Skal jeg også spare på saltet, når mit blodtryk er fint?

Mennesker med højt blodtryk skal ikke få for meget salt. Vi spørger en professor, om smagsgiveren er harmløs for andre, eller vi også skal begrænse os.

Der drysses salt på en tallerken med mad.

DINE SMAGSLØG kan godt lide salt, men dit hjerte-kar-system har det ikke helt på samme måde.

© iStock

Det korte svar er ja. Du bør stadig forsøge at styre dit saltindtag. Og i det hele taget holde et vågent øje med indholdet af sodium i din mad, også selvom du er sund, rask og går rundt med et helt normalt blodtryk.

Årsagen er, at et højt saltindtag er forbundet med højere risiko for hjerte-kar-sygdomme, både hos personer med normalt og forhøjet blodtryk.

Fødevarestyrelsen anbefaler 5-6 gram salt om dagen, men langt de fleste spiser mere end det.

Selvom det ofte er mennesker med forhøjet blodtryk, som lægen giver besked om at passe på saltet, så er det faktisk vigtigt for alle, uanset alder, fysisk form og blodtryk, at undgå at få for meget. Selv små forhøjelser af blodtrykket kan få sundhedsmæssige konsekvenser.

Hvis du går og tror, at størstedelen af dit daglige salt kommer fra det, du selv drysser på aftensmaden, så tro om igen. Det er langt oftere i færdiglavet mad som pålæg, brød, snacks og færdigretter.

Selv for børnefamilier giver det mening at tjekke, hvor meget salt der er i maden. Præcis som med voksne kan børns blodtryk blive sendt i vejret af for meget salt, og på længere sigt slider forhøjet blodtryk på både hjerte, blodkar og nyrer.

Prøv også: TEST: Er du i risiko for forhøjet blodtryk?

Går man rundt med et højt blodtryk i en tidlig alder, så er ens krop en smule dårligere stillet i voksenårene.

Salt tidligt i livet er desuden med til at sætte standarden for, hvornår vi synes, at maden smager af noget, så hvis vi allerede som børn vænner os til kost med mindre saltsmag, er vi bedre stillet senere i livet.

Der er derfor al mulig grund til at være obs på saltforbruget, fx ved at gå efter nøglehulsmærket, når vi handler.

KILDE: Gunnar Gislason, forskningschef, professor, Hjerteforeningen