7 veje til at holde hjernen frisk

Hjernen er en muskel, der på ét punkt minder om alle andre: Hvis den ikke blive udfordret, bliver den doven og slap. Med disse råd kan du sætte den på arbejde, så den holder sig skarp i flere år.

En kvinde på cykel. Hun laver hjernegymnastik for at undgå demens.

HJERNEGYMNASTIK Brug den anden hånd, end du plejer. Eller tag en ny rute hjem fra job. Det er eksempler på, hvordan du holder de små grå

© iStock

Det er ikke nok at lave krydsord den ene gang om året, du ligger i en strandseng og holder sommerferie. Der skal mere til at holde de små grå i gang oppe under issen.

Hjernen skal nemlig holdes i gang med alle de særlige funktioner, den er udstyret med.

Retningssans, hukommelse, forestillingsevne og koncentration er bare nogle af dem. Og træner du dem ikke, så sygner de hen og bliver en slap skygge af sig selv.

Heldigvis har neuropsykolog Lone Vesterager Martinus samlet en god håndfuld råd, der kommer spektret godt rundt.

Præcis som du ville træne hele kroppen i fitnesscentret – her er det bare hjernen, der er i gymnastiksalen.

God fornøjelse.

7 veje til at holde din hjerne frisk gennem hele livet

Hjernen er en muskel, der på ét punkt minder om alle andre: Hvis den ikke blive udfordret, bliver den doven og slap. Med disse råd kan du sætte den på arbejde, så den holder sig skarp i flere år.

Husk indkøbslisten i hovedet

Det mest nærliggende at gøre for at huske, hvad du skal købe i supermarkedet, er at skrive en liste. Men det får hjernen ingen træning ud af. Det gør den til gengæld, hvis du danner indre billeder, der samler dine indkøb. Skal du fx købe toiletpapir, bananer og mælk, så forestil dig en banan stukket ind i rullen og med mælk hældt ud over, så toiletpapiret er helt sjasket. Jo mere underligt billedet er, des nemmere vil det være at huske.

Brug den modsatte hånd

Er du højrehåndet, har du garanteret aldrig prøvet at smøre en mad med venstre, vel? Ved det simple greb vil du aktivere de motoriske hjerneceller, der styrer “den forkerte” hånds finmotorik. Tag gerne en grillhandske på den dominerende hånd, så du ikke automatisk kommer til at bruge den vante hånd. Og så er det en god idé at begynde med fx at røre i en gryde frem for at lægge mascara ...

Quiz med hjernen

Forestil dig en verden uden Google, hvor du skal ræsonnere dig frem til svar. Det er som en lille quiz, hvor hjernens belønningscenter vil frydes, når svaret dukker op. Du kan fx gætte dig til, hvilken fugl du kan høre kvidre i haven – og få svaret på appen Kvitromat, der kan afsløre arten ud fra en lydbid. Eller du kan få dem, du spiser sammen med, til at gætte ingredienserne, der er brugt i maden. Gerne med bind for øjnene.

Vælg en ny rute

Hjernen vil gerne økonomisere med sine kræfter, så den vil automatisk vælge den kendte rute hver gang, fx til job. Prøv bevidst at tage en ny rute, så du skal tænke dig til, hvornår du skal dreje for at havne på rette destination. Det vil træne din rum- og retningssans – medmindre du snyder og bruger GPS!

Spis din hjerne sund

Fundamentet skal være i orden, for at hjernen trives. Så tænk over, hvilken energi du tilfører den. En næringsrig kost kan bidrage til et højt kognitivt niveau og ifølge forskning muligvis nedsætte risikoen for demens. Hjernemad indeholder omega-3, jern, C-vitamin og aminosyrer. Det kan fx være broccoli, nødder, mørke bær, spinat, tomater, bananer, æg og fede fisk.

Sov 6-8 timer i døgnet

Det er veldokumenteret, at ordentlig søvn har stor betydning for dannelsen af nye hjerneceller og dermed hjernens funktion og chancer for at modstå demens. Så gør, hvad du kan, for at prioritere god nattesøvn. Volder det problemer, kan det måske hjælpe at lytte til naturlyde, meditationsmusik eller at lave en kropsscanning.

Lav sudoku og krydsogtværs

Beholder på 6 bogstaver, der begynder med f? “Flaske”, selvfølgelig! De små grå har det som grise i en mudderpøl, når de får lov at bokse med ordpuslerier. Eller taløvelser som sudoku. Bare du husker at vælge opgaver, der er svære nok. Det skal gøre lidt ondt og tage tid, men så får du til gengæld også styrket både koncentrationsevnen og ordforrådet.