Her kan du finde masser af brombær

Få inspiration til, hvordan du kan bruge de søde brombær i alt fra snacks til desserter, og få vores bedste tips til at plukke, opbevare og fryse dem, så du kan nyde sensommerens lækkerier længe.

Masser af brombær i to hænder

SENSOMMERENS SMÅ VITAMINBOMBER – klar til snack, dessert eller fryseren

© iStock

Brombær er en af den nordiske naturs vildeste gaver. Lækre og søde står de i skov og krat og byder på seriøst mange antioxidanter, foruden et væld af vitaminer og mineraler.

Det er smagen af sensommer – mums!

Efteråret banker på døren og med den følger den saftige og søde smag af brombærsæsonen. Og der er masser af steder, du kan finde de sunde vitaminbomber.

Vi giver dig et væld af muligheder, du kan bruge bærene til, og masser af drønlækre opskrifter med brombær.

Værsgo!

Læs også: Antiinflammatorisk kostplan med bær på menuen

1 Hvor kan man finde brombær?


Måske har du overflod af brombær i din egen have. Ellers er der rig mulighed for at finde sensommerens små perler vildt i naturen.

Nogle brombærbuske elsker tørre steder, hvor de kan bade sig i sollys. Andre trives bedre i fugtige områder.

Du kan finde bærrene mange steder, fx i både løv- og nåleskove, overdrev, skovbryn og krat. Særligt i den østlige del af landet vrimler det med brombær, så snør skoene og kom afsted på bærjagt.

Du kan mærke, om brombærrene er plukkeklare, for er de det, slipper de busken helt af sig selv, når du tager i dem. Og så skal de være blæksorte. Er de rødlige eller grønlige, er de ikke modne.

Put bærrene forsigtigt i en beholder, så de ikke går i stykker. Fyld hvad der svarer til ca. en bærepose og efterlad resten til den næste gæst. Det er god stil!

2 Hvornår er brombær modne?


Du kan faktisk plukke brombær allerede fra juli.

Men vil du have de allersaftigste og sødeste bær, så gå på brombærrov i august, september eller oktober. Her er brombærrene på deres højeste og klar til at blive plukket.

Læs også: Forskere: Sådan skyller du bedst dine bær

3 Hvor sunde er brombær?


Bær er generelt sundere end andet frugt. Det skyldes, at mange af de gode stoffer sidder i skrællen – og bær har masser af skræl i forhold til deres størrelse.

Brombær er en god kilde til C-vitamin, der blandt andet er vigtigt for nervesystemet og immunforsvaret. Bærrene byder også på A- og E-vitamin, der beskytter kroppens celler, og K-vitamin, som er vigtig for blodets evne til at størkne.

Derudover er bærrene rige på antioxidanter, især anthocyaniner, som giver den mørke farve og virker antiinflammatoriske og dermed potentielt har helsefrembringende egenskaber.

Derudover er brombær en ret kalorielet snack: 100 gram indeholder kun 42 kcal. Samtidig har de små bær et højt indhold af kostfibre, som er guf for fordøjelsen og hjælper med at holde blodsukkeret stabilt.

Du får mest ud af at spise bærrene helt friske og ubehandlede, fx som snacks, oven på skyr eller i en salat. Men der er stadig masser af sundhed at hente i frosne og tilberedte bær, fx i form af kompot.

Læs også: Her er frugterne med færrest kalorier

Hånd, der plukker brombær fra en busk

NÅR DU PLUKKER VILDE BROMBÆR, så vær forsigtig – de smatter virkelig nemt ud.

© iStock

4 Hvordan skal man opbevare brombær?


Bær holder sig bedst i køleskabet.

Hvis du tager dem ud i god tid, inden de skal spises får de en mere intens smag og duft.

5 Hvad kan man lave med brombær?


Der er næsten ingen grænser for, hvad du kan bruge brombær til.

De er perfekte i syltetøj og marmelade, kager og desserter. Du kan også blende dem i smoothies og juice, lave is eller sorbet ud af dem eller bruge dem i et hav af forskellige salater.

Og selvfølgelig er de superlækre ovenpå din yoghurt, havregrød, skyr eller pandekager.

Eller hvad med at give din sommerdrink, iste eller lemonade et twist med de mørke bær?

6 Vores yndlingsopskrifter med brombær


Brombær både pynter og giver et friskt pift i alt fra morgenmad til dessert.

Her får du vores bedste opskrifter med brombær – perfekt til dig, der vil nyde sæsonens søde og sunde bær på nye måder.