Tyktarmskræft – sådan forebygger du bedst
Vores overflod af mad har ført til en stigning af tyktarmskræft. Se her, hvad du skal holde øje med af symptomer, og hvordan du bedst kan forebygge tyktarmskræft.
Vores overflod af mad har ført til en stigning af tyktarmskræft. Se her, hvad du skal holde øje med af symptomer, og hvordan du bedst kan forebygge tyktarmskræft.
Tyktarmskræft er en udpræget livsstilssygdom, der følger i kølvandet på vores vestlige levevis med en overflod af mad og i særdeleshed kød.
I udviklingslandene bliver flere diagnosticeret med tyktarmskræft i takt med, at levestandarden øges, og frem mod 2030 forventes det, at antallet af diagnoser på verdensplan vil stige med 60 procent i forhold til i dag.
Tyktarmskræft starter ved, at celler i tarmens slimhinde begynder at vokse uhæmmet, så der dannes små udposninger, såkaldte polypper, på indersiden af tarmen.
Polypperne er som udgangspunkt ikke farlige, men de kan udvikle sig til kræftsvulster, der fortsætter væksten, og til sidst kan de bryde gennem tarmvæggen og derfra sprede sig ud i kroppen.
Kvinder og mænd rammes omtrent lige ofte af tyktarmskræft, og antallet af tilfælde er steget gennem de seneste år. Kræftformen er arvelig i 5 til 20 procent af tilfældene, så du har en større risiko for at få sygdommen, hvis en i din nærmeste familie også har den.
Tyktarmskræft sætter sjældent ind før 40-års alderen, og vi kvinder rammes typisk lidt senere end mænd.
De første symptomer afhænger af, hvor i tarmen kræftsvulsten sidder.
Hvis den sidder i den nederste del af tyktarmen, hvilket gælder i omkring halvdelen af alle tilfælde, er symptomerne typisk blodig afføring, ændrede afføringsvaner og ondt i maven.
Sidder svulsten derimod længere oppe i tyktarmen, viser symptomerne sig typisk som mavesmerter, udspilet mave, træthed og vægttab.
Ved mistanke om tarmkræft vil din læge i første omgang undersøge din tarm med en bøjelig kikkert, der også kan tage vævsprøver.
Giver undersøgelsen anledning til bekymring, vil du få foretaget en CT- eller ultralydsscanning.
Chancerne for at blive kureret for tyktarmskræft er steget de seneste 15 år, og i gennemsnit er to tredjedele af patienterne i live fem år efter diagnosen.
Den primære behandling er operation, hvor lægerne fjerner et 10-15 cm langt stykke af tarmen på begge sider af svulsten og derefter syr enderne sammen. Hvis lægerne vurderer, at der er stor risiko for tilbagefald, vil du efterfølgende blive behandlet med kemoterapi.
Nye, lovende behandlingsmetoder afprøves netop nu mod tilfælde, hvor man ikke kan operere.
Tyktarmskræft er en udpræget livsstilssygdom, der følger i kølvandet på vores vestlige levevis med en overflod af mad og i særdeleshed kød.
I udviklingslandene bliver flere diagnosticeret med tyktarmskræft, i takt med at levestandarden øges, og frem mod 2030 forventes det, at antallet af diagnoser på verdensplan vil stige med 60 procent i forhold til i dag.
Det er også veldokumenteret, at risikoen for tyktarmskræft øges af forarbejdet kød fra okse, svin og lam, og risikoen er særligt stor, hvis kødet er røget eller saltet som fx bacon, pølser og mange slags pålæg.
Det er en udbredt opfattelse, at en fiberrig kost med mange grøntsager og fuldkornsprodukter kan reducere din risiko for tyktarmskræft, men faktisk er der ikke nogen sikker videnskabelig dokumentation for den påstand.
Prøv vores vegetariske opskrifter her!
Kilde: Kræftens Bekæmpelse