Myter om gluten

Hvad er fup og hvad er fakta, når det kommer til gluten og dens synderegister?

Hvad er gluten?

Gluten er en betegnelse for særlige proteiner i hvede, rug og byg. Gluten har stor betydning for brøds form, luftighed og hæveevne. Du finder også gluten i mange forarbejdede madvarer som fx lakrids, ketchup og ristede løg, fordi der er tilsat mel til disse produkter.

Sandt eller falsk: 12 myter om gluten

 • Gluten gør dig overvægtig: FALSKGluten kan gøre dig oppustet, men feder ikke i sig selv. Du kan dog let spise dig tyk i produkter, der indeholder gluten, fx hvidt brød, kager og pasta.

 • Gluten kan give dig type 1-diabetes: MÅSKE Gluten kan ikke give type 1-diabetes, medmindre man tilhører en bestemt stamme forsøgsmus. Dog kan ubehandlet cøliaki muligvis øge din risiko. Cøliaki findes hos 4-12 pct. af alle børn, der lider af type 1-diabetes.

 • Gluten kan give dig kræft: FALSK og SANDTGluten kan ikke give raske mennesker kræft, men mennesker med ubehandlet cøliaki rammes fire gange så ofte af lymfekræft og kræft i spiserøret.

 • Gluten kan føre til epilepsi: SJÆLDENTFolk med cøliaki har i sjældne tilfælde aflejringer i hjernen, der giver epilepsi.

Kan du tåle gluten? Tjek symptomerne på glutenallergi her

 • **Gluten kan give dig k** nogleskørhed: SANDTCøliaki kan føre til knogleskørhed, fordi sygdommen gør, at man ikke optager nok kalk og D-vitamin fra kosten. Risikoen for knoglebrud er forhøjet også efter, at diagosen er stillet. Glutenfri kost er i øvrigt ofte fattig på de to vigtige stoffer.

 • Gluten kan skade din frugtbarhed: Formentlig FALSKMennesker med cøliaki ser ud til at være lige så frugtbare som andre. Måske har cøliaki-kvinder dog en let øget risiko for abort. Videnskaben er usikker.

 • **Gluten kan føre til s** klerose: FALSKSklerose er en helt anden autoimmun sygdom. Den har formentlig ingen sammenhæng med cøliaki.

 • **Gluten kan give dig g** igt: FALSK, men ...Folk med cøliaki har ofte muskel- og ledsmerter, uden at der er tale om egentlig gigt. Cøliaki kan optræde sammen med leddegigt, men gluten påvirker ikke gigtsygdommen. Svensk forskning viser, at folk med gigt får det bedre, når de spiser en glutenfri veganerkost, det vil sige; nul gluten og nul kød.

LÆS OGSÅ: Hvorfor får man gigt?

 • Gluten øger din risiko for astma: MÅSKEMennesker med cøliaki har 60 pct. større risiko for at udvikle astma end andre, viser svensk forskning. Endnu ved vi ikke hvorfor.
  En bestemt type astma skyldes mel, som man inhalerer via luftvejene. Altså ikke specifikt gluten. Den kaldes “bager-astma”, fordi den optræder ret hyppigt hos bagere.
 • Gluten kan give dig ADHD: Formentlig nej Flere undersøgelser har ikke kunnet finde en sammenhæng med gluten.
 • Gluten kan føre til autisme: MÅSKEFlere undersøgelser har afvist, at gluten kan give autisme. Professor Alessio Fasano fra Center for Celiac Research ved University of Maryland School of Medicine i Baltimore er dog ikke længere så sikker. Undersøgelser tyder nemlig på, at en undergruppe af patienterne rent faktisk får det bedre af en glutenfri kost.

 • Gluten kan give dig hjerte-kar-sygdomme: SANDT Lider du af cøliaki, har du 22 pct. større risiko for at dø af blodpropper og andre hjertesygdomme, viser svensk forskning. Hidtil har man ellers ment, at en af de få plusvirkninger ved cøliaki var, at de ramte havde et lavt kolesteroltal, fordi de ikke kunne optage så meget fedt fra maden.

Newsletter background