Hvad kan man bruge gærflager til?

Veganere bruger rundt regnet gærflager, som vi andre bruger parmesanost, og de lysegule flager har faktisk meget til fælles med den hårde ost.

Gærflager

GÆRFLAGER | Det veganske alternativ til parmesan indholder både protein, kostfibre og B12-vitamin, hvilket gør dem til et fornuftigt, sundt valg.

© iStock

Måske har du stået i supermarkedet, kastet et blik på den veganske hylde, og så har dit øje stillet skarpt på ordet gærflager. Hvad er nu det for noget? Bliv klogere på det her.

Læs mere her:

1 Hvad er gærflager?


Gærflager, som du kan købe i de fleste større supermarkeder, stammer sådan set fra den samme gær som den, vi bager brød af, men flagerne er i modsætning til bagegæren dyrket til at være smagsgivere.

Gærflagerne er i modsætning til bagegær ikke levende mikroorganismer.

2 Hvad kan man bruge gærflager til?


Gærflagerne bruges som et vegansk alternativ til parmesanost, hvilket vil sige, at du kan bruge dem, præcis som du ville bruge parmesan. Det er gærflagernes umamismag, der gør dem til så velfungerende en erstatning for parmesan.

Vores femte grundsmag er ikke rar i sig selv, men den forstærker salt og sødt samt visse aromastoffer og tilføjer en velsmag, som kan være svær at beskrive, men som vi savner, hvis den ikke er der.

Gærflager i en skål

PRØV GÆRFLAGER ...

  • Oven på dine pastaretter, hvor du ellers ville drysse med revet parmesan.
  • I din bechamelsovs. Her tilfører de små flager ekstra smag og dybde.
  • Til vegansk pesto. Metoden er den samme som med normal pesto. Blandingsforholdet kan dog variere lidt, så følg en vegansk opskrift. Prøv fx vores lige her.
  • Oven på scrambled tofu. Silketofu kan scrambles på cirka samme måde, som du kender det fra æg. Savner du et vegansk alternativ til morgenmadsfavoritten, har du den altså lige her – og gærflagerne er prikken over i'et.
  • I vegansk cæsardressing. Plantemælk, blødgjorte cashewnødder, gærflager og krydderier giver dig et konkurrencedygtigt alternativ til den klassiske dressing.

3 Hvordan smager gærflager?


Gærflager har en umamismag. I forhold til det er der yderligere den krølle på halen, at umamismag ikke bare er umamismag.

Smagen kommer fra den frie aminosyre glutamat, men hvis glutamat også får følgeskab af visse nukleotider – der kan binde glutamat til smagsreceptoren – så får du en forstærket umamisynergi.

Hvad har det med gærflager at gøre? Jo, flagerne har hele umamipakken. Ikke dårligt faktisk.

Læs også stjernekokkens tips: Sådan pifter du dine grøntsager op

4 Hvad indeholder gærflager?


Gærflager er både rige på protein, rige på kostfibre og fattige på fedt. Derudover er mange gærflager også beriget med B12-vitamin, hvilket gør de små flager til et fornuftigt valg rent sundhedsmæssigt.

5 Opskrift – pesto med gærflager


Hjemmelavet persillepesto

PERSILLEPESTO MED GÆRFLAGER | Metoden er den samme som med normal pesto. Blandingsforholdet kan dog variere lidt.

© wichmann+bendtsen