Kvinde, der ruller en yogamåtte sammen
Yogamåtte

Glad for yoga? Så skal du have din egen yogamåtte! Her får du hjælp til at vælge den rette.

© iStock

TEST af yogamåtter – sådan vælger du den rette

En yogamåtte er et must, hvis du skal stå stabilt i de ofte krævende stillinger til yoga. Men hvad er det nu lige en yogamåtte skal kunne? Hvor stor skal den være? Og hvilket materiale skal du gå efter? Få svar på alt, du bør vide om det uundværlige træningsredskab her.

15. august 2018
 

En god yogamåtte er en nødvendighed, hvis du skal stå stabilt i de ofte krævende yogastillinger. En yogamåtte er dog også god at have, selv hvis du ikke dyrker yoga. Yogamåtterne kan nemlig sagtens bruges til andre ting, fx styrkeøvelser, pilates eller udstrækning efter løbeturen.

Men har du brug for din egen yogamåtte? Hvilken slags passer bedst til dig? Hvilke yogamåtter klarer sig bedst i test? Og er en billig model lige så god som en dyr? Få svar på alle dine spørgsmål om yogamåtter her. 


Guide til yogamåtter – test og tips 

 

Yogamåtte-test – I FORM tester yogamåtter

Når du skal købe ny yogamåtte, er både tykkelse, materiale, længde og bredde vigtigt for, hvor let det er at komme ud i de krævende stillinger, og hvor meget du får ud af øvelserne.

I FORM tester løbende forskellige yogamåtter. Alle yogamåtterne i vores test bliver afprøvet grundigt i mange forskellige stillinger: Lige fra hundestrækket til solhilsenen og krigeren. Yogamåtterne bliver bedømt på mål, vægt, skridsikkerhed og komfort samt praktisk anvendelighed.

I FORM har testet disse 5 yogamåtter i 2018:

 • Casall yogamåtte – Yoga Mat Position 4 mm
 • Rebok yogamåtte – Yoga Mat 4 mm
 • Liforme yogamåtte – Love Mat
 • Abilica yogamåtte – Breathe YogaMat
 • Yogiraj yogamåtte – Allround Yoga Mat 4 mmCasall

Hvem blev vinder af vores test af yogamåtter? Og hvilken yogamåtte har vi kåret som bedste køb? Klik på "Hent artikel" herunder og se hele testen.

Test af yogamåtter 2017

Tjek også vores 2017 test af yogamåtter. Vores favorit her har en helt særlig funktion, der gjorde, at vi slet ikke var i tvivl, da vi skulle kåre en testvinder i vores test af yogamåtter.

I FORM har testet disse 8 yogamåtter i 2017:

 • Ablica yogamåtte – Ablica ECO
 • Adidas yogamåtte – Adidas Yoga Mat 6 mm
 • Casall yogamåtte – Casall mat Nano grip 5 mm
 • Liforme yogamåtte – Liforme yoga mat
 • Manduka yogamåtte – Manduka Prolite
 • Moshi Moshi yogamåtte – Moshi Moshi Mind Yoga mat
 • Reebok yogamåtte – Reebok Mat 6 mm
 • Titan yogamåtte – Titan

Hvem blev vinder af vores test af yogamåtter? Og hvilken yogamåtte har vi kåret som bedste køb? Klik på "Hent artikel" herunder og se hele testen.

Hvorfor skal jeg købe min egen yogamåtte?

Ud over at du kan vælge en yogamåtte, der passer til dine behov, er det også klart mere hygiejnisk at have sin egen yogamåtte. Du kan selvfølgelig altid låne en yogamåtte i dit fitnesscenter, men prøv at tænke på al den indtørrede sved og alle de døde hudceller, der hænger fast i yogamåttens overflade fra de mange andre, der har brugt måtten før dig. 

Har du din egen yogamåtte, har du også større kontrol med, hvor ofte den bliver rengjort. Behøver vi sige mere? 

Få din egen YOGAMÅTTE og træn, når du vil

Med I FORMS store træningspakke får du både yogamåtte, træningselastik, redondo-bold og foam roller + 4 numre af I FORM for KUN 149 kr. + porto! 

BESTIL NU og spar 646 kr!

Hvad er forskellen på en yogamåtte og en træningsmåtte?

En yogamåtte er typisk tyndere end en klassisk træningsmåtte. Mens en standard yogamåtte er omkring 4 mm tyk, måler en træningsmåtte minimum 1 cm i tykkelsen. 

Forskellen på de to underlag skyldes bl.a., at det kan være svært at holde balancen til yoga, hvis yogamåtten er for tyk. Omvendt er den klassiske træningsmåtte ofte tykkere, hvilket er godt til liggende øvelser (med eller uden belastning), hvor ryggen typisk har brug for mere beskyttelse. 

Hvad er det særlige ved en rejse-yogamåtte?

Kan du ikke undvære hundestrækket, krigeren og kobraen, når du er på ferie, kan en rejseyogamåtte vise sig at blive et godt køb for dig. Med en tykkelse på omkring 1,5 mm er rejseudgaven ekstremt nem at folde sammen, så den passer i din håndbagage eller kuffert, og som bonus vejer den ofte under et kilo. Rejseversionen egner sig i øvrigt til at lægge oven på fitnesscenterets lånemåtter.  

Hvad skal jeg holde øje med, når jeg køber en yogamåtte?

Skal du investere i en yogamåtte, er flere ting essentielle for, at du kan komme ud i de krævende stillinger til træning. Her har vi oplistet en række spørgsmål, du kan stille dig selv i jagten på en god yogamåtte.

Er yogamåttens overflade tilpas skridsikker?

Kontrollér yogamåttens tekstur, så hænder og fødder bliver, hvor de skal, i alle stillinger. Det er især vigtigt, hvis du har tendens til at svede meget til træning, så du ikke skøjter rundt undervejs.

Buler yogamåtten?

Tjek, om yogamåtten har godt fat i underlaget. Enderne skal helst ligge klinet til gulvet og ikke bølge, da det kan være ret generende under en øvelse.

Er yogamåtten behagelig at ligge på?

Prøv dig frem med liggende øvelser, hvor du masserer rygsøjlen eller øvelser, hvor du ligger på knæ. Så du finder ud af, om yogamåttens tykkelse og hårdhed passer dig.

Er yogamåtten praktisk?

Hvor meget vejer yogamåtten? Er den nem at rulle ud og pakke sammen efter brug? Medfølger der en snor, man kan binde om yogamåtten? Og er der en praktisk bærestrop på, så du kan have den over skulderen til og fra træning? Tænk også over, hvad du skal bruge yogamåtten til. Skal du udelukkende bruge din yogamåtte til hjemmetræning, gør det måske ikke noget, at den mangler et par praktiske detaljer.

Lugter yogamåtten?

Nogle yogamåtter har tendens til at udsende en skarp dunst af plastik, der kan virke vældig forstyrrende, fx i forbindelse med øvelser, hvor ansigtet er meget i kontakt med underlaget.

Tip: Lugter din yogamåtte, kan du tørre overfladen med en fugtig klud, opvredet i lunkent vand. Hæng din yogamåtte til tørre udendørs, dog ikke i direkte sollys, da farven ellers kan tage skade. Det vil få lugten til at aftage med tiden.

Har yogamåtten et indbydende design?

Vælg en farve og/eller et mønster, som gør dig glad og giver dig lyst til at bruge yogamåtten. Husk på, at du kigger på din yogamåtte mange gange i løbet af en træning.  

Hvilken størrelse yogamåtte skal jeg vælge?

En god tommelfingerregel er at gå efter en yogamåtte, der passer til din højde og drøjde. Generelt er det en fordel, hvis yogamåtten er omkring 10-20 cm længere, end du er høj; så du opnår maksimal bevægelsesfrihed. Vær også opmærksom på, at nogle producenter tilbyder brede yogamåtter. Genialt, hvis du fx har brede skuldre.  

Hvor tyk skal en yogamåtte være?

Har du rygproblemer eller dårlige knæ, kan du med fordel vælge en variant, der er minimum 6 mm tyk, da en tyk yogamåtte ofte er en anelse blødere end de ultratynde varianter. Jo tykkere yogamåtten er, jo sværere bliver det dog også at stå fast og holde balancen. Du må altså prioritere, hvad der er vigtigst for dig: Komfort eller skridsikkerhed?

Hvilket materiale skal jeg vælge til min yogamåtte?

De fleste yogamåtter er enten lavet af naturgummi eller PVC, en slags blød plast. PVC er et billigt at producere, og materialet holder længe. Dog er materialet ikke biologisk nedbrydeligt.

Fordelen ved yogamåtter lavet af naturgummi er, at overfladen er lettere porøs. Det leder sved og fugt væk fra yogamåttens overflade og giver super skridsikkerhed. Materialet er desuden særdeles slidstærkt og biologisk nedbrydeligt. 

Er en billig yogamåtte lige så god som en dyr?

Prisen på yogamåtter afhænger bl.a. af materiale og produktionsforhold, herunder hensyntagen til miljøet. En del yogamåtter i den billige ende er udmærkede løsninger, når det kommer til skridsikkerhed og komfort. Dog er de ikke altid lige så miljørigtige som de dyrere varianter, ligesom du kan risikere, at de bliver slidt hurtigere op. 

Mange gange kan det derfor det være en bedre investering på lang sigt, hvis du investerer i en kvalitetsyogamåtte. Det skyldes bl.a., at nogle af de dyrere yogamåtter sælges med livsgaranti. 

Hvordan passer jeg på min yogamåtte?

Som udgangspunkt er det en god idé at vaske en yogamåtte med jævne mellemrum. Selvom din yogamåtte ikke umiddelbart virker beskidt, bliver den nemlig fyldt med hudrester, snavs og støv, uanset om du dyrker sveddryppende bikram-yoga eller mere afslappende hatha-yoga. 

Hvor ofte du skal gøre det, afhænger imidlertid af, hvilken type yoga du går til. Hot yoga kræver fx, at du vasker din yogamåtte efter hver træning, mens det for hatha-yoga er helt o.k., at der går måneder imellem.

Hvordan rengør jeg min yogamåtte?

Du kan købe et væld af renseprodukter til din yogamåtte, men du kan også sagtens lave dit eget. 

En enkel metode er at blande lidt opvaskemiddel med lunkent vand i en forstøver, som du bruger til at sprøjte sæbe-blandingen på yogamåtten. Lad det sidde et par minutter, og så tør efter med en fugtig klud, til alle sæberester er tørret væk. Sæberester kan nemlig gøre din yogamåtte glat. 

Vil du helt undgå sæbe, kan du også bruge en blanding af eddike og vand og evt. lidt æteriske olier, der ligesom eddike virker antibakterielt og samtidig får din yogamåtte til at dufte godt.

Tip: Lad din yogamåtte tørre helt efter vask, fx på en tørresnor eller en brusestang, inden du ruller den sammen. Så undgår du, at den bliver jordslået eller begynder at lugte. 

I FORM anbefaler:

TILBUD: Få din egen yogamåtte og træn, når det passer dig

En god, skridsikker yogamåtte er et must, hvis du vil stå stabilt i de ofte krævende yogastillinger. Men den er også genial til al anden hjemmetræning, da den er med til at sikre, at du rent faktisk får trænet. Lige nu kan du få til en komplet hjemmetræningspakke med både foam roller, træningselastik, redondo-bold og selvfølgelig din helt egen yogamåtte. Tjek den her!

Med din egen yogamåtte er det nemt lige at lave et par øvelser, når du har nogle ledige minutter. Lige nu kan du få en yogamåtte fra Active Fit med I FORMs store træningspakke, hvor du også får en træningselastik, redondo-bold og foam roller. Få det hele + 4 nr. af I FORM for kun 149,- + porto.

Derfor skal du have din egen yogamåtte

 • Du træner bedre – du kan måske nok lave yogaøvelser på et tæppe eller et liggeunderlag. Men en rigtig yogamåtte på max 1 cm's tykkelse er skridsikker og sikrer, at du står fast og får lavet øvelserne rigtigt.

 • Det er mere hygiejnisk – går du til yoga og bruger træningscentrets lånemåtter, ligger du med næsen nede i andre menneskers sved og hudrester. Og det er formentlig ikke specielt ofte, at lånemåtterne bliver vasket. Så er der rarere at have sin egen måtte med.

 • Du kan træne, når det passer dig – har du en yogamåtte derhjemme, kan du hurtigt lige hive den frem og lave et par øvelse, hvis du har 10 ledige minutter. Eller hvad med at lave nogle "sov godt"-yogaøvelser inden sengetid?

Få komplet pakke med udstyr til hjemmetræning med dit nye I FORM-abonnement. Kun 149 kr. + 49,50 kr. i porto.

Få træningspakke med yogamåtte til RABATPRIS

Lige nu kan du få en komplet træningspakke med det vigtigste udstyr til effektiv hjemmetræning med dit nye I FORM-abonnement til en rigtig god pris. Alt dette får du:

 • YOGAMÅTTE – helt uundværlig til hjemmetræning og og ikke mindst mere hygiejnisk end lånemåtterne i centret. God, skridsikker kvalitet fra Active Fit, 4 mm tyk, 60 x 173 cm, koksgrå.
 • REDONDO-BOLD – genial lille træningsbold, som gør dig i stand til at lave nogle af de mest effektive øvelser for mave og baller. Active Fit, 20 cm i diameter, pink.

 • TRÆNINGSELASTIK – lav nem, effektiv styrketræning UDEN vægte med denne elastik. Fra Active Fit, 15 x 200 cm, pink.

 • FOAM ROLLER – rul ømheden ud af kroppen. Skøn til fx ømme lår, baller og ryg. Solid kvalitet fra Active Fit, 15 x 30 cm, sort.

 • I FORM – Få nye træningsøvelser, ekspertråd og masser af inspiration til en sund og glad livsstil. De første 4 numre følger med i din træningspakke. Du kan herefter til enhver tid opsige dit abonnement.

 • Læs mere om træningspakken og hvordan du bruger udstyret
 • Læs mere om magasinet I FORM
 • Vil du ha' træningspakken?
  BESTIL NU – og spar 646 kroner!

  Værdi af træningspakken: 795 kr.
  Din pris: 149 kr.

  VIDEO: Alt det (og meget mere) kan du med din nye træningspakke

  Med træningspakken får du alt, hvad du har brug for, til at komme i form derhjemme: Fire vigtige træningsredskaber og magasinet I FORM – med øvelser, programmer og masser af inspiration. KØB TRÆNINGSPAKKEN HER – kun 149,- + porto.

  Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

  Måske er du interesseret i...

  I FORM anbefaler