Mavekramper og udspilet mave

Oplever du ofte mavekramper, skiftevis forstoppelse og diarré samt uforklarlig træthed? Så kan det være symptomer på en irritabel tyktarm. Tjek alle symptomerne her.

Kvinde ligger i sengen og har mavekramper

Du har mavekramper og føler dig udspilet

Irritabel tyktarm er en folkesygdom, der rammer omkring 15-30 procent af os. Flere kvinder end mænd lider af det.

LÆS OGSÅ: Forstoppelse? Sådan slipper du af med det

Typiske symptomer på irritabel tyktarm

  • Kramper i den nederste del af maven, der kommer og går i løbet af dagen, men meget sjældent er der om natten.
  • Meget luft i maven, udspilethed og enten forstoppelse eller vekslende afføring, hvor du nogle dage er helt forstoppet og andre dage har diarré.
  • Nogle gange ledsages maveproblemerne af træthed og influenzalignende symptomer. Irritabel tyktarm er desuden kendetegnet ved, at man ved undersøgelser af tarm og blod ikke umiddelbart kan se, at der er noget galt.

Hvordan mærker jeg en oppustet mave?

Derfor får du en irritabel tyktarm

Eksperterne kender ikke årsagen til irritabel tyktarm, men har mistanke om, at det blandt andet kan opstå på grund af en kost med for få fibre og for meget fedt og sukker. Efter en tarminfektion, fx en omgang roskildesyge eller en gedigen ”turistmave”, vil mange i øvrigt opleve en forbigående periode med irritabel tarm, fordi tarmens mange venlige bakterier bringes ud af balance. Også stress og psykiske belastninger kan forværre dine symptomer og muligvis endda være med til at udløse dem.

LÆS OGSÅ: Tyktarmskræft – sådan forebygger du bedst

Det kan du gøre ved en irritabel tyktarm

Generelt skal du sørge for at spise en fiberrig og fedtfattig kost, det vil sige en masse grøntsager, frugt, fjerkræ og fisk. Nogle mennesker har dog glæde af at følge en kur, der hedder low fodmap. I korte træk går den ud på at spise mindre af de kulhydrater, som udvikler meget luft i tarmen, fx en del kål, løg, korn og frugt. Diæten holdes i 4-8 uger, hvorefter du skal genintroducere de enkelte fødevarer, indtil du har fundet ud af, hvad og hvor meget du kan tåle af dem hver især. Du kan finde en guide til diæten på iform.dk/fodmap. Mange har desuden glæde af at lægge noget varmt på maven, fx en varmepude, hvis der er kramper og smerter.

Læs mere: Sådan slipper du af med oppustet mave