De fleste forbinder sauna med et besøg i svømmehal eller på wellnessklinik. Den totalt afslappede fornemmelse af den varme krop, der har fået en pause fra hverdagens stress og jag, er guld værd. Men hvis du dykker ned i forskningen af saunaturenes virkning på kroppen, er der mere at komme efter.
Listen af mulige sundhedsfremmende effekter er lang. Det kræver bare, at du kommer der jævnligt. Gerne to til tre gange om ugen mindst.
Her kan du se, hvad du ellers skal være opmærksom på for at få det optimale, helbredsfremmende udbytte ud af at gå i sauna.
På vores breddegrader forbinder de fleste sauna med den finske variant. Ordet sauna er da også finsk og betyder “badstue”. Det er et træbeklædt rum med en ovn, der er dækket af sten, som holder på varmen.
Der er som udgangspunkt en lav luftfugtighed på ca. 20 pct. i saunaen, hvilket gør det lettere at udholde den høje temperatur. Når man pøser vand på ovnen, skabes der damp. Det giver en følelse af mere intens varme, men gør dog ikke saunaen til et dampbad, som har en luftfugtighed på ca. 80 pct.
Temperaturen i en sauna ligger omkring 80-90 grader.
Der er en grund til, at sauna til alle tider har været en elsket velværeaktivitet. For det påvirker faktisk kroppen ganske markant og på flere måder, når vi udsætter den for høj temperatur i saunaen. Her er, hvad der sker i kroppen, når vi sidder i en sauna.
Mange hylder saunaen for dens helsebringende virkning. Men der er kun forsket begrænset i de sundhedsmæssige effekter af at gå i sauna. Og i den forskning, der er lavet, har man brugt relativt få forsøgspersoner. Forskningsresultaterne er derfor ikke helt sikre. Men undersøgelserne giver dog en indikation af, at det er gavnligt for en række kropsfunktioner og lidelser at gå i sauna. Der er således meget, som tyder på, at sauna har positiv effekt på:
Om du smider dig på træbænken hver dag eller en gang om året, er helt op til dig. Men ønsker du at nyde godt af de sundhedsfremmende effekter, som en velopvarmet sauna menes at have, så skal du være en trofast bruger. Forskerne er ret enige om, at du skal op på mindst 2-3 ugentlige saunature a 10-15 minutter, før det har en effekt på sundheden.
Ud over den traditionelle finske sauna, der er omkring 80-90 grader varm og har en lav luftfugtighed, så findes der andre typer saunaoplevelser, som påvirker kroppen på forskellig vis.
Kilde: Charlotte Bech Lund, læge
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 18/2022