Maveproblemer på grund af gluten

Brød, myslibarer, kage, knækbrød, kiks og pasta... Der er gluten i mange populære madvarer. Desværre får nogle problemer med maven på grund af gluten. Læs her, hvorfor problemet opstår, og hvordan du kommer det til livs.

Kvinde takker nej til brød

Du bliver oppustet eller træt af gluten

Cøliaki betyder, at du er overfølsom over for nogle særlige proteiner kaldet gluten, som findes i hvede, rug og byg. Når du spiser gluten, producerer dit immunforsvar antistoffer mod cellerne i tarmslimhinden, så der opstår inflammation – altså en slags betændelsestilstand. Det skønnes, at ca. 1 procent af danskerne har cøliaki.

Kan du tåle gluten? Tjek symptomerne på glutenallergi her

Læs også: Ondt i maven – hvad skyldes det, og hvad kan du gøre?

Typiske symptomer, hvis du ikke kan tåle gluten

  • Oppustethed, luft i maven, eventuelt vægttab og nogle gange ildelugtende gråhvid afføring. Der behøver dog ikke nødvendigvis at være symptomer fra mave og tarm.
  • Der kan opstå vidt forskellige symptomer fra andre dele af kroppen såsom træthed og tristhed. Hvis du har en ubehandlet cøliaki, kommer du nemlig typisk til at mangle folsyre, jern, B12-vitamin, kalk og D-vitamin, fordi tarmslimhinden bliver ødelagt og gør det sværere at optage vitaminer og mineraler. Det er også i tarmslimhinden, der dannes laktase, som nedbryder mælkesukker. Derfor er der risiko for, at du heller ikke kan tåle mælkeprodukter, før en glutenfri diæt har fået din tarm til at hele igen.

Sådan slipper du af med oppustet mave

Derfor får du ondt i maven af gluten

Eksperterne ved endnu ikke, hvorfor cøliaki opstår. Man ved dog, at der er en lille arvelig tendens, og at der sandsynligvis er ti gange flere, der lider af det i Danmark, end dem, som er diagnosticerede.

LÆS OGSÅ: Forstoppelse? Sådan slipper du af med det

Sådan skal du spise

Undgå hvede, rug og byg, så tarmslimhinden kan hele. Det er vigtigt, at du undgår gluten helt – også selvom du ikke lige mærker noget efter en enkelt skive brød. Hvis tarmslimhinden tager skade, vil der på sigt være en øget risiko for blandt andet knogleskørhed og visse kræftformer.

I stedet for produkter som brød, myslibarer, kage, knækbrød, kiks og pasta kan du spise produkter lavet på ris, boghvede, quinoa, hirse, majs, bælgfrugter, kartofler og glutenfri havre. Desværre er du nødt til at nærstudere varedeklarationer, for gluten gemmer sig i overraskende mange produkter.

Her kan du finde en lynguide til glutenfri kost