Livmoderkræft – sådan opdager du det

Livmoderkræft rammer ofte først efter overgangsalderen. Se her, hvad du skal holde øje med, og hvordan du bedst kan forebygge denne kræftform.

Livmoderkræft

LIVMODERKRÆFT Her kan du få svar på, hvilke symptomer du skal være opmærksom på.

© iStock

Selvom du bliver helbredt for livmoderkræft, er det en sygdom, der nemt kan efterlade ar på sjælen. Behandlingen består nemlig i at fjerne store dele af underlivet, og for nogle kvinder påvirker det deres følelse af kvindelighed.

Heldigvis har det sjældent nogen indflydelse på din chance for at få børn, da livmoderkræft næsten altid indtræffer efter overgangsalderen.

Livmoderkræft – spørgsmål og svar

Hvad ved vi om livmoderkræft?

Livmoderkræft begynder i livmoderens slimhinder, og efterhånden som svulsten vokser, kan den brede sig til musklerne i livmodervæggen og til sidst bryde helt gennem livmoderen.

Ligesom brystkræft fremskyndes livmoderkræft af langvarig eksponering for østrogen, og risikoen er derfor større, desto flere menstruationer du har haft gennem livet.

Livmoderkræft

LIVMODERKRÆFT ... er en ondartet knude, der vokser i livmoderen.

© iStock

Kan du blive ramt af livmoderkræft?

Livmoderkræft er en af de hyppigste kræftformer hos kvinder, og den forekommer af gode grunde slet ikke hos mænd.

Sygdommen rammer i 85 procent af tilfældene først efter overgangsalderen, men kan i sjældne tilfælde sætte ind allerede i en alder af 30 år.

Livmoderkræft er i sig selv ikke arvelig, men visse sjældne, arvelige sygdomme kan medføre en øget risiko for livmoderkræft.

Symptomer på livmoderkræft – hvad skal du holde øje med?

Sygdommen viser sig normalt ved et blodigt udflåd fra skeden efter overgangsalderen, hvor menstruationen er ophørt. Der er sjældent andre symptomer og ingen smerter i begyndelsen af sygdomsforløbet.

Lægen vil foretage en ultralydsscanning gennem skeden og tage en vævsprøve af livmoderens slimhinder.

Hvis disse undersøgelser er positive, får du taget et røntgenbillede af din brystkasse og eventuelt foretaget en helkropsscanning for at se, om kræften har spredt sig til andre organer.

Hvilken behandling er der af livmoderkræft?

Hvis livmoderkræft bliver opdaget tidligt, er der gode fremtidsudsigter, og fem år efter diagnosen er omkring 84 procent stadig i live.

I langt de fleste tilfælde behandles livmoderkræft ved en operation, hvor man fjerner hele livmoderen samt begge æggestokke og æggeledere.

Sådan kan du forebygge livmoderkræft

Fysisk aktivitet er helt generelt en god måde at holde dig sund og undgå kræft på, men ifølge flere undersøgelser er den forebyggende effekt særligt stor på livmoderkræft.

Forebyg livmoderkræft med motion

FOREBYG LIVMODERKRÆFT MED MOTION På med træningsskoene – så nedsætter du din risiko for at få livmoderkræft.

© iStock

Undersøgelserne tyder på, at risikoen for livmoderkræft nedsættes med hele 20 procent, hvis du dyrker regelmæssig motion. Det skyldes muligvis, at motion sænker produktionen af østrogen, som netop er en risikofaktor for livmoderkræft.

Det er vigtigt, at du holder vægten og blodsukkeret nede, for meget overvægtige kvinder har op til tre gange så stor risiko for at udvikle livmoderkræft som normalvægtige.

Det lader til, at kaffe reducerer risikoen for denne type kræft, og den gavnlige effekt er tilsyneladende lige stor, hvad enten du drikker koffeinfri eller koffeinholdig kaffe.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse