Din internetbrowser er desværre uddateret. Denne side understøtter beklageligvis ikke forældede browserversioner.
Sådan opdaterer du din browserCøliaki betyder, at du er overfølsom over for nogle særlige proteiner kaldet gluten, som findes i hvede, rug og byg. Når du spiser gluten, producerer dit immunforsvar antistoffer mod cellerne i tarmslimhinden, så der opstår inflammation – altså en slags betændelsestilstand. Det skønnes, at ca. 1 procent af danskerne har cøliaki.
Kan du tåle gluten? Tjek symptomerne på glutenallergi her
Eksperterne ved endnu ikke, hvorfor cøliaki opstår. Man ved dog, at der er en lille arvelig tendens, og at der sandsynligvis er ti gange flere, der lider af det i Danmark, end dem, som er diagnosticerede.
LÆS OGSÅ: Forstoppelse? Sådan slipper du af med det
Undgå hvede, rug og byg, så tarmslimhinden kan hele. Det er vigtigt, at du undgår gluten helt – også selvom du ikke lige mærker noget efter en enkelt skive brød. Hvis tarmslimhinden tager skade, vil der på sigt være en øget risiko for blandt andet knogleskørhed og visse kræftformer.
I stedet for produkter som brød, myslibarer, kage, knækbrød, kiks og pasta kan du spise produkter lavet på ris, boghvede, quinoa, hirse, majs, bælgfrugter, kartofler og glutenfri havre. Desværre er du nødt til at nærstudere varedeklarationer, for gluten gemmer sig i overraskende mange produkter.
Få de bedste tips til din træning, de lækreste opskrifter og den nyeste viden om sundhed.
LIGE NU: Få 6 gratis hjemmetrænings-programmer, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev. Glæd dig til at komme i topform og booste din forbrænding med verdens bedste øvelser!
Ja tak, jeg vil gerne modtage I FORMs nyhedsbrev med spændende
artikler samt markedsføring om I FORM via e-mail.
Du kan til enhver tid afmelde dig igen. Læs mere