Sådan løser du 6 typiske maveproblemer

Vi lufter gladelig emner som sygdomme og sex ved middagsbordet, men vores fordøjelse er så stort et tabu, at vi dårligt nok vil tale med lægen om det. Nu bryder vi tabuet og guider dig til at løse de mest almindelige maveproblemer.

Kvinde ligger i sengen og tager sig til maven

6 almindelige maveproblemer og deres løsninger

Ondt i maven er blevet en folkesygdom, og det skønnes, at mere end halvdelen af os indimellem lider af oppustethed, mavesmerter, diarré, forstoppelse eller luft i maven. Mere end hver tredje kvinde har endda dagligt problemer med maven.

Sådan slipper du af med oppustet mave

Alligevel er det kun en forholdsvis lille andel af lægekonsultationerne, der handler om netop fordøjelsen. Og det er der en ganske særlig grund til. Studier viser nemlig, at vi langt hellere taler om hovedpine og dårlige knæ end om knas med fordøjelsen.

Ikke desto mindre er det vigtigt at tage hånd om maveproblemerne. For det første kan tilsyneladende helt almindelige maveonder i sjældne tilfælde skyldes noget alvorligt såsom tarmkræft, og for det andet kan du smadre din livskvalitet helt unødigt i stedet for at gøre noget ved sagen.

Læs også: Ondt i maven – hvad skyldes det, og hvad kan du gøre?

Har du problemer med maven? Tjek disse 3 tegn

  1. Du har en meget bleg/hvidlig afføring. Det kan være et tegn på, at din galdegang er blokeret, fx ved galdesten – eller at du spiser meget fedtholdig mad. LÆS OGSÅ: Hvilken farve bør afføring have?
  2. Du har mindst tre vandige afføringer om dagen. Det kan være kroppens måde at skille sig af med noget uønsket, fx bakterier fra en rejse, og er et tegn på diarré.
  3. Du går på toilettet mindre end to gange om ugen. I så fald tyder det på, at du er forstoppet.

Læs også: Hvad er forskellen på madforgiftning og roskildesyge?

I nedenstående artikler finder du 6 typiske maveproblemer og tilsvarende 6 løsninger