Her er de 5 maskiner, der forbrænder flest kalorier

Det er ikke ligegyldigt, hvilken maskine du vælger i fitnesscenteret, hvis dit mål er høj forbrænding. Her er de 5 maskiner, der giver størst pay-off.

Kvinde, der går forbi en række løbebånd i fitnesscenteret.

KREDSLØB – Du kan virkelig forbrænde mange kalorier i fitnesscenteret, men ikke alle maskiner er lige effektive.

© Jacob Helbig

Det er helt almindeligt at have en yndlingsmaskine i centeret eller hjemme i stuen. En, du vender tilbage til igen og igen. For når det kommer til træning, gælder det først og fremmest om at finde noget, du kan lide, så du får det gjort.

MEN hvis du tror, alle maskiner giver samme udbytte, må vi desværre skuffe. Nogle cardiomaskiner er bare mere effektive end andre. Her får du en hurtig guide til de 5 største kalorieforbrændere i fitnesscenteret.

LÆS OGSÅ: BEREGN: Hvor mange kalorier forbrænder min træning?

1 Løbebåndet


Måske den mest effektive maskine af dem alle. Når vi snakker høj forbrænding, er det gode gamle rullebånd ikke til at komme udenom. Så længe du sætter fart på og ikke slentrer afsted.

Løb er noget nær det hårdeste, du kan udsætte kroppen for, fordi du bærer din egen kropsvægt og får pulsen godt op imens. Ud over konditionstræning styrker løb også dine knogler, fordi du støder fødderne i underlaget.

Kvinder, de rløbe rpå løbebånd i fitnesscenteret.

LØBEBÅNDET slår de øvrige maskiner, når vi snakker mulighed for at forbrænde flest kalorier.

© Jacob Helbig

➕ Derfor virker det

Når først båndet kører, er du nødt til at flytte fødderne i det tempo, du har indstillet båndet til. Ellers ryger du simpelthen af.

➖ Ulemper

Du får primært konditionstræning, men knap så meget styrketræning, og det er underkroppen, der gør alt arbejdet.

Er din krop skadesplaget, eller er du meget tung, er løbebåndet måske heller ikke det bedste valg, da det kan være svært at holde kadencen.

Få tips til at træne på løbebånd

2 Trappemaskinen


Så længe vi snakker den med de rullende trapper – og altså ikke den, hvor du ‘stepper’ på to trin – får du virkelig valuta for dine træningsminutter. Den rullende trappemaskine er næsten ligeså effektiv som løbebåndet, fordi den kan meget af det samme.

LÆS OGSÅ: 4 typiske grunde til, at du ikke taber dig, selvom du træner

Desuden aktiverer maskinen endnu mere effektivt de store muskelgrupper i ben og baller, og ligesom på båndet, sætter du fødderne skiftevis i underlaget og styrker dermed dine knogler.

Kvinde der står på trappemaskine

TRAPPEMASKINEN sørger for, at du ikke kan 'snyde'.

© iStock

➕ Derfor virker den

Du kan ikke snyde den rullende trappe. Du er nødt til at flytte fødderne i samme tempo hele tiden for ikke at ryge af maskinen.

➖ Ulemper

Overkroppen er ikke rigtigt i gang, og du træner derfor primært ben og baller.

3 Romaskinen


Romaskinen kan være supereffektiv, fordi du aktiverer ben, baller, ryg og arme på samme tid. Men maskinen kan også holdes kørende, uden du behøver yde dit maksimale.

Så det kræver noget viljestyrke at få nok ud af din tid i romaskinen.

To kvinder på romaskiner.

ROMASKINEN får fat alle de rigtige steder, hvis du er indstillet på at give den gas.

© Jacob Helbig

➕ Derfor virker den

Den er noget nær den ultimative helkropsmaskine, hvor du både får konditionstræning og muskeludholdenhedstræning for mange af de store muskler på samme tid.

➖ Ulemper

Du skal virkelig være indstillet på at give den gas, og det kan være svært at motivere sig til.

Trækket er tungt for kroppen, så det er ikke unormalt, at musklerne bliver trætte, før kredsløbet er trænet i bund.

GUIDE: Sådan bruger du romaskinen

4 Crosstraineren


Crosstraineren har stort potentiale, når vi snakker kalorieforbrænding, fordi du kan lave store bevægelser med arme og ben. Men den kan også blive en sovepude, hvis du ikke bruger nok kræfter.

Mennesker der bruger crosstrainer i fitnesscenteret.

CROSSTRAINEREN har stort potentiale, men kan også nemt blive en sovepude.

© iStock

➕ Derfor virker den

Der er mulighed for at få helkropstræning og virkelig skrue op for intensiteten, hvis du trækker godt i håndtagene og skubber til med benene samtidigt.

➖ Ulemper

Du behøver egentligt ikke aktivere armene for at få maskinen til at køre, og du kan nemt ende med at stå og skøjte frem og tilbage med benene uden det helt store udbytte. Selvom du står op, bærer maskinen alligevel ret meget af din kropsvægt.

LÆS OGSÅ: Kalorieberegner – Hvor mange kalorier har jeg brug for?

5 Kondicyklen


Den tohjulede kan sagtens sætte skub i kalorieforbrændingen, hvis du knokler på. Men der er også tale om en maskine, hvor du let kan komme til at gå ned i kadence.

I hvert fald når du cykler på egen hånd og ikke som del af et spinninghold.

Kvinde, der cykler på en motionscykel.

KONDICYKLEN er især god til intervaltræning, men pas på, du ikke slapper for meget af i sadlen.

© Jacob Helbig

➕ Derfor virker den

Bevægelsen i cykling er simpel, så det er supernemt at skrue op for intensiteten eller køre intervaller, hvor du veksler mellem sprint og rolig cykling eller op ad bakke og ned ad bakke.

➖ Ulemper

Du sidder komfortabelt ned, og overkroppen er nærmest afslappet, så du skal kompensere ved at træde godt til i pedalerne, hvis du vil have samme konditionsfordele som i de maskiner, hvor du bærer egen kropsvægt.

4 nemme programmer til kondicyklen

Kilde: Marina Aagaard, Master i fitness og træning fra Syddansk Universitet