Der skal mere til end en forstuvet tommelfinger, før det er relevant at få tid på en idrætsmedicinsk klinik. Her bliver du modtaget af speciallæger med mere end 13 års uddannelse at læne sig opad, når de skal stille diagnoser og henvise til behandling.
Klinikkerne finder du både i privat og offentligt regi. Vil du have mere at vide om behandlingen og dens relevans for din skade, gennemgår vi her idrætsmedicinsk behandling fra A til Z.
Idrætsmedicinsk klinik
Idrætsmedicineren undersøger din bevægelighed og styrke i en skadet kropsdel, ofte ved også at bruge ultralydsscanning.
Hvad har de lært?
Idrætsmedicinske klinikker er ledet af højtuddannede speciallæger med idrætsmedicinsk baggrund. En idrætsmedicinsk klinik kan også have andre faggrupper, fx fysioterapeuter, ansat som et supplement.
Hvad er det?
En idrætsmedicinsk klinik – privat eller offentlig – tilbyder diagnose, behandling og genoptræningsprogrammer på et højt lægefagligt niveau. Der kan anvendes røntgen og ultralydsscanning samt bruges blokader til at lindre smerter. Du får en samlet plan for den videre behandling og genoptræning, og lægerne kan henvise til kirurgi eller andre relevante lægespecialer.
Hvornår er behandleren relevant?
Hvis skaden er kompleks, meget alvorlig eller uden en åbenlys diagnose, kan en idrætsmedicinsk klinik være relevant. Her kan lægerne tage hånd om alle former for alvorligere skader.
Hvordan stiller behandleren en diagnose?
En idrætsmedicinsk klinik har typisk de nødvendige værktøjer til at stille en diagnose, og ellers kan de henvise til det. Diagnosen stilles ved en lægeundersøgelse, granskning af sygehistorien og evt. billeddiagnostik, fx ultralydsscanning, røntgen eller MR-scanning.
Hvordan foregår behandlingen?
Behandlingen afhænger af skadens art og omfang. Der kan gives medicinsk behandling, fx en blokade, til smertelindring. En behandling på en idrætsmedicinsk klinik vil dog også fokusere på at give dig en aktiv genoptræningsplan.
Typisk antal behandlinger?
Meget varierende – men helt ned til et enkelt besøg. Fokus vil ofte være på diagnosen og genoptræningsplanen, og derfor er antallet af behandlinger eller besøg på en idrætsklinik typisk få.
Efter behandlingen?
Du kommer som regel hjem med en genoptræningsplan, som du skal følge for at blive fit for fight hurtigst muligt.
Hvad er prisniveauet?
Gratis efter henvisning til offentlig klinik. På de private klinikker koster første besøg ofte ca. 2.000 kr.
Kræves der en henvisning?
Din egen læge kan henvise til en offentlig idrætsmedicinsk klinik. Private klinikker kan du frit besøge mod betaling – evt. med tilskud fra privat sundhedsforsikring.
Hvor finder jeg en behandling?
På Dansk Idrætsmedicinsk Selskabs hjemmeside, Sportsmedicin.dk, er der en liste over offentlige idrætsklinikker. Private klinikker og -hospitaler i dit område kan du finde på nettet.