Der findes mange myter om alkohol. Se her hvad der er sandt og falsk.

Fup og fakta om alkohol

Vin feder ikke? Kaffe gør dig hurtigt ædru? Hmmm... har du helt styr på, hvad der er fup, og hvad der er fakta?

5. december 2010 af I FORM-redaktionen

"Alkohol er sundt for hjertet", hører man tit – men vidste du, at det faktisk kun gælder for kvinder over 45 år og at den gavnlige effekt handler om en mængde på mellem en halv og en hel genstand om dagen? Sådan findes der masser af myter om alkohol – tjek, om du selv har styr på, hvad der er fup og hvad der er fakta.

Vin feder ikke!

Jo, desværre. Alkohol feder virkelig meget. Det indeholder næsten lige så meget energi som fedt gør. Til gengæld mætter alkohol ikke synderligt, så derfor spiser man ikke mindre, måske oven i købet mere, fordi alkohol gør måltidet til en større nydelse. Undersøgelser viser også, at alkohol til maden hæmmer fedtforbrændingen.

Alkohol gør det sværere at blive gravid!

Nej, formentlig ikke. Moderate mængder kan fremme sexlysten, som jo er første forudsætning – selv om mere alkohol ikke fremmer lysten yderligere og i hvert fald kan gå ud over evnen. Nogle undersøgelser tyder på, at alkoholforbrug på op til 14 genstande om ugen kan gøre det lettere at opnå graviditet, men der er også undersøgelser, der modsat peger på længere ventetid før det lykkes. Til gengæld vides det med sikkerhed, at alkohol er meget skadeligt for fostret og da man sjældent ved, præcis hvornår der er gevinst, er det tilrådeligt at være tilbageholdende.

En kop kaffe gør dig ædru!

Nix. Hverken kaffe, motion, frisk luft eller brusebad gør en forskel. Måske føler du dig mere klar i hovedet, men din krop forbrænder ikke alkoholen hurtigere. Fysisk aktivitet udskyder faktisk forbrændingen af alkohol, men du kan ikke snyde dig uden om, når du stopper, fortsætter forbrændingen, og du er dermed flere timer om at forbrænde alkoholen end på sofaen.

En genstand forbrændes på en time!

Næppe. Du forbrænder mellem 1-1,5 gram alkohol pr. time for hver ti kg, du vejer. En genstand er lig med 12 gram alkohol, så vejer du 60 kilo, forbrænder du som tommelfingerregel 6- 9 gram i timen og må altså regne med, at det tager helt op til to timer at blive en genstand kvit. Men du bliver muligvis hurtigere ædru end din veninde, der vejer præcis det samme, for det afgøres også af, hvor meget muskel- og fedtvæv, du har på kroppen. Jo større muskelmasse, jo bedre forbrænding.

Mænd tåler alkohol bedst!

Ja, det må vi lade dem. De indeholder mere væske og har som udgangspunkt mere muskelmasse end kvinder og får derfor ikke så høj en promille. Samtidig er de som regel tungere end os og har vægtfordelen at lægge oveni.

Du bliver lettere påvirket på tom mave!

Ja. Du kan få en mere uforudsigelig og hurtigere rus, end hvis du drikker, når du har spist, eller mens du spiser.

Du ødelægger hjerneceller, når du drikker alkohol!

Faktisk ikke. Nyere forskning tyder ikke på det, men den hæmmer dannelse af nye celler, og så er vi jo lige vidt. Ved længere tids misbrug kan alkohol føre til demens.

Man skal rejse sig ved det træ, man faldt!

Nej. Der er ingen logik i, at tømmermænd, som er et tegn på forgiftning, skal plejes med mere af slagsen i form af en reparationsbajer. Vand er det bedste, for alkohol er vanddrivende og væskemangel er en del af årsagen til, at du har det jammerligt dagen derpå.

Alkohol gør dig til festens dronning!

Måske. Alkohol får dig til at slappe af og løsne musklerne, så du taler mere ubesværet og danser mere frigjort. Men balancegangen er hårfin, som de fleste af os ved af erfaring, og pludselig er man ikke længere mesterdanser, men har problemer med at finde balancen og siger en masse ævl, som kan give tømmermændene følgeskab af bondeanger.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: