Sådan behandler en osteopat skader

Når et led sidder fast eller bevæger sig forkert, skal du muligvis have fat i knogledoktoren. Få svar på, om en osteopat kan hjælpe dig tilbage i god form.

En midaldrende kvinde ligger på en briks og bliver masseret af en osteopat for at behandle en skade.

OSTEOPAT - En midaldrende kvinde ligger på en briks og bliver masseret af en osteopat for at behandle en skade.

© iStock

‘Osteon’ betyder knogle og ‘pathos’ betyder lidelse. Men at forstå ostepatens arbejde som et, der udelukkende fokuserer på knoglerne, er forsimplet. Osteopaten behandler derfor ikke kun rygsøjlen, led, muskler og bindevæv, men kan også hjælpe mennesker med fx vejrtræknings- og fordøjelsesbesvær, smerter i underlivet og kolik hos spædbørn.

Vil du have mere at vide om behandlingen og dens relevans for lige dit problem, får du forhåbentlig svar på dine spørgsmål her, hvor vi gennemgår osteopatens metode fra A til Z.

Osteopati

Osteopaten manipulerer og mobiliserer leddene med hænderne for at rette dem op og dermed hjælpe kroppen til at hele sig selv.

Hvad har de lært?

For at blive medlem af Danske Osteopater skal osteopati enten læses som deltidsuddannelse, forudsat at du er læge, fysioterapeut eller lignende, eller som fuldtidsstudie på anerkendte udenlandske skoler, bl.a. i Norge.

Hvad er det?

Osteopati er en internationalt anerkendt behandlingsform, baseret på fag som anatomi, neurologi, fysiologi og biomekanik. Osteopaten ser kroppen som en helhed, hvor de forskellige dele af kroppen påvirker hinanden. Osteopaten ser “bag om symptomerne” og undersøger årsagen til, at skader og smerter opstår. En dysfunktion i bækkenet kan fx være årsag til dit løberknæ.

Hvornår er behandleren relevant?

Osteopati er relevant, når et led sidder fast eller bevæger sig forkert – både akutte skader og overbelastningsskader. Osteopater kan behandle alle typer idrætsskader – fra løberknæ til skinnebensbetændelse – samt rette op på dysfunktionen, så skaden ikke kommer igen.

Hvordan stiller behandleren en diagnose?

En osteopat er uddannet til at tage stilling til, om osteopati kan hjælpe dig, eller om du skal videre til læge eller anden specialist. Osteo­paten vil sætte sig grundigt ind i din sygdoms- eller skadehistorie og derudover benytte sig af manuelle teknikker til at finde ud af, hvad der er galt.

Hvordan foregår behandlingen?

Osteopaten bruger alene hænderne som redskab. Hun benytter sig af mange forskellige teknikker, afhængigt af skaden, bl.a. stræk-, manipulations- og mobiliseringsteknikker samt behandling af bindevævet. Behandlingen har typisk fokus på at fjerne blokeringer og forbedre leddenes funktion.

Typisk antal behandlinger?

Meget varieret. Internationale undersøgelser viser, at patienter ofte oplever en god effekt efter 4-6 behandlinger. Nogle gange allerede efter 1-2 behandlinger.

Efter behandlingen?

Osteopatens behandlingsplan kan, ud over behandling i klinikken, omfatte simple øvelser til hjemmebrug samt basale anbefalinger til kost- og livsstilsændringer.

Hvad er prisniveauet?

Meget varieret. Tjek den enkelte behandlers hjemmeside. Ca. fra 600 kr. og opefter.

Kræves der en henvisning?

Du kan frit opsøge en osteopat. Henvisning fås ikke. Nogle sundhedsforsikringer giver tilskud til behandlingen, bl.a. “danmark”, der dog kun giver til én første behandling.

Hvor finder jeg en behandling?

Alle medlemmer, der er godkendt af Danske Osteopater, bærer den beskyttede titel: M.R.O.DK. Du finder en behandlerliste på danskeosteopater.dk.