Sådan får du en stærkere ryg

Bagsiden af kroppen kan nemt blive glemt, når vi træner i fitnesscenteret. Men når vi først får ondt i ryggen, kan vi til gengæld ikke tænke på andet. Vi guider dig til, hvordan du kan forebygge smerter og træne dig til en stærk ryg.

Kvinde med stærk ryg

AV! De fleste former for rygsmerter rammer lænden.

© iStock

Ryg­­musk­lerne bliver ofte overset ...

... i styrkelokalet, hvor mange har mest opmærksomhed på musklerne på forsiden af kroppen. Men stærke rygmuskler er vigtige for både dine præstationer i styrkelokalet og din sundhed.

Hvis brystet er markant stærkere end rygmusklerne, kan det desuden give en dårlig kropsholdning.

For at skabe balance kan du tænke på, at hvis du har en øvelse, hvor du presser noget væk fra dig selv (fx bænkpres), bør du også have en øvelse, hvor du trækker vægten mod dig selv (fx rows).

Den største rygmuskel ...

... er den, der hedder latissimus dorsi. Den er også kendt som den brede rygmuskel, og i fitnesskredse omtales den desuden ofte som ‘vingerne’. Den er involveret i stort set alle rygøvelser. Kappemusklen (trapezius) er den store, trekantede muskel, der dækker størstedelen af den øvre ryg.

Ud over disse består rygmuskulaturen af en lang række små og større muskler. Rygstrækkerne, erector spinae, som retter ryggen ud fra en foroverbøjet position, ligger fx som to slanger fra lænden og op langs rygsøjlen.

FAKTA: De fleste former for rygsmerter rammer lænden. Det er her, kroppens tyngde hviler, så lænden skal stå model til en del og er derfor også mere udsat
for skade end den øverste del af ryggen.

Kan du ikke lave pull-ups ...

... helt på egen hånd, kan du fx benytte en træningselastik som hjælp. Du binder den rundt om pull-up-baren og fører den herefter ned om foden eller knæet. Så hjælper elastikken dig med at komme op. En ulempe er, at den hjælper dig mest i den nemmeste del af øvelsen, nemlig i bunden, men metoden kan stadig være meget brugbar, når du vil lære at lave pull-ups.

En anden mulighed er at bruge en kasse eller en stol som støtte. Ved at have tæerne på kassen kan du hjælpe med benene, så meget som det nu er nødvendigt. Endelig: Hvis du træner i fitnesscenteret, findes der maskiner til assisted pull-ups, som fjerner noget af belastningen.

TIP: Det er fint at bruge hjælp til pull-ups, men det skal stadig være udfordrende. Du skal selv gøre så meget af arbejdet som muligt.

Vil du træne ryg­­musk­lerne hjemme i stuen ...

... er en slyngetræner genial. Det kan nemlig være svært at lave udfordrende rygøvelser, hvis man ikke har noget at trække sig selv op i. Med slyngetræneren kan du fx lave TRX rows, som er en supergod rygøvelse. Du kan justere sværhedsgraden ved hjælp af den vinkel, du ligger i, så du ‘vokser’ aldrig fra udstyret.

TIP: Hvis vejret er godt, kan du tage din slyngetræner med udenfor. Du skal bare bruge en bjælke, et træ eller et andet solidt ankerpunkt at hænge den op i.

Det er ikke farligt ...

... for ryggen at lave dødløft. Det er en udbredt myte, som desværre afholder mange fra at prøve kræfter med øvelsen. Men ryggen skal, ligesom resten af kroppen, bruges og trænes, hvis den skal udvikle sig. Drop frygten, men lær teknikken grundigt, inden du begynder at løfte rigtig tungt.

Rows findes i mange varianter og med forskelligt udstyr. Skift gerne imellem dem.

Der findes ikke én rygøvelse ...

... som træner hele ryggen optimalt, så hav flere rygøvelser på programmet, og vær opmærksom på at ramme muskelgruppen fra flere vinkler.

Vertikale træk som pull-ups og pull-downs er gode til at skabe bredde på ryggen, mens horisontale trækøvelser (rows) giver mere dybde, og de to supplerer derfor hinanden godt. Har du tilmed en variant af dødløft på programmet, er du godt dækket ind.

Der findes også en række mindre øvelser, som kan være gode, hvis du vil sætte fokus på bestemte dele af ryggen. Det gælder fx hyperextensions, som træner lænden, og shrugs, som træner den øverste del af trapezius.

Rygøvelser kan forebygge smerter i ryggen ...

... som rammer de fleste på et tidspunkt. Men ud over specifikke rygøvelser er det en rigtig god idé også at dyrke noget konditionstræning samt lave mere generel styrketræning for hele kroppen. Ryggen har godt af at blive brugt, og motion og bevægelse er derfor nøgleordene, når du vil forebygge rygsmerter.

3 tips mod rygsmerter

Stress af
Forskere har påvist, at folk med stress har en højere risiko for at døje med rygproblemer. Det kan bl.a. skyldes, at stress giver muskelspændinger, herunder i ryggen.

Hold vægten
Svær overvægt kan påvirke ryggen negativt. Den ekstra vægt giver større tryk og mere slid på vævet i ryggen, og risikoen for inflammation i kroppen er samtidig forøget.

Kvit røgen
Rygning nedsætter blodgennemstrømningen, så der kommer færre næringsstoffer til ryggen. Dermed får den sværere ved at fungere optimalt, og det kan give smerter.

Du kan bruge straps til ryg­øvelser ...

... som dødløft og bent-over rows, hvor man kan opleve, at grebet giver op før de muskler, man egentlig forsøger at ramme med øvelsen. Straps sidder fast om håndleddet og vikles om vægtstangen før tunge løft. Forskningsstudier har påvist, at man kan tage flere gentagelser og løfte betragtelig mere, når man anvender straps.

Straps kan være en god hjælp til trækøvelser. Hvis du gerne vil udvikle grebsstyrken, skal du dog ikke bruge dem altid.

De 3 bedste rygøvelser

Seated rows

Fordi: Denne horisontale øvelse er et godt supplement til vertikale træk som pull-ups.

● Sæt dig med rank ryg og let bøjede knæ. Tag fat i håndtaget med strakte arme. Sænk skuldrene. Træk håndtaget op til underkanten af din brystkasse. Før det langsomt frem igen. Sørg for at holde ryggen ret gennem hele bevægelsen.

Pull-ups

Fordi: Du træner hele kroppens trækkemuskulatur på én gang – især den brede rygmuskel.

● Grib pull-up-baren med et overhåndsgreb lidt bredere end skulderbredde, og hæng i strakte arme. Træk dig helt op, til din hage er over baren. Sænk dig derefter kontrolleret ned igen, til armene er strakte. Undgå at lade kroppen svinge frem og tilbage.

I dødløft skal vægtstangen helt ned at ligge ‘død’ på gulvet, inden du tager den næste gentagelse.

Dødløft

Fordi: Dødløft er en af de bedste og mest effektive øvelser til at træne din lænd, men hele kroppens bagside får rigtig god træning med øvelsen.

● Stil dig med cirka en knytnæves afstand mellem vægtstangen og dine skinneben. Bøj i knæene, sænk hoften, og før bagdelen langt bagud. Tag fat om vægtstangen, og hold ryggen ret. Stræk benene, og skyd hoften fremad, så du kommer helt op at stå.

Sænk vægtstangen ned på gulvet igen – bøj lidt i hoften, til stangen når cirka til knæene, før du bøjer benene.