen, hvor du alligevel er sulten, så du undgår at blive alt for sulten senere.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2019