8 byttehandler, der sikrer dig en perfekt nattesøvn

Du kan vende søvnbesvær til søvn i verdensklasse med simple ændringer i løbet af din dag.

Billede af kvinde, der sover trygt og fredfyldt.

Tager du de rigtige beslutninger i løbet af dagen, kan det gøre underværker for din søvn.

© iStock

Er du en af dem, der ikke går ud som et lys, så snart hovedet rammer puden om aftenen, kan det være, fordi du træffer nogle valg i løbet af din dag, som påvirker din søvn negativt. Se her, hvilke byttehandler du kan lave i løbet af dagen, som kan sikre dig en god nattesøvn.

1. byttehandel – kl. 7:

Byt varierende opvågningstidspunkter ud med faste opvågningstidspunkter

Når du varierer tidspunktet, hvor du står op, forstyrrer du dit indre ur på samme måde, som når du har jetlag. Gør det derfor til en vane at stå op på samme tidspunkt hver dag – også i weekenden, og når du er kommet sent i seng.

2. byttehandel – kl. 13:

Byt kaffepausen ud med en gåtur

Hvis du er som de fleste af os, tager du formentlig en kaffepause, når du har brug for et break i løbet af dagen. Men faktisk er det bedre at bruge pausen på at gå en tur i frisk luft og dagslys. Når du får nok dagslys i løbet af dagen, hjælper du dit indre ur med at holde styr på, hvor i døgncyklussen du befinder dig. Hvorimod kaffe med koffein sætter gang i adrenalinen, som ikke gør noget godt for din søvn, og derfor er det bedst at holde sig fra den efter frokost.

3. byttehandel – kl. 16:

Byt aftentræning ud med eftermiddagstræning

Træn tidligt på dagen – for eksempel direkte efter arbejde – fremfor om aftenen. Så kan din kropstemperatur nå at falde inden sengetid, og det giver en bedre søvn.

4. byttehandel – kl. 18:

Byt tung aftensmad ud med let aftensmad

For meget og for fed mad sætter din krop på overarbejde, og det kan holde dig vågen, så tænk over at spise let aftensmad, og stop, når du er mæt.

5. byttehandel – kl. 19:

Byt tv-kiggeri i sengen ud med tv-kiggeri i sofaen

Hvis du ofte bruger din seng til ting, som du lige så godt kunne gøre i sofaen eller ved dit spisebord – for eksempel hvis du ser tv eller skriver på computer, kan din krop begynde at forbinde sengen med et sted, hvor du er vågen, og det kan gøre det sværere at falde i søvn.

6. byttehandel ­– kl. 20:

Byt chokolade ud med kirsebær

Chokolade indeholder koffein, mens kirsebær indeholder melatonin. Det første er opkvikkende, og det andet er søvndyssende. Derfor er kirsebær en langt bedre aftensnack.

7. byttehandel – kl. 21:

Byt alkohol ud med mælk

Selvom du kan føle dig afslappet af at drikke alkohol til aftenhyggen, forstyrrer alkoholen din nattesøvn. Derimod indeholder mælk stoffet tryptofan, som hjernen omdanner til det beroligende stof melatonin.

8. byttehandel – kl. 23:

Byt telefonen ud med en bog

Det blå lys fra din telefon, tablet eller computer minder om dagslys, og derfor trigger det din hjerne, hvis du bliver udsat for det inden sengetid. En stille stund med en bog får dig derimod til at slappe af og blive træt.

LÆS OGSÅ: Baldrian hjælper søvnen på vej