Vestlig kost kan skade immunforsvaret på kun to uger

På kun to uger kan vestlig kost og ultraforarbejdede fødevarer svække immunforsvaret og øge inflammation i kroppen, viser ny forskning.

Et par hænder, der holder om en burger. Ved siden af er pommesfrites og friturestegt kylling

VESTLIG KOST indeholder meget salt, sukker og fedt. Det kan påvirke kroppen mere, end vi lige umiddelbart tror.

© iStock

Der bliver talt rigtig meget om alle de negative sundhedsaspekter ved ultraforarbejdede fødevarer og vestlige spisevaner, som ofte er rig på fedt, salt og sukker.

Nu har et nyt studie vist, hvor hurtigt denne type kost påvirker helbredet negativt.

Forskerne undersøgte, hvad der sker i kroppen, hvis man går fra at spise kost, som primært består af grøntsager, frugter, bønner, fuldkorn og fermenteret mad, til en vestlig kost med mange forarbejdede og ultraforarbejdede produkter.

Efter bare to uger kunne forskerne se store ændringer hos testpersonernes immunforsvar og inflammation i blodet.

Læs også: Sauerkraut-opskrift – den originale med et tvist

Studiet blev foretaget i Tanzania på unge raske mænd.

Deltagerne, der normalt spiste traditionel afrikansk kost, skiftede til en vestlig kost i to uger. En anden gruppe, der normalt spiste en vestlig kost, skiftede omvendt til afrikansk kost i to uger.

Læs også: Antiinflammatorisk kostplan

Traditionel afrikansk kost vs. vestlig kost

Traditionel afrikansk kost

Dette er en kost rig på:

  • Grøntsager
  • Bælgfrugter
  • Rodfrugter fx cassave og taro
  • Fuldkorn fx hirse og sorghum
  • Fermenterede fødevarer fx fermenteret banandrik

Det er altså fødevarer, der indeholder mange fibre og stoffer, som styrker immunforsvaret og dæmper inflammation.

Vestlig kost

Det består typisk af forarbejdede fødevarer med højt kalorieindhold, såsom pommes frites og hvidt brød.

Maden er rig på:

  • Sukker
  • Salt
  • Mættet fedt
  • Forarbejdede kulhydrater som fx pasta, kage eller cornflakes

og fattig på:

  • Fibre
  • Grøntsager
  • Bælgfrugter
  • Fuldkorn

Påvirker immunforsvaret og inflammation i kroppen

Deltagerne, som skiftede deres traditionelle kost ud med en vestlig kost, tog i de to uger i gennemsnit 2,6 kilo på.

Samtidig kunne forskerne se, at den vestlige kost øger inflammation, forstyrrer stofskiftet og gør immunforsvaret mindre effektivt til at bekæmpe infektioner.

Deltagerne, som skiftede fra en vestlig kost til en mere plantebaseret kost, oplevede det modsatte. Her kunne forskerne måle mindre inflammation, bedre immunforsvar og positive ændringer i stofskiftet.

“Vores undersøgelse fremhæver fordelene ved disse traditionelle fødevareprodukter for inflammation og metaboliske processer i kroppen. Samtidig viser vi, hvor skadelig en usund vestlig kost kan være,” udtaler Quirijn de Mast, der er en af hovedforfatterne bag studiet, i en pressemeddelelse.

Studiet understreger altså, at hvis du vælger flere plantebaserede, uforarbejdede, fiberrige og fermenterede fødevarer, kan det have en positiv effekt på dit immunforsvar og stofskifte.

Hvis du selv vil prøve at få flere af disse sunde fødevarer, så kan du prøve vores tarmkur, som fokuserer på præcis ovenstående kostprincipper.