Kvinde med stort ur og kaffekop

Kaffe om aftenen rykker ved dit indre ur, så du bliver senere søvnig end normalt. 

© Colourbox

Så sent kan du drikke dagens sidste kop kaffe

Du drikker med GARANTI din kaffe for sent! Se, hvor mange minutters søvn, det egentlig stjæler fra dig!

18. marts 2016 af Anja Bruneskjold

Vi elsker kaffe! Og vi kan næsten ikke holde os vågne uden de obligatoriske skud koffein, vi dagligt fylder os med. Men har du tænkt over, hvor ofte du kommer til at drikke kaffe lidt for tæt på sengetid? Og holder du styr på, HVOR tæt på sengetid?

Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvornår du tager dagens sidste tår kaffe. En gruppe forskere har testet, hvor meget koffeinen i kaffe rent faktisk påvirker vores døgnrytme. Og studiet viser, at det er en dårlig ide at drikke kaffe så sent som tre timer før sengetid.

Forskerne fandt blandt andet ud af, at koffein skubber til dit indre ur og derved rykker på de tidspunkter, hvor du normalt ville blive træt om aftenen og vågne om morgenen. Drikker du fx en dobbelt espresso tre timer inden sengetid, får du en mængde koffein, der forsinker dit indre ur og altså gør dig søvnig 40 minutter senere, end hvis du ikke havde fået koffein.

LÆS OGSÅ: Alt du bør vide om koffein 

Samtidig vil du også få sværere ved at komme op om morgenen. Og du vil højst sandsynligt være mere tilbøjelig til at drikke endnu mere kaffe i løbet af dagen for at kompensere for den manglende søvn.

Det er dog ikke kun kaffen, der påvirker dit indre ur. Studiet viste også, at lys i soveværelset vil påvirke dig sådan, at du ikke føler dig nær så søvnig, som du måske i virkeligheden er. Og kombineret med kaffe kan det faktisk påvirke døgnrytmen med 105 minutter.

Det er altså en god idé at sørge for, dit soveværelse er helt mørkt, når du skal sove - OG holde dig fra kaffe om aftenen. Studiet her kiggede på kaffe indtaget tre timer før sengetid, men andre studier anbefaler, at du stopper med de sorte dråber allerede kl. 17.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: