Spis middelhavskost – og sænk din risiko for demens
Forskning tyder på, at du kan styrke din hjerne og sænke din risiko for demens ved at spise, som de traditionelt gjorde det i Sydeuropa.
Forskning tyder på, at du kan styrke din hjerne og sænke din risiko for demens ved at spise, som de traditionelt gjorde det i Sydeuropa.
Demens går ud over din hukommelse, din orienteringssans, dit initiativ, evnen til at formulere dig og generelt klare dagens gøremål.
Den gode nyhed er dog, at demens kan forebygges. Med middelhavskost.
Læs også: Få 1-uges kostplan til middelhavskosten
Det er der i hvert fald flere studier, der tyder på. Derfor har vi ringet til Nationalt Videnscenter for Demens for at blive lidt klogere. Her har vi talt med klinisk neuropsykolog Kasper Jørgensen.
“Ja, det ser ud som om, at der er en sammenhæng mellem sund kost og udviklingen af demens,” bekræfter Kasper Jørgensen.
Den lidt forsigtige formulering skyldes, at sammenhængen er konstateret i befolkningsundersøgelser, der ikke har samme forskningsmæsige vægt som såkaldt kliniske forsøg.
“Men da man ikke kan kontrollere folks kostindtag gennem flere år, som det kræver i kliniske forsøg, må man sige, at det her er så godt, som man kan lave det,” siger han.
Middelhavskosten er en af de kostretninger, hvor man har set en stærk sammenhæng med demens.
“Det ser ud til, at mennesker, der spiser middelhavskost som hovedparten af deres kost, har omkring 11 pct. lavere risiko for at få demens, end folk, der spiser en mere traditionel vestlig kost,” fortæller Kasper Jørgensen.
Andre kostretninger ser også ud til at have en effekt. Det gælder både DASH-diæten, der er udviklet med henblik på at sænke et forhøjet blodtryk, samt MIND-diæten, der har til formål at styrke hjernen.
Ifølge Kasper Jørgensen fra Nationalt Videnscenter for Demens er der især tre teorier bag, at de nævnte kostretninger kan have en forebyggende effekt på demens. Det handler om:
“Noget af det handler om effekten på hjerte-kar-sygdomme. Det ser nemlig ud til, at de her kosttyper, som er gode for hjertet og kredsløbet, også er gode for hjernen,” siger klinisk neuropsykolog Kasper Jørgensen.
Læs også: TEST – er du i risiko for dårligt kredsløb?
Middelhavskostens antiinflammatoriske virkning er ifølge demens-eksperten en anden teori.
“Det menes, at inflammation er en af mekanismerne i at udvikle fx Alzheimers sygdom – at en sløv, men kronisk, meget langvarig inflammationstilstand i ens hjerneceller med tiden kan give demens. Og her virker middelhavskosten så i den modsatte retning,” påpeger han.
Den tredje teori handler om antioxidanter.
“I og med at der er en relativ høj andel af grøntsager og frugt i middelhavskosten, mener man, at den har nogle antioxidante virkninger. Altså at kroppens celler beskyttes mod at blive nedbrudt eller beskadiget,“ siger Kasper Jørgensen.
Han understreger, at der er mange mekanismer i spil samtidigt.
“Den ene mekanisme udelukker nok ikke den anden. Og formentlig arbejder de sammen,” tilføjer han.
Det er langt fra kun demens som middelhavskost menes at have en forebyggende effekt på. Du kan læse mere om de andre sunde effekter i vores store artikel om middelhavskost, og har du fået lyst til selv at prøve den lækre og sunde mad, så tjek vores middelhavskost-kostplan.