TEST af yogamåtter – sådan vælger du den rette

En yogamåtte er et must, hvis du skal stå stabilt i de ofte krævende stillinger til yoga. Men hvad er det nu lige en yogamåtte skal kunne? Hvor stor skal den være? Og hvilket materiale skal du gå efter? Få svar på alt, du bør vide om det uundværlige træningsredskab her.

Kvinde, der ruller en yogamåtte sammen

YOGAMÅTTE Glad for yoga? Så skal du have din egen yogamåtte! Her får du hjælp til at vælge den rette.

© iStock

En god yogamåtte er en nødvendighed, hvis du skal stå stabilt i de ofte krævende yogastillinger. En yogamåtte er dog også god at have, selv hvis du ikke dyrker yoga. Den kan nemlig sagtens også bruges til andre ting, fx styrkeøvelser, pilates eller udstrækning efter løbeturen.

Men har du brug for din egen yogamåtte? Hvilken slags passer bedst til dig? Hvilke måtter sig bedst i test? Og er en billig model lige så god som en dyr? Få svar på alle dine spørgsmål her.

Guide til yogamåtter – test og tips

I FORM tester yogamåtter

Når du skal købe ny yogamåtte, er både tykkelse, materiale, længde og bredde vigtigt for, hvor let det er at komme ud i de krævende stillinger, og hvor meget du får ud af øvelserne.

I FORM tester løbende forskellige yogamåtter. Alle måtterne i vores test bliver afprøvet grundigt i mange forskellige stillinger: Lige fra hundestrækket til solhilsenen og krigeren. De bliver bedømt på mål, vægt, skridsikkerhed og komfort samt praktisk anvendelighed.

I FORM har testet disse 7 yogamåtter i 2022:

  • ecoYoga – Jute Yoga Mat
  • Athlecia – Palin Printed Yoga Mat
  • Goyogi – Yogamåtte naturgummi
  • Lululemon – Take Form Yoga Mat
  • Endurance – Yoga Mat 6mm
  • Casall – Yoga Mat Natural Cork 5mm
  • Moonchild – Stay Grounded Yoga Mat

Hvem blev vinder af vores test af yogamåtter? Og hvilken har vi kåret som bedste køb? Klik på "Download PDF her" herunder og se hele testen.

I FORM har testet disse 5 yogamåtter i 2018:

  • Casall – Yoga Mat Position 4 mm
  • Rebok – Yoga Mat 4 mm
  • Liforme – Love Mat
  • Abilica – Breathe YogaMat
  • Yogiraj – Allround Yoga Mat 4 mmCasall

Hvem blev vinder af vores test af yogamåtter? Og hvilken har vi kåret som bedste køb? Klik på "Download PDF her" herunder og se hele testen.

Test af yogamåtter 2017

Tjek også vores 2017 test af yogamåtter. Vores favorit her har en helt særlig funktion, der gjorde, at vi slet ikke var i tvivl, da vi skulle kåre en testvinder i vores test.

I FORM har testet disse 8 yogamåtter i 2017:

  • Ablica – Ablica ECO
  • Adidas – Adidas Yoga Mat 6 mm
  • Casal – Casall mat Nano grip 5 mm
  • Liforme – Liforme yoga mat
  • Manduka – Manduka Prolite
  • Moshi Moshi – Moshi Moshi Mind Yoga mat
  • Reebok – Reebok Mat 6 mm
  • Titan – Titan

Hvem blev vinder af vores test af yogamåtter? Og hvilken har vi kåret som bedste køb? Klik på "Download PDF her" herunder og se hele testen.

Hvorfor skal jeg købe min egen yogamåtte?

Ud over at du kan vælge en yogamåtte, der passer til dine behov, er det også klart mere hygiejnisk at have sit eget yoga-underlag. Du kan selvfølgelig altid låne en yogamåtte i dit fitnesscenter, men prøv at tænke på al den indtørrede sved og alle de døde hudceller, der hænger fast i måttens overflade fra de mange andre, der har brugt den før dig.

Har du din egen yogamåtte, har du også større kontrol med, hvor ofte den bliver rengjort. Behøver vi sige mere?

Hvad er forskellen på en yogamåtte og en træningsmåtte?

En yogamåtte er typisk tyndere end en klassisk træningsmåtte. Mens en standard yogamåtte er omkring 4 mm tyk, måler en træningsmåtte minimum 1 cm i tykkelsen.

Forskellen på de to underlag skyldes bl.a., at det kan være svært at holde balancen til yoga, hvis yogamåtten er for tyk. Omvendt er den klassiske træningsmåtte ofte tykkere, hvilket er godt til liggende øvelser (med eller uden belastning), hvor ryggen typisk har brug for mere beskyttelse.

Hvad er det særlige ved en rejse-yogamåtte?

Kan du ikke undvære hundestrækket, krigeren og kobraen, når du er på ferie, kan en rejseyogamåtte vise sig at blive et godt køb for dig. Med en tykkelse på omkring 1,5 mm er rejseudgaven ekstremt nem at folde sammen, så den passer i din håndbagage eller kuffert, og som bonus vejer den ofte under et kilo. Rejseversionen egner sig i øvrigt til at lægge oven på fitnesscenterets lånemåtter.

LÆS OGSÅ: Guide til det rigtige yogaudstyr

Hvad skal jeg holde øje med, når jeg køber en yogamåtte?

Skal du investere i en yogamåtte, er flere ting essentielle for, at du kan komme ud i de krævende stillinger til træning. Her har vi oplistet en række spørgsmål, du kan stille dig selv i jagten på et godt yoga-underlag.

Er yogamåttens overflade tilpas skridsikker?

Kontrollér yogamåttens tekstur, så hænder og fødder bliver, hvor de skal, i alle stillinger. Det er især vigtigt, hvis du har tendens til at svede meget til træning, så du ikke skøjter rundt undervejs.

Buler den?

Tjek, om yogamåtten har godt fat i underlaget. Enderne skal helst ligge klinet til gulvet og ikke bølge, da det kan være ret generende under en øvelse.

Er den behagelig at ligge på?

Prøv dig frem med liggende øvelser, hvor du masserer rygsøjlen eller øvelser, hvor du ligger på knæ. Så du finder ud af, om måttens tykkelse og hårdhed passer dig.

Er den praktisk?

Hvor meget vejer yogamåtten? Er den nem at rulle ud og pakke sammen efter brug? Medfølger der en snor, man kan binde om måtten? Og er der en praktisk bærestrop på, så du kan have den over skulderen til og fra træning? Tænk også over, hvad du skal bruge måtten til. Skal du udelukkende bruge din yogamåtte til hjemmetræning, gør det måske ikke noget, at den mangler et par praktiske detaljer.

Lugter den?

Nogle yogamåtter har tendens til at udsende en skarp dunst af plastik, der kan virke vældig forstyrrende, fx i forbindelse med øvelser, hvor ansigtet er meget i kontakt med underlaget.

Tip: Lugter din yogamåtte, kan du tørre overfladen med en fugtig klud, opvredet i lunkent vand. Hæng den derefter til tørre udendørs, dog ikke i direkte sollys, da farven ellers kan tage skade. Det vil få lugten til at aftage med tiden.

Har den et indbydende design?

Vælg en farve og/eller et mønster, som gør dig glad og giver dig lyst til at bruge yogamåtten. Husk på, at du kigger på din yoga-underlag mange gange i løbet af en træning.

Størrelse

En god tommelfingerregel er at gå efter en yogamåtte, der passer til din højde og drøjde. Generelt er det en fordel, hvis måtten er omkring 10-20 cm længere, end du er høj; så du opnår maksimal bevægelsesfrihed. Vær også opmærksom på, at nogle producenter tilbyder brede yoga-underlag. Genialt, hvis du fx har brede skuldre.

Hvor tyk skal en yogamåtte være?

En yogamåtte er typisk 4-6 mm tyk og er dermed kun halvt så tyk som den klassiske træningsmåtte. Det er en god tykkelse at gå efter – uanset hvilken type yoga du dyrker, og hvor meget du vejer.

Til yoga er det nemlig en fordel at være grounded i mere end én forstand. Hvis måtten er for tyk, fx som en almindelig træningsmåtte, mister du din føling med gulvet. Det gør det rigtigt svært at holde balancen i krævende stillinger – og tro os, dem skal du nok komme ud for.

Tykkere måtter er desuden typisk også tungere, og det er en ulempe, hvis du skal transportere din yogamåtte frem og tilbage fra centeret.

Har du rygproblemer eller dårlige knæ, kan du med fordel vælge en yogamåtte, der er 6 mm tyk frem for 4 mm, da den formentlig vil føles lidt blødere at ligge på.

Kvinde laver hundestrækket (down dog pose) på tynd yogamåtte

TYK YOGAMÅTTE? En yogamåtte skal være en del tyndere end en almindelig træningsmåtte – så står du bedre fast.

© iStock

Hvilket materiale skal jeg vælge til min yogamåtte?

De fleste yogamåtter er enten lavet af naturgummi eller PVC, en slags blød plast. PVC er et billigt at producere, og materialet holder længe. Dog er materialet ikke biologisk nedbrydeligt.

Fordelen ved yogamåtter lavet af naturgummi er, at overfladen er lettere porøs. Det leder sved og fugt væk fra underlagets overflade og giver super skridsikkerhed. Materialet er desuden særdeles slidstærkt og biologisk nedbrydeligt.

Er en billig yogamåtte lige så god som en dyr?

Prisen på en yogamåtte afhænger bl.a. af materiale og produktionsforhold, herunder hensyntagen til miljøet. En del måtter i den billige ende er udmærkede løsninger, når det kommer til skridsikkerhed og komfort. Dog er de ikke altid lige så miljørigtige som de dyrere varianter, ligesom du kan risikere, at de bliver slidt hurtigere op.

Mange gange kan det derfor det være en bedre investering på lang sigt, hvis du investerer i en kvalitetsprodukt. Det skyldes bl.a., at nogle af de dyrere måtter sælges med livsgaranti.

Hvordan passer jeg på min yogamåtte?

Som udgangspunkt er det en god idé at vaske en yogamåtte med jævne mellemrum. Selvom din måtte ikke umiddelbart virker beskidt, bliver den nemlig fyldt med hudrester, snavs og støv, uanset om du dyrker sveddryppende bikram-yoga eller mere afslappende hatha-yoga.

Hvor ofte du skal gøre det, afhænger imidlertid af, hvilken type yoga du går til. Hot yoga kræver fx, at du vasker måtten efter hver træning, mens det for hatha-yoga er helt o.k., at der går måneder imellem.

Rengøring

Du kan købe et væld af renseprodukter til din yogamåtte, men du kan også sagtens lave dit eget.

En enkel metode er at blande lidt opvaskemiddel med lunkent vand i en forstøver, som du bruger til at sprøjte sæbe-blandingen på måtten med. Lad det sidde et par minutter, og så tør efter med en fugtig klud, til alle sæberester er tørret væk. Sæberester kan nemlig gøre din måtten glat.

Vil du helt undgå sæbe, kan du også bruge en blanding af eddike og vand og evt. lidt æteriske olier, der ligesom eddike virker antibakterielt og samtidig får din yogamåtte til at dufte godt.

Tip: Lad din yogamåtte tørre helt efter vask, fx på en tørresnor eller en brusestang, inden du ruller den sammen. Så undgår du, at den bliver jordslået eller begynder at lugte.