Kan du tåle gluten?

Tjek symptomerne på de 4 “kornsygdomme”

9. oktober 2012 af I FORM

Cøliaki

Det kan du mærke på kort sigt: Mange mærker ingenting eller er bare trætte. Typisk tilbringer du uforholdsmæssigt meget tid på toilettet med tynd mave og taber i vægt. Du kan også have blister i munden, smerter i led og knogler og føle dig deprimeret. Har du diabetes, kan dit blodsukker svinge uforklarligt meget.

Symptomerne udspringer af, at gluten udløser en immunologisk reaktion i din tyndtarms slimhinde, så den bliver betændt. Bare 50 mg gluten dagligt (vi spiser normalt ca. 13 g) er nok til at svække slimhinden, så du får svært ved at optage vitaminer, mineraler og næring.

Det kan du mærke på lang sigt: Både med og uden symptomer kan cøliaki øge din risiko for en række frygtede sygdomme. Se hvilke her.


Sådan stiller lægen diagnosen: En blodprøve kan vise, om du danner antistoffer mod hvedeproteinet gliadin eller tarmenzymet transglutaminase. Desuden bliver din tyndtarms slimhinde tjekket ved en kikkertundersøgelse. Begge test kræver, at du i et godt stykke tid forinden har spist en glutenrig kost. Ellers kan de give falsk negativt resultat.

Glutensensitivitet

Det kan du mærke på kort sigt: Kroppen reagerer med cirka samme symptomer som ved cøliaki: vægttab, diarré og udspilet mave, men tarmslimhinden bliver ikke ødelagt.

Det kan du mærke på lang sigt: På nuværende tidspunkt kan eksperterne ikke sige noget fornuftigt om langtidskonsekvenserne af at spise gluten, hvis man er glutensensitiv.

Sådan stiller lægen diagnosen: Indtil forskerne har udviklet en test for sygdommen, findes der kun én måde: at droppe gluten og se, om symptomerne forsvinder – og kommer tilbage, når du spiser fx brød igen.

Har du oppustet mave? Sådan slipper du af med den!

Hvedeallergi

Det kan du mærke på kort sigt: Mens symptomerne ved cøliaki kommer snigende, får du en prompte reaktion, hvis du har hvedeallergi. Din krop danner nemlig IgE-antistoffer over for et eller flere af proteinerne i hvede – det KAN være gluten. Inden for få timer efter at du har spist noget glutenholdigt, kan du få kløe i munden, høfeber, nældefeber, opkastninger, diarré eller i værste fald anafylaktisk chok, som man kan dø af.

Det kan du mærke på lang sigt: Reaktionen kommer forholdsvis hurtigt, så der er ingen langtidskonsekvenser.

Sådan stiller lægen diagnosen: Ved mistanke om hvedeallergi tester man dit blod for allergi-antistoffet IgE.

Dermatitis Herpetiformis

Det kan du mærke på kort sigt: Din krop reagerer på gluten med en betændelsesagtig tilstand, der udvikler sig i overgangen mellem overhuden og læderhuden og giver intenst kløende væskefyldte blærer – typisk i albue- og knæled, men også nogle gange i nakke og hovedbund.

Det kan du mærke på lang sigt: 80-90 pct. med hudsygdommen dermatitis herpetiformis har samme tarmforandringer som folk med en klassisk cøliaki, så hvis du spiser glutenholdig mad, reagerer din krop på samme måde ved at optage vitaminer, mineraler og næring dårligere. Det øger din risiko for blandt andet knogleskørhed og kræft.

Sådan stiller lægen diagnosen: Ved at kigge på din hud – og ind i din tyndtarm.

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor kan du bedst lide at træne?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: