Har du svært ved at tage dig sammen til en tur i fitnesscenteret eller løbeskoene? Fortvivl ej. Du kan sagtens holde dig i form ved at gå. En skridttæller kan være lige det, der skal til for at holde dig til ilden. Se her, hvordan du vælger den rette skridttæller – og får mest ud af den.
En skridttæller tæller hvert et skridt, du tager i løbet af dagen – en simpel lille funktion, der kan få en kæmpe betydning for din sundhed. Se her, hvad du kan få ud af en skridttæller, hvordan du bruger den – og få hjælp til at vælge den rette skridttæller.
Hver eneste gang du rejser dig og går et par skridt, er det "gratis" motion. Når du går ud for at lave kaffe på jobbet. Når du står af bussen og går de sidste skridt mod din bopæl. Når du går ned og handler i supermarkedet. Alt tæller i motionsregnskabet og ved at trave ivrigt derudad, kan du faktisk sikre dig nok daglig aktivitet til at holde dig sund og slank – helt uden at knokle løs i fitnesscenteret.
Desværre risikerer du nemt at snyde dig selv for mange skønne skridt, hvis din hverdag mest består af stillesiddende aktiviteter som bilture, kontorjob og sofahygge om aftenen.
Her kan din redning være en skridttæller, den lille elektroniske dims som enkelt og diskret motiverer dig til at gå langt mere i hverdagen.
En skridttæller er din genvej til mere motion
Undersøgelser viser, at brug af skridttæller får folk til at gå og bevæge sig mere hver dag, og at folk, der bruger en skridttæller har lavere BMI og blodtryk, end folk, der ikke bruger skridttæller. I løbet af dagen kan du nemlig med et hurtigt kig på skridttælleren nemt holde øje med, hvor meget du har gået, og hvor tæt du er på at nå dit mål.
Det vil uden tvivl give din motivation et ordentlig boost og fyre op for dit indre konkurrencemenneske. Pludselig bliver du den, der frivilligt henter kaffe til kollegerne, lufter hunden derhjemme eller spontant snupper en aftentur rundt om blokken for liiige at nå dagens sidste 1.000 skridt.
HVILKEN TYPE SKRIDTTÆLLER? Der er nok at vælge imellem – fra den klassiske skridttæller til en skridttæller app på din mobil.
Hvilken skridttæller skal jeg vælge?
En skridttæller er en helt perfekt genvej til mere motion i dagligdagen, men spørgsmålet er: Hvilken slags skridttæller skal du gå efter? Der findes nemlig mange forskellige typer skridttællere med hver deres fordele. Her er de fire mest almindelige typer skridttællere.
Hvis du kun er interesseret i få info om dine skridt, er den klassiske skridttæller en god og forholdsvis billig løsning. Dens primære funktion er netop at måle dine skridt, og den kan bæres mange forskellige steder, fx i lommen eller i buksekanten, hvor du har mulighed for at gemme den lidt væk.
Den er typisk meget lille, vejer kun ganske få gram og er super nem at betjene. Du kan dog ikke bruge den til at tracke fx cykling, roning, styrketræning eller svømning, ligesom den ikke måler intensiteten af din gåtur – altså din puls.
Aktivitetsarmbånd med indbygget skridttæller-funktion – også kaldet trackere – har for alvor vundet frem de senere år. Med et armbånd får du en smart skridttæller indpakket i et diskret design, som du kan tilpasse dit daglige outfit.
Armbåndet har oftest et lille display med kun de allermest nødvendige informationer, og her kan du let og hurtigt aflæse dine daglige skridt. Vil du have uddybet tallene skal du i reglen ind i en tilhørende app.
Vil du gå all-in med din skridttælling og kombinere den med et hav af andre oplysninger om din daglige aktivitet og træning, kan det være værd at investere i et sportsur. Urene er typisk mere avancerede end aktivitetsarmbånd med skridttæller, og du får en del mere information blot ved at kigge på displayet.
Udover at tælle dine skridt kan nogle ure fx også vise sms’er fra mobilen og info om, hvem der ringer til dig. Typisk er urene dog også relativt dyre.
Du kan downloade et utal af forskellige skridttæller apps til din mobil, hvilket er en nem og billig vej til at måle skridt, da den ikke kræver nogen ekstra dimser om håndleddet eller i bæltet, men udelukkende bruger den teknologi, der er indbygget i telefonen.
Dog er den helt store ulempe, at du hele tiden skal have telefonen på dig for at være sikker på at registrere al bevægelse. Den er ofte heller ikke helt præcis, da den fx kan registrere bumlen i bilen som skridt.
I FORM tester løbende aktivitetsarmbånd og aktivitetsure med skridttæller-funktion. Når vi tester, opdaterer vi med den nyeste software og parre dem med den medfølgende app til mobilen. Derefter tester vi dem både under træning og i hverdagen for at teste skærm, betjening og funktioner.
Det skal du holde øje med, når du køber aktivitetstracker med skridttæller
Pasformen – kan være altafgørende for, hvor meget du får ud af måleren, da skridttælleren kun virker motiverende, når du rent faktisk har den på og den tæller dine skridt.
Skærmen – skal være nem at aflæse. Gå efter en skærm, der kan lyse, så du også kan se den i mørke, men som ikke lyser konstant og dermed generer din søvn.
Designet – skal passe til din personlige stil, da du får mest ud af aktivitetsarmbåndet, hvis du bærer det mere eller mindre hele tiden.
Batterilevetiden – skal passe til dit behov, så tjek, hvor ofte trackeren skal lades op.
Remmen – skal kunne indstilles og være nem at rengøre, da der kan samle sig mange bakterier her.
Et aktivitetsur er ikke bare et godt redskab til at komme i gang med en sundere livsstil. Det kan også holde dig til ilden med din træning. Men hvor meget skal det kunne? Vi har testet ni modeller – fra de simple til de avancerede.
I FORM har testet disse 9 aktivitetsure i 2020:
Simple modeller
Samsung aktivitetsur – Galaxy Fit
Huawei aktivitetsur – Band 3 Pro
Sportsbuddy aktivitetsur – Veryfit V1
Mellem-avancerede modeller
Withing aktivitetsur – Steel HR Sport
Polar aktivitetsur – Ignite
Fitbit aktivitetsur – Versa 2
Avancerede modeller
Suunto aktivitetsur – Suunto 5
Garmin aktivitetsur – Fenix 6S Pro
Samsung aktivitetsur – Galaxy Watch Active 2
Hvem blev vinder af vores test af aktivitetsure? Klik på "Download PDF" herunder og se hele testen.
Et aktivitetsur eller aktivitetsarmbånd motiverer til mere motion i hverdagen. Så enkelt er det. Det kan vi skrive under på efter at have gået med seks af dem i mere end 750 timer for at finde det absolut bedste. Der er ure til både den lille og store pengepung, så du kan helt sikkert finde et aktivitetsur, der passer til dig.
I FORM tester aktivitetsure / aktivitetsarmbånd med skridttæller
Et aktivitetsarmbånd eller aktivitetsur kan være lige det, der skal til for at komme i mål med de daglige skridt eller drømmevægten. Men udvalget kan tage pippet fra enhver. Derfor har vi testet et udpluk i både budget- og luksusklassen, så du kan finde et armbånd, der passer til lige dit behov.
I FORM har testet disse 8 aktivitetsarmbånd med skridttæller i 2018:
TomTom aktivitetsarmbånd med skridttæller – TomTom Touch Cardio
Garmin aktivitetsarmbånd med skridttæller – Garmin Vivofit 3
Fitbit aktivitetsarmbånd med skridttæller – Fitbit Charge 2
Polar aktivitetsarmbånd med skridttæller – Polar A370 Fitness Tracker
TomTom aktivitetsarmbånd med skridttæller – TomTom Spark 3 Cardio
Samsung aktivitetsarmbånd med skridttæller – Samsung Gear Fit2
Garmin aktivitetsarmbånd med skridttæller – Vivosmart 3
Samsung aktivitetsarmbånd med skridttæller – Samsung gear Fit2 Pro
Hvem blev vinder af vores test af aktivitetsarmbånd med skridttæller? Og hvilken har vi kåret som bedste køb? Klik på "Download PDF" herunder og se hele testen.
I FORM tester aktivitetsarmbånd / aktivitetsure med skridttæller
Når du skal købe et aktivitetsarmbånd skal du både kigge efter design, funktioner, komfort samt hvor nemt, det er at betjene. Det har vi gjort i denne test af aktivitetsarmbånd, som udover skridttæller-funktion også rummer en række andre funktioner, her i blandt søvnmåling, puls og tilbagelagt distance.
I FORM har testet 8 forskellige aktivitetsarmbånd i 2017. Vi har testet markedets relevante modeller og opdateret armbåndene til den nyeste software og parret dem med den tilhørende app til smartphone. Derefter har vi løbet, cyklet og gået med armbåndene for at teste skærm, betjening og funktioner.
I FORM har testet disse 8 aktivitetsarmbånd med skridttæller:
Beurer aktivitetsarmbånd med skridttæller – Beurer AS 80
Fitbit aktivitetsarmbånd med skridttæller – Fitbit Charge 2
Garmin aktivitetsarmbånd med skridttæller – Garmin Vivo Fit 3
Garmin aktivitetsarmbånd med skridttæller – Garmin Vivosmart HR+
Idomove aktivitetsarmbånd med skridttæller – Idomove GO Pulse
Polar aktivitetsarmbånd med skridttæller – Polar A360
Samsung aktivitetsarmbånd med skridttæller – Samsung Gear Fit2
TomTom aktivitetsarmbånd med skridttæller – TomTom Touch
Hvem blev vinder af vores test af aktivitetsarmbånd med skridttæller? Og hvilken har vi kåret som bedste køb? Klik på "Download PDF" herunder og se hele testen.
EN SKRIDTTÆLLER VIRKER! Hvis du bruger lidt tid på at lære din skridttæller at kende og sætter dig realistiske mål, er der gode chancer for, at du vil få motioneret mere.
For at få så præcis en måling som muligt, er det vigtigt, at du har din skridttæller på i så mange af døgnets vågne timer som muligt.
Desuden viser undersøgelser, at skridttællere fungerer mest præcist, når man bærer dem på kroppen, fx ved hoften eller om håndleddet, i stedet for fx i tasken.
Undersøgelser har vist, at man får allerstørst effekt af sin skridttæller, hvis man sætter sig et mål, som fx at gå 7.000 eller 10.000 skridt om dagen. Det dog vigtig, at du ikke sætter dit mål før højt og fx går efter de klassiske 10.000 skridt fra dag 1, hvis du ikke er vant til at motionere så meget i forvejen. Hvis du sætter dit første mål for højt, risikerer du nemt, at du ikke når målet – og det nederlag virker demotiverende på de fleste.
Prøv i stedet at følge denne guide til at få mest ud af din skridttæller:
1. Få styr på din skridttæller
Start med at sætte dig ind i din skridttæller eller dit aktivitetsur og den app, der evt. følger med, så du ved præcis, hvordan den virker, hvor og hvordan du skal bære den, for at den tæller mest præcist, hvordan du synkroniserer med app'en, hvad app'en kan osv. Den tid er godt givet ud.
2. Få styr på dig selv
Sørg for at gå med skridttælleren hele tiden – hver dag. I den første uges tid skal du IKKE lave om på dine daglige rutiner. Målet er, at du skal finde ud af, hvor meget du plejer at gå normalt – altså før du fik en skridttæller. Så lad være med at gå en aftentur for at få nogle ekstra skidt i tælleren, hvis det ikke er noget, du plejer at gøre.
Noter dine daglige skridt ned, hvis din skridttæller ikke er i stand til at huske dem selv.
3. Indtast et realistisk mål i din skridttæller
Kig på dine skridt efter den første uge. Sæt dig nu et mål om, at du vil gå fx 15-20 % mere, end du plejer. Hvis du normalt går ca. 4.000 skridt om dagen, så sæt dig et mål, der ligger mellem 4.600 og 4.800 daglige skridt. Går du normalt 6.000 skridt, kan dit mål være at nå op på 6.900 eller 7.200 skridt.
Hvis du kan indtaste målet i din skridttæller, så gør det. Det giver ekstra motivation at kunne følge med i, hvor langt du er fra din skridt-mål.
Hold nu øje med din skridttæller i løbet af dagen, og sørg hele tiden for at lægge aktiviteter ind, der giver lidt flere skridt på kontoen – og læg en god gåtur ind, hvis det er nødvendigt for at nå dit mål.
4. Juster målet – og bliv ved med at gå!
Når der er gået 1-2 uger, hvor du har nået dit mål, så sæt det stille og roligt op uge for uge. 10.000 daglige skridt i skridttælleren er et perfekt mål, hvis du vil opnå optimal sundhed. Husk at andre motionsformer (fx cykling) kan tælle med.
Eksperter anbefaler, at du tager minimum 10.000 skridt om dagen, hvis du vil holde dig sund og rask ved at gå. Oprindeligt stammer tallet fra Japan, hvor det var et slogan for skridttællere, der blev brugt i forbindelse med OL i Tokyo i tresserne.
Efterfølgende har man lavet forsøg med de 10.000 skridt og fundet frem til, at det er et rigtigt godt mål for, hvor meget bevægelse der kræves for at holde sig sund.
Hvad svarer 10.000 skridt til?
Du tager cirka 1.300 skridt for hver kilometer, du går. Så 10.000 skridt svarer til 7-8 km.
Hvis dit mål er at tabe dig alene ved at gå, skal du have din skridttæller op i omegnen af 16.000 skridt om dagen.
Men husk, at hvert eneste skridt, du tager, er sundt for din krop – og meget sundere end at sidde i sofaen. Så fortvivl ikke, hvis du ikke får skridttælleren op på de 10.000 skridt. 1.000 skridt er langt sundere end nul. Og husk også, at anden fysisk aktivitet, som cykling, rengøring, løb eller dans også tæller med i det samlede regnskab.
Hjælp, jeg har ikke fået nok skridt i skridttælleren!
Så tak – din skridttæller brokker sig, fordi du ikke har gået nok og klokken nærmer sig aften, så hvad gør du nu?
Tag et par ture op og ned ad trapperne derhjemme eller på jobbet
Tag en omvej til printeren, toilettet eller kaffemaskinen
Gå hjem fra arbejde
Gå til indkøb og ærinder
Lav café-aftalen med veninden om til en walk´n talk
Hvordan måler og indstiller jeg min skridtlængde i en skridttæller?
De fleste skridttællere fungerer ved at regne med en standard skridtlængde. Hvis der er muligt med din skridttæller, kan du få en mere præcis måling ved at indstille skridttælleren til din helt personlige skridtlængde.
Din skridtlængde finder du ved at gøre følgende:
Find et stykke relativt blødt underlag.
Lav et lille hul i jorden med din hæl.
Gå ti skridt frem, og lav et nyt hul med hælen.
Herefter måler du afstanden mellem de to huller og dividerer med 10. Så har du din personlige skridtlængde.
Skridtlængden lægger du ind i din skridttæller ved at bruge den medfølgende vejledning til din måler.