De 10 mest almindelige søvnproblemer

Søvnløshed og dårlig nattesøvn er hverdagskost for rigtigt mange danskere. Vi har listet de 10 mest almindelige årsager til søvnproblemer, samt hvordan du løser dem og finder vej til drømmeland.

Søvnproblemer

Søvnproblem nr 1: Du frygter søvnløsheden

Er du først kommet ind i en stime med dårlig nattesøvn, kan du nemt komme til at spænde ben for nattesøvnen, fordi du frygter ikke at kunne falde i søvn. Træk vejret dybt og benyt dig af dette trick, så sover du på et minut.

Søvnproblem nr 2: Du grubler over dagens problemer om natten

Stress over arbejdet, knas i parforholdet eller problemer med økonomien er ikke ting, der sender dig trygt i drømmeland tværtimod. Se, hvordan du får styr på tankerne inden sengetid.

Søvnproblem nr 3: Du går i seng, før du er søvnig

Hvis du går seng, før du egentlig er sengeklar, risikerer du at vende og dreje dig så længe, at du får svært ved at lade søvnen indfinde sig. Kniber det med at komme ordenligt tid i seng, kan dette trick hjælpe dig med at blive søvnig nok til du skal til køjs.

Søvnproblem nr 4: Du bliver liggende i sengen, selvom du ikke kan sove

Stå op, hvis du ikke kan falde i søvn i stedet for at fokusere på din manglende søvn. Foretag dig noget kedeligt som at lægge tøj frem til dagen efter og prøv så at gå i seng igen efter lidt tid.

Søvnproblem nr 5: Du står op på forskellige tidspunker og sover i løbet af dagen

Hvis du vil sove ordentlig om natten, skal du passe din døgnrytme. Når du skifter sengetid og morgenvækning flere dage i træk, forvirrer du din krop, og det går ud over din søvn. Se, hvordan du med få ændringer i din hverdag kan sove godt hver nat og få en god rutine.

Det er individuelt, hvor mange timers søvn vi hver især har behov for. Så tjek her, hvor meget søvn netop DU har brug for.

Søvnproblem nr 6: Du dyrker motion for sent på aftenen.

For mange passer det bedre ind i hverdagen at lægge træningen, efter arbejdsdagen er slut og børnene er puttet, men du risikerer at ligge søvnløs, hvis du træner senere end 4 timer før sengetid. Du kan i stedet begynde at træne om morgenen, når først du får styr på dine søvnproblemer, bliver det ikke så svært at stå op. Find den rette morgentræning til dig.

Søvnproblem nr 7: Du drikker kaffe, te eller cola om aftenen

Det siger næsten sig selv, at hvis kaffe er med til at gøre dig frisk om morgenen, er det nok ikke det bedste at drikke før sengetid, men faktisk bør du også holde dig fra drikke som te og cola om aftenen, da de også indeholder koffein. Se hvor sent på dagen, du kan drikke din sidste kop kaffe.

Søvnproblem nr 8: Du går sulten i seng

Det er ikke nemt at falde i søvn, hvis din mave knurrer højlydt. Det gælder dog om at tænke sig om, inden du lister ud i køkkenet efter lidt natmad, da visse madvarer faktisk forværrer din søvnløshed. Se, hvad du skal spise for at sove godt

Søvnproblem nr 9: Du bruger alkohol som sovemedicin

Alkohol gør dig muligvis dejligt søvnig, men det er en stakket glæde. Alkoholen gør nemlig din nattesøvn mere overfladisk og forhindrer dig dermed i at restituere ordentligt, så lad rødvinen stå, hvis du gerne vil sove godt. Læs hvilke 3 ting, der virker langt bedre end alkohol

Søvnproblem nr 10: Du bruger sovemedicin regelmæssigt

Ligesom med rødvinen kan det være fristende at ty til sovemedicinen, når det kniber med søvnen, men du behøver faktisk ikke gå i medicinskabet, hvis du gerne vil have en ordentlig nats søvn. Prøv i stedet disse 6 yogaøvelser, som får dig til at sove som et barn.