Sådan behandles skader med akupunktur

En akupunktør sætter nåle i spedifikke punkter på kroppen. På den måde rammer hun energibaner, der kan løsne op for blokeringer, så skaden bedre heler sig selv. Bliv klog på den ældgamle kinesiske teknik.

En kvinde får sat nåle i kroppen for at hele en skade med akupunktur.

AKUPUNKTUR - Sterile nåle kan hjælpe til at øge blodgennemstrømningen i kroppen, så du kan blive din skade kvit.

Det kan være svært at forstå, hvad der præcis sker, når en akupunktør stikker nåle rundt om på kroppen. For hvordan hulan skal det kunne afhjælpe skader og ømhed? Behandlingen er imidlertid ældgammel, så på den måde står du på skuldrene af tusinder års erfaring, når du lægger dig på briksen hos en akupunktur.

Vil du have mere at vide om behandlingen og dens relevans for lige dit problem, får du forhåbentlig svar på dine spørgsmål her, hvor vi gennemgår akupunktur fra A til Z.

Akupunktur

Akupunktøren sætter tynde nåle i kroppen for at opløse ophobninger af energi og blod i den skadede kropsdel og for at fremme helingsprocessen.

Hvad har de lært?

De private skoler, som brancheforeningen Praktiserende Akupunktører (PA) optager medlemmer fra, tilbyder ca. 840 timer i en 3-årig uddannelse, svarende til en bachelor. Hertil kommer selvstudier og klinisk praksis.

Hvad er det?

Akupunktur er alternativ behandling, men anerkendt af Verdenssundheds-organisationen, WHO, til lindring og behandling af en række lidelser. Akupunktur betyder behandling med nåle og er en del af traditionel kinesisk medicin. Det er et flere tusinde år gammelt diagnose- og behandlingssystem. Akupunktur skal sikre et frit energiflow i kroppen og opløse blokeringer og ubalancer

Hvornår er behandleren relevant?

Akupunktur er egnet til lindring af skader som fx en frossen skulder, skinnebensbetændelse, problemer med iskiasnerven samt tennis- og golfalbue. Også nakke- og knæsmerter er med på listen. Øm lænd og rygsmerter kan muligvis også lindres.

Hvordan stiller behandleren en diagnose?

En akupunktør vil i stedet for at stille en diagnose undersøge dig med hænderne (palpation) og spørge ind til, hvordan smerten opfører sig. Om den fx føles tung eller stikkende, hvor den kan mærkes, og hvad der forværrer den. Ud fra den viden planlægger akupunktøren sin behandling.

Hvordan foregår behandlingen?

Den mest almindelige type er kropsakupunktur, hvor der sættes sterile engangsnåle i specifikke punkter på kroppen. Til sportsskader vil også former som moxa (afbrænding af urter, som tilfører et punkt varme), copping (små kopper danner vakuum) og Gua Sha (massage med små redskaber) være relevant.

Typisk antal behandlinger?

I gennemsnit 6-8 behandlinger. Akutte skader typisk kun 1-3 behandlinger. Som tommelfingerregel: jo ældre skade, desto flere behandlinger.

Efter behandlingen?

Behandlingen kan enten slutte hos akupunktøren, eller man får øvelser med hjem som fx stræk, rotation eller tryk på akupunkturpunkter.

Hvad er prisniveauet?

Mellem 400 og 550 kr. pr. behandling.

Kræves der en henvisning?

Som udgangspunkt skal du ikke henvises, men betaler selv. Sygeforsikringen ”danmark” giver tilskud til registrerede behandlere. Nogle sundhedsforsikringer gør også.

Hvor finder jeg en behandling?

Du finder behandlere optaget efter brancheforeningens krav på Aku-net.dk.