Modermærkekræft – sådan holder du øje

Modermærkekræft er desværre en hyppig kræftform blandt kvinder. Derfor skal du huske at tjekke, hvordan dine modermærker har det. Se her, hvad du skal holde øje med, og hvordan du bedst forebygger modermærkekræft.

Kvinde med modermærker

PAS PÅ DIG SELV... Husk altid solcreme og skygge, når solen er stærkest, hvis du vil undgå modermærkekræft.

© iStock

Modermærkekræft er desværre i kraftig vækst, men der foregår til gengæld en rivende udvikling i behandlingen af sygdommen.

Forskere har bl.a. udviklet nye metoder til såkaldt immunterapi, hvor behandlingen ikke retter sig mod selve kræftcellerne, men derimod sigter efter at styrke immunforsvaret, så det selv kan tage kampen op mod kræften.

Modermærkekræft – spørgsmål og svar

Hvad ved vi om modermærkekræft?

Modermærkekræft har fået sit navn, fordi den udspringer fra hudens farvede pigmentceller, der ligger tæt sammen i modermærker.

Derfor ses kræften typisk i modermærkerne, selvom den også kan opstå i pigmentceller andre steder på huden.

Kurven går desværre den forkerte vej, for antallet af tilfælde er de seneste 30 år blevet fordoblet hvert tiende år.

Modermærkekræft er primært farlig, hvis den når at sprede sig til andre organer via lymfe- eller blodbanen.

LÆS OGSÅ: Hudkræft – det skal du holde øje med

Kan du blive ramt af modermærkekræft?

Modermærkekræft er en hyppig kræftform blandt os kvinder, der rammes 10-15 procent oftere end mænd.

Denne type kræft udmærker sig ved at sætte ind allerede fra 15-års alderen, og vi kvinder får generelt modermærkekræft tidligere end mænd. Du er særligt udsat, hvis du har lys hud, fregner, blå øjne og rødt eller blondt hår.

Modermærkekræft er muligvis arvelig, men sammenhængen er under alle omstændigheder svag.

Symptomer på modermærkekræfthvad skal du holde øje med?

Alle mennesker har modermærker, og langt de fleste er helt ufarlige, men du skal bl.a. være opmærksom på, om de pludselig begynder at vokse, ændre farve, begynder at klø eller udvikler sig til sår, der ikke vil hele.

Lægen vil typisk studere modermærket med en lup, og hvis det giver anledning til bekymring, får du det fjernet hos en specialist, som studerer det grundigt under et mikroskop.

På den måde kan vedkommende se, om der er tale om modermærkekræft, hvilken type det i så fald er, og hvor fremskreden den er i sin udvikling.

Asymmetri eller en ujævn kant kan være tegn på, at der er kræft i modermærket.

Modermærkekræft
Modermærkekræft

Hvilken behandling er der mod modermærkekræft?

Modermærkekræft har en meget lav dødelighed, og kvinder har særligt gode chancer for at blive fuldstændig helbredt. Efter fem år er omkring 93 procent af alle kvinder stadig i live.

Modermærkekræft behandles med operation ved at fjerne et stykke af huden rundt omkring og neden under mærket. Hvis kræften har bredt sig til andre steder i kroppen, bruger man nye behandlingsmetoder som immunterapi og målrettet terapi eller de klassiske metoder kemo- og stråleterapi.

Sådan forebygger du modermærkekræft

Den vigtigste årsag til modermærkekræft er overdreven solbadning eller flittig brug af solarier, der udsætter hudens celler for skadelige UV-stråler. Risikoen er markant forøget, hvis du bliver alvorligt forbrændt.

Det er derfor vigtigt, at du beskytter dig mod solens stråler, særligt midt på dagen, ved at holde dig i skyggen eller bruge solcreme med en høj beskyttelsesfaktor. Og så bør du altid gå i en stor bue uden om solarier – de kan øge unge menneskers risiko for

modermærkekræft med hele 60 procent.

© iStock

I modsætning til andre kræftformer, hvor fysisk aktivitet har en forebyggende effekt, så lader det faktisk til at øge risikoen for modermærkekræft.

Der er kun lavet få undersøgelser, så sammenhængen er ikke helt sikker, men i givet fald er forklaringen sandsynligvis, at mange fysiske aktiviteter foregår udendørs, hvor vi derfor bliver ramt af solens stråler. Du skal derfor ikke undgå fysisk aktivitet, men i stedet sørge for effektiv solbeskyttelse, hvis den foregår udendørs.

Vil du vide endnu mere om modermærkekræft? Læs med her

Kilde: Kræftens Bekæmpelse