Forskere: Sådan skyller du bedst dine bær

Er det nok at rense bær under rindende vand? Eller skal der andre midler i brug? Norske forskere har kåret den bedste skylleteknik.

En skål blandede bær, der skylles under vand.

BÆR skal måske vaskes lidt grundigere, end du umiddelbart tror, hvis du vil være helt sikker på at fjerne ubudne gæster.

Jordbær, hindbær, blåbær, brombær – naturen er en sand slikbutik i sommerhalvåret! Og vælger du danske bær, er risikoen for at blive syg ganske lille.

Men selv lokale bær kan gemme på jordrester, orme og andre overraskelser. Så hvad er den mest effektive måde at skylle bær på?

Læs også: Antiinflammatorisk kost – sådan skal du spise

Det satte et hold forskere sig for at teste ved at forurene blåbær og hindbær med tre slags parasitter, der giver opkast, kvalme og diarré. Bagefter afprøvede de tre skylleteknikker:

  1. Bærene blev skyllet i en si under koldt vand i 1 minut. Sien blev forsigtigt rystet undervejs, så alle bær fik vand.
  2. Bærene blev lagt i en skål med 1 del husholdningseddike og 3 dele vand og rørt forsigtigt rundt. Herefter blev bærrene skyllet i 30 sekunder på samme måde som ovenfor.
  3. Bærene blev lagt i en salatslynge med koldt vand og ‘vasket’ i hånden i 1 minut. Derefter blev vandet fjernet ved at dreje slyngen ti sekunder med uret og ti sekunder mod uret.

Læs også: Er det rigtigt, at rabarber kan være giftige?

Forsøget viste, at bær, der var skyllet under rindende vand, var sluppet af med 80 pct. af to slags parasitter, men kun 35 pct. af den tredje.

Til gengæld sikrede både vask med eddikevand og salatslynge, at 80 pct. af alle tre slags parasitter forsvandt. Metode 2 og 3 var altså de bedste.

Læs også: Tyttebær – derfor skal du spise de sure, sunde bær

KILDE: MDPI, Removal of Parasite Transmission Stages from Berries Using Washing Procedures Suitable for Consumers