Av, hvem skal behandle min skade?

Det er aldrig sjovt at få en skade, og den bliver kun værre af at blive holdt i ro. Så sørg for at få den hurtigt i behandling. Hvis du synes, behandlerverdenen er en jungle at finde rundt i, så får du her en oversigt. Den viser, hvad de mest almindelige behandlere tilbyder. Gem den til den næste gang, skaden er sket.

Kvinde holder sig på sit knæ, fordi hun har fået en skade efter træning. Hun har brug for hurtig behandling.

SKADESBEHANDLING - Det gælder om at komme i gang med behandling med det samme, hvis du vil hurtigt tilbage i form. Holder du skaden helt i ro, kan det ofte give et længere skadesforløb.

© Getty Images

Det er næsten umuligt helt at undgå belastning eller reelle skader, hvis du træner regelmæssigt. Når først du er vredet om på anklen eller har fået løberknæ, føles det måske mest nærliggende at holde en lang pause. Men det er en misforståelse.

“Det er vigtigt, at man ikke holder pause. Fx skal en skadet ankel behandles fra første sekund,” siger Tommy Frisgaard Øhlenschlæger, der er overlæge på Institut for Idrætsmedicin ved Bispebjerg Hospital.

Udskudt behandling – længere skadesperiode

Og han bakkes op af forskningen. I en undersøgelse fra Bispebjerg Hospital fra 2017 inddelte man 50 skadede amatør-sportsudøvere i to grupper. De havde alle alvorlige skader på lår- eller lægmuskler, der var maksimalt 48 timer gamle. Den ene gruppe fik genoptræning med det samme (dvs. to dage efter skaden), og den anden ventede en uge, før de kom på briksen (dvs. ni dage efter skaden).

Resultatet var, at gruppe 1, der kom direkte under kyndig behandling, fik en markant kortere skadesperiode. De var i gennemsnit 20,5 dage – altså 3 uger – tidligere tilbage til deres sport end deltagerne i gruppe 2.

Grafik fra studie af skadede sportsudøvere.
© I FORM

Det gælder med andre ord om at komme hurtigt ud over stepperne, når skaden er sket. Hvilken behandler der kan hjælpe dig, afhænger selvfølgelig af, hvad du er kommet galt afsted med.

Trylle den helt væk, kan vi ikke. Men vi kan give dig en oversigt over de mest almindelige behandlingsformer. Klik dig videre herunder. Du kan få et indblik i, hvad følgende behandlinger går ud på: fysiurgisk massage, akupuntur, kiropraktik, zoneterapi, osteopati, fysioterapi/sportsfysioterapi, Body SDS og behandlinger på idrætsmedicinsk klinik.

Knæk og bræk.

Kilde: Kilde: Tommy Frisgaard Øhlenschlæger, overlæge, Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg Hospital, Nigel Tonto Ching, akupunktør m.fl.