Sådan behandler en zoneterapeut skader

Har du led- eller muskelsmerter, kan en trykbehandling under fødderne sandsynligvis dulme. Få svar på, om zoneterapi kan hjælpe dig tilbage i træningstøjet.

En kvinde modtager trykbehandling under fødderne af en zoneterapeut.

ZONETERAPI - Op med fusserne! En zoneterapeut lindrer skader i kroppen ved at massere reflekszoner under fødderne.

© Getty Images

Når du smækker dine bare fødder i hænderne på en zoneterapeut, kan hun derfra påvirke et organ eller en kropsdel overalt på din krop. Under og på fødderne findes nemlig et fuldstændigt kort over hele menneskekroppen. Hver del af kroppen har en zone på fødderne, som kaldes en reflekszone.

Det lyder næsten som trylleri, men mange har glæde af behandlingen i forbindelse med skader. Om du kan blive en af dem, kan du blive klogere på her, hvor vi gennemgår zoneterapeutens metode fra A til Z.

Zoneterapi

Zoneterapeuten masserer de zoner på foden, der svarer til det skadede område, for at øge blodgennemstrømningen og fremme helingsprocessen.

Hvad har de lært?

Zoneterapeuter, der er medlemmer af Forenede Danske Zoneterapeuter, har en privat uddannelse på min. 2,5 år med et samlet lektionstal på min. 660 timer i bl.a. anatomi, sygdomslære og praktisk zoneterapi.

Hvad er det?

Zoneterapi er en alternativ behandlingsform. Der findes meget lidt forskning på effekten, der altså ikke er videnskabeligt dokumenteret, men beror på erfaringer. Zoneterapi bygger på en teori om, at fødderne kan opdeles i zoner – såkaldte reflekszoner. Zonerne er ifølge zoneterapien forbundet med kroppens organer, muskler og knogler via nerve- og energibaner, som kan påvirkes fra fødderne.

Hvornår er behandleren relevant?

Zoneterapi bruges ofte mod led- og muskelsmerter. Ifølge zoneterapeuternes egen undersøgelse har ca. 44 pct. af alle klienter netop det. Ved sportsskader kan zoneterapi muligvis afkorte en skadeperiode og lindre smerter.

Hvordan stiller behandleren en diagnose?

En zoneterapeut vil tage en god samtale med sin klient og derefter mærke efter ømme punkter på fødderne. Teorien er, at hvis en del af kroppen ikke fungerer optimalt, så bliver de tilsvarende reflekszoner ømme ved massage.

Hvordan foregår behandlingen?

Du får masseret dine fødder med tryk på de ømme reflekszoner. Der skiftes mellem højre og venstre fod, fordi punkterne skal masseres i en bestemt rækkefølge. Når ømheden er masseret væk, mener zoneterapeuten, at forstyrrelsen i den kropsdel, der modsvarer reflekspunktet, er lettet eller fjernet helt.

Typisk antal behandlinger?

Det varierer, men typisk få behandlinger ved akutte skader og længerevarende behandlingsforløb, hvis skaden er mere kronisk.

Efter behandlingen?

Der kan komme lette reaktioner, fx træthed og/eller en kort genopblussen af symptomer, som en reaktion fra kroppen. Det anbefales at drikke rigeligt med vand efter en behandling.

Hvad er prisniveauet?

500-700 kr. for 45-50 minutters behandling.

Kræves der en henvisning?

Du skal ikke henvises. Det er muligt at opnå tilskud fra Sygeforsikringen “danmark” og fra visse private sundhedsforsikringer.

Hvor finder jeg en behandling?

Du finder en zoneterapeut i dit område på dansketerapeuter.dk eller på zct.dk.