De 10 sundeste råvarer (du allerede har derhjemme)
Gulerødder, kartofler og sild. Disse tre almindelige madvarer tilhører en eksklusiv flok, der stort set dækker dine behov for de vigtigste mineraler og vitaminer.
Gulerødder, kartofler og sild. Disse tre almindelige madvarer tilhører en eksklusiv flok, der stort set dækker dine behov for de vigtigste mineraler og vitaminer.
Denne flotte og velsmagende frugt overgår både appelsiner, citroner og jordbær, hvad angår indholdet af C-vitaminer. C-vitamin fremmer jernoptagelsen og er vigtigt for dannelsen af collagen, der indgår i vores bindevæv, knogler brusk og tænder. C-vitamin er ligeledes vigtigt for kroppens immunforsvar.
LÆS OGSÅ: Hvad er peberfrugter godt for?
Find opskrifter med peberfrugt her
Bønner er en særdeles god kilde til B-vitaminer, fx B-vitaminet folat. Folat er vigtig for dannelsen af røde blodlegemer, der skal fragte ilt rundt til kroppens organer. Folat er også afgørende for cellernes evne til at dele sig, og så er det særligt vigtigt for os kvinder. Undersøgelser viser nemlig, at en kost med et lavt indhold af folat er forbundet med en øget risiko for brystkræft. Et tilstrækkeligt indtag af folat allerede før man overhovedet bliver gravid, forebygger desuden misdannelser hos det kommende barn.
Find opskrifter med bønner her
Mælk er vigtig som kalkkilde, og her kan man med god samvittighed drikke den kalorielette skummet- eller minimælk i stedet for sød, for man får faktisk lidt mere kalk i et glas skummetmælk end i sødmælk. Kalken er vigtig for knogler og tænder, og allerede i en ung alder er det vigtigt for kvinder at opbygge et godt kalkdepot for at undgå knogleskørhed.
Sild og andre fede fisk er gode for hjerte-kar-systemet og er rige på solskinsvitaminet, D-vitamin. Faktisk indeholder sild 11 µg D-vitamin pr. 100 g. D-vitaminet er nødvendigt for kalkreguleringen i knoglerne og er derfor vigtigt især for unge i vækst og ældre kvinder.
Sild er desuden en god kilde til jod, der har betydning for skjoldbruskkirtlens regulering af stofskiftet. Sild indeholder 26,5 µg jod pr. 100 g.
Fiskeolie - også kaldet omega-3 fedtsyrer er dog sildens vigtigste fortrin. De forebygger hjerte-kar-sygdomme, lindrer ledsmerter og kan muligvis nedsætte risikoen for depression og astma.
Har du husket at spise broccoli i dag? Så tillykke! Fordelene vil nemlig næsten ingen ende tage. Den grønne vitaminbombe er fyldt med fibre, mineraler og sunde plantestoffer.
De utallige små forgreninger i broccoliens buketter giver et kæmpestort overfladeareal, og da det er på overfladen flest sunde plantestoffer gemmer sig, indeholder den knoldede kål gram for gram langt flere sunde sager end grøntsager med en mere jævn overflade. Broccoli er derfor den grøntsag med det allerhøjeste indhold af sulforaphan, et stof, der i studier har vist sig at kunne hæmme kræftceller. I hvert fald hos dyr.
Find opskrifter med broccoli her
Guleroden er en af de grove knoldgrønsager. Den indeholder langsomt optagelige kulhydrater, få kalorier og er rig på fibre, der holder maven i orden. Desuden er guleroden ekstra bemærkelsesværdig ved at have et uhyre højt indhold af betakaroten. Betakaroten omdannes i kroppen til A-vitamin, som er vigtigt for dit syn og dit immunforsvar.
Find opskrifter med gulerod her
Rugbrød er Porchen indenfor brød, og noget af det allerbedste, du kan byde din krop i det hele taget. Du skal fx spise næsten halvandet kilo ris for at få lige så mange fibre, som du får ved at spise en halv skive rugbrød, og en enkelt skive indeholder hele 16 gram fuldkorn. Når du vælger brød med et højt indhold af fuldkorn, får du udover stivelse - skallen, klid og kimen fra kornet, og det betyder at fuldkorn har meget mere end kostfibre på menukortet – fx mineraler som jern, magnesium og kalium, E-og B-Vitaminer, antioxidanter og sunde fedtsyrer.
LÆS OGSÅ: Hvad er E-vitamin godt for?
Gå efter et tungt rugbrød, hvor rug figurer højt på ingredienslisten, og hvor fiberindholdet er oppe på minimum 7 gram per 100 gram.
Hvad enten leveren kommer fra svin, kalv, okse, lam eller fjerkræ, er den sprængfyldt med det vigtige B-vitamin folat, der bl.a. opbygger kromosomernes arvemasse DNA. Desuden indeholder alle former for lever A-vitamin, jern, noget C-vitamin og selen. Lever er desuden et magert stykke kød med et meget højt proteinindhold.
Æggets mange proteiner og sunde fedtsyrer mætter godt. blommen indeholder antioxidanter i form af carotenoider, som modvirker de skader lys og ilt udøver på øjets nethinde, og så er æg rige på D-vitamin. Kalk optages kun ordentligt, hvis det får selskab af D-vitamin. Æg er en af de eneste madvarer, udover fede fisk, der for alvor bidrager med D-vitamin.
Kartofler passer med sin neutrale, milde smag til det meste. I forhold til pasta og ris giver de små knolde dig ikke særligt mange kalorier, og så bidrager de positivt til dit daglige indtag af C-vitaminer. Kartofler Indeholder desuden meget hjertevenligt kalium, der er medvirkende til at holde dit blodtryk sundt.
Find opskrifter med kartofler her
Sundhed afhænger altid af, hvem der spiser råvarerne, og af hvordan og til hvad råvaren spises. Hvis du overdriver sit forbrug af en bestemt madvare, kan du forskyde kroppens naturlige balance, så andre livsvigtige stoffer ikke længere optages ordentligt. Derfor er det altid vigtigt ikke kun at fokusere på at spise sundt, men på at spise varieret.