GUIDE: Smarte apparater til hjemmemassage

Her guider vi dig til nogle af de mest populære massageapparater på markedet, så du kan give dig selv den helt rette massage hjemme i stuen.

Kvinde med massageapparat.

HJEMMEMASSAGE – Et massageapparat kan være et godt alternativ til den ægte vare.

© iStock

Når en privatmassør ikke kan være tilgængelig 24/7, er det godt, der findes udstyr, som både lindrer og forebygger ømme muskler. Det er faktisk muligt at opnå både smertelindring og velvære flere gange om ugen uden at ofre dyre domme på massage ude i byen.

Massageapparater fås i dag i mange forskellige afskygninger og med mange forskellige funktioner. Her har vi samlet et udpluk og testet nogle af de mest populære apparater på markedet, så du kan finde det, der passer til dit behov.

LÆS OGSÅ: TEST af yogamåtter – sådan vælger du den rette

1 Massagepude


Hvad kan den?

Du får en effektiv og behagelig massage via pudens roterende kugler, der kører i begge retninger. I nogle tilfælde afgiver den også infrarød varme.

Hvordan bruger jeg den?

I modsætning til andre apparater, som du skal køre hen over musklerne eller montere på kroppen, så hviler du bare din ømme kropsdel på puden. Det gør den anvendelig mange steder på kroppen, fx nakke, lægge, lår eller lænd.

Hvem skal købe den?

En massagepude er især god til dig, der døjer med spændinger og stivhed i nakkeregionen og i benene.

+ Nem og bekvem at bruge, behagelig og fylder ikke ret meget.

Begrænser sig til et mindre muskelområde ad gangen.

VI TESTER:

Flowpillow Heat massagepude fra Flowlife

1.090 kr.

Denne flowpillow har infrarød varme, hvilket giver ekstra komfort til massagen, som er effektiv og går godt i dybden. Puden er meget nem at betjene med sine tre knapper, tre programmer og to hastigheder.

Batteritiden er lige under 2 timer, hvilket er tilfredsstillende. Hold dig til den medfølgende oplader, da andre typer opladere risikerer at ødelægge maskinen.

2 Massagepistol


Hvad kan den?

En massagepistol har intet med et våben at gøre – så skulle det da lige være et våben mod ømme muskler. Pistolen er yderst effektiv, når du vil restituere hurtigt efter træning.

Med forskellige massagehoveder – nogle spidse, andre runde – kan den løsne op omkring selv de mindste sene- og muskelområder. Kan også bruges før træning for at opnå bedre bevægelsesfrihed.

Hvordan bruger jeg den?

Pistolens hoved udsender en række hurtige vibrationer, som løsner vævet op, når du kører det hen over huden, og det kan bruges på alle kroppens muskler. Døjer du fx med ømme lægge, kører du bare pistolhovedet frem og tilbage over lægmusklen – eller holder den stille på det ømme punkt.

Du behøver ikke at trykke eller mase maskinen hårdt ind i musklen. Pistolen skal nok gøre arbejdet.

LÆS OGSÅ: 10 øvelser, din lænd vil elske

Hvem skal købe den?

Alle, der træner og gerne vil opnå hurtigere restitution. Eller hvis du bare har brug for at lindre muskel- og ledsmerter.

+ Enkel og hurtig smerte­lindring. Let at have med, hvis du fx vil bruge den inden træning.

Du kan kun bruge den der, hvor du fysisk kan komme til, for du skal selv holde den i hånden.

Massagepistol fra Reecover Elite

VI TESTER

Massagepistol fra Reecover Elite

1.799 kr.

Med hele 3.200 vibrationer i minuttet har vi fat i en powergun, der vil frem i verden. Den er aldeles kraftig og effektiv med sine mange forskellige hoveder og værktøjer, men stadig nem at betjene.

Vælg dit foretrukne massagehoved/værktøj, tryk “on”, vælg mellem tre niveauer, og tryk “play”. Har du tit ømme muskler, er den alle pengene værd. Batteritiden er 2-4 timer, afhængigt af hvor meget gas du giver den.

3 Klassisk massageapparat


Hvad kan det?

Klassiske massageapparater er typisk håndholdte maskiner med roterende kugler, der masserer huden. Nogle er udstyret med varmelegemer, andre med infrarød varme.

Hvis apparatet er af god kvalitet, kan det frigøre dig for spændinger og hjælpe dig af med muskel- og ledsmerter samt forebygge mere permanente skader.

Hvordan bruger man det?

Massageapparater fås i mange afskygninger – nogle nemmere at betjene end andre. Visse modeller er håndholdte stave med et roterende hoved, hvor der skal én eller to hænder til. Andre er formet som et slags bælte, der placeres rundt om kroppen, hvor det kan sidde og gøre arbejdet selv, fx på nakken eller om lænden.

Hvem skal købe det?

Klassiske massageapparater er til dig, der nyder at få massage, og som måske døjer med spændinger og muskelømhed efter træning eller en lang dag på kontoret.

+ Et godt massageapparat kan næsten give samme velvære som et sæt hænder.

Kræver måske en hjælpende hånd at placere apparatet helt rigtigt og kan være uhandy at have med sig.

Mg 151 massagebælte fra Beurer

VI TESTER

Mg 151 massagebælte fra Beurer

999 kr.

Dette bælte er både alsidigt og nemt at betjene. Placér det fx rundt om nakken, lænden eller ryggen, og stik hænderne igennem de dertil indrettede håndtag. Så kan du bare sidde og slappe af, imens du får en effektiv hjemmemassage, der både er behagelig og smertelindrende.

Apparatet har flere forskellige indstillinger og programmer, så du kan få den helt perfekte massage. Det fungerer dog kun med ledningen i stikkontakten, og du er lidt låst, imens du sidder med det på. Og så er det en lille ulempe, at knapperne ikke lyser op, når du trykker på dem, og det kan være svært at vurdere, om du nu også har trykket.

4 Flowpression boots


Hvad kan de?

Flowpression-støvler er et par lange, bløde overtræksstøvler, der masserer hele benet fra ankel til lår. De består af en række trykkamre, der fyldes med luft og presser kraftigt på dine ben.

Trykket lettes og øges løbende og skaber en rytme, der stimulerer blodtilførslen, mindsker spændinger i muskelvævet og får musklerne til at slappe af.

Hvordan bruger man dem?

Du ifører dig støvlerne ved hjælp af en lynlås, sætter dig godt til rette og vælger det ønskede program. Så sørger apparatet selv for at fylde og tømme støvlerne for luft. Trykket og tiden kan indstilles efter behov.

LÆS OGSÅ: Fald i søvn med afslapningsmusik og beroligende lyde

Hvem skal købe dem?

De fleste vil nok synes, det er behageligt at sidde med et par flowpression-støvler på, men de er især gode til dig, der træner en del, og som døjer med ømme muskler i ben eller hofter.

+ Kræver intet af dig, og du kan sidde og strikke eller være på mobilen, imens du får en effektiv benmassage.
De er ikke billige, og de fylder en del i landskabet, så du skal have god plads i skabet eller under sofaen. Og så begrænser de sig til benene.

Recovery Boots fra Reecover Elite

VI TESTER

Recovery Boots fra Reecover Elite

5.299 kr.

Her har vi fat i lidt af en Rolls-Royce inden for hjemmemassage, og modellen er derfor i den dyre ende. Med 8 trykkamre er det et par krasbørstige støvler, der virkelig får fat, hvis du ønsker. Kontrolboksen er nem at betjene og klarer hele arbejdet for dig.

Du kan vælge, om du er til massage, restitution, lymfedrænage eller ”full squeeze”. Alt, du skal bekymre dig om, er at slappe af og nyde en yderst behagelig gang massage. Vi har testet støvlerne i 4 x 20 min., og der er stadig strøm på dyret. Well done! De kan desuden bruges, mens de lader op.

5 Foam roller


Hvad kan den?

En foam roller er en lille rulle – typisk i skumgummi – designet til at løsne op i dit væv, fx efter træning eller som skadeforebyggelse eller genoptræning. De fås i flere størrelser, typisk 45 eller 90 cm. Jo længere rulle, jo nemmere er den ofte at bevæge sig rundt på.

Nogle er glatte, mens andre har nubrede overflader, og nogle kommer tilmed med en indbygget vibrator. Dem med nubret overflade går dybest ind i vævet, men kan også være ukomfortabel for nogle.

Hvordan bruger jeg den?

Du kan ikke sidde og slappe af, imens du bruger en foam roller. Den kræver noget af dig. Du sidder eller ligger oven på rullen, som masserer dine muskler og sener, imens du ruller frem og tilbage. Den kan fx bruges på hofter, lår og ryg.

Hvem skal købe den?

God til alle, både de meget og de mindre aktive. I særdeleshed god til løbere med tendens til ømme sener i bentøjet og hoften.

+ En billig løsning uden strømforbrug. Og så kommer du godt i dybden med få bevægelser, især når det gælder for- og baglår.

Kræver noget arbejde. For nogle kan den være ubehagelig i starten. Men jo mere du bruger den, jo mere løsner den op.

Vibration Foam Roller fra Titan Life

VI TESTER

Vibration Foam Roller fra Titan Life

599 kr.

Denne foam roller adskiller sig ved at have indbygget vibrator, der sammen med dens nubrede struktur giver en intens massage. Du kommer dybt ned i muskulaturen og aktiverer blodgennemstrømningen.

Rullen kan bruges forholdsvis længe uden at skulle lades op, og den er nem at betjene. Alt, du skal gøre, er at tænde for den, vælge mellem tre programmer og rulle løs! Den er lidt dyrere end almindelige foam rollere.

6 Tens-apparat


Hvad kan det?

Et TENS-apparat sender elektriske impulser ind i kroppens nervebaner via elektroder, der klistres på huden. Metoden skulle efter sigende aktivere kroppens eget naturlige smerteforsvar.

Der findes mange forskellige typer TENS-apparater, men fælles er, at de hjælper musklerne med at restituere efter træning eller skader. Apparatet kan altså både bruges forebyggende og helende.

Hvordan bruger man det?

Elektroderne påklistres huden – typisk på musklens udspring og vedhæftning. Der følger en manual med, så du kan se præcis hvor. Herefter tænder du for apparatet, og de små elektriske impulser strømmer nu gennem huden.

Du vil typisk opleve, at musklen begynder at hoppe og danse. Program og niveauet af stød justeres på styreenheden. Du kan fx vælge mellem smertelindring, massage eller restitution.

Hvem skal købe det?

Det kan siges ret enkelt: Køb et TENS-apparat, hvis du døjer med smerter, som du ønsker at lindre. Og her taler vi alt lige fra træningsømhed til vokseværk hos junior.

+ Yderst effektiv smertelindring. Nemt at have med på fx ski- eller vandreferie. Kan bruges overalt på kroppen til at lindre mange slags smerter.
Da vi har med strøm at gøre, skal du vide, hvad du laver, og ikke bare sætte elektroderne på huden på må og få. Kræver ofte en makker til at sætte elektroderne på.

LÆS OGSÅ: TEST: Er du stresset?

EM 59 Digital TENS-apparat fra Beurer

Vi TESTER

EM 59 Digital TENS-apparat fra Beurer

999 kr.

TENS-apparater hører til de mest effektive massageapparater, og denne model er så kraftig, at den kan få din arm til danse jitterbug. Hvis du fx ved, hvor invaliderende en tennisalbue kan være, vil du lovprise den dag, du fik et TENS-apparat inden for døren.

Denne model er nem at gå til, når først du har læst brugervejledningen grundigt. Og så kommer den med et væld af programmer, som giver dig mange forskellige muligheder inden for smertelindring.

7 Akupressurmåtte


Hvad kan den?

En akupressurmåtte – eller en pigmåtte – består af tusindvis af små plast- og skumgummipigge, der skaber et tryk mod huden, musklerne og vævet. Metoden hedder akupressur og kan minde om teknikkerne bag zoneterapi, hvor man presser på musklen, indtil den ”giver slip” på ømheden.

Måtten er lidt af et multitool, da den kan afhjælpe smerter omkring både ryg, skuldre, lænd og nakke. Og nogle beretter endda om, at de slipper af med hovedpine, stress og uro ved regelmæssig brug. Og som sideeffekt oplever nogen tilmed bedre nattesøvn.

Hvordan bruger man den?

Du lægger dig simpelthen bare på måtten, og så vil de små pigge presse mod musklerne, øge din blodcirkulation og skabe gode betingelser for afspænding i hele kroppen. Piggene kan godt gøre ondt i starten, men langsomt letter smerten, og følelsen af lindring opstår. Det er meget rarere, end det lyder.

Hvem skal købe den?

Prøv den fx, hvis du døjer med smerter i ryggen eller lider af uro i kroppen og dårlig søvn. Bruger du måtten regelmæssigt, bliver det en dejlig vane, som varmt kan anbefales inden sovetid, da du får en behagelig ro i kroppen.

+ Intet batteri. Du kan ligge på måtten, så længe du vil. Og så er den budgetvenlig og fylder ingenting, når du ruller den sammen.

Det tager lidt tid at vænne sig til behandlingsformen. Efter ca. 14 dage vil det føles lindrende for kroppen.

Eco akupressurmåtte fra Bodhi Vital

VI TESTER

Eco akupressurmåtte fra Bodhi Vital

479 kr.

Her har vi noget så sjældent som en økologisk akupressurmåtte, der adskiller sig ved ikke at være lavet i kunststof, men af kokosfibre. Prisen ligger i den høje ende for måtter, men så får du også en opbevaringstaske og en hovedpude med boghvedeskaller med i købet.

Piggene er godt skarpe og klar til at stimulere fra start til slut. Så bare rul ud, læg dig ned, og bid det i dig, indtil den gode følelse sætter ind efter nogle minutter.